Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

PRM Și PNG - curentul extremist are mai multe voci

Andrei BĂDIN

Ultimele sondaje indică o creștere semnificativă a partidelor extremiste. Partidul România Mare (PRM) și Partidul Noua Generație (PNG) însumează circa 20 la sută din intențiile de vot. Un scor îngrijorător, mai ales că - în perspectiva integrării în UE - procentul acestora este posibil să mai crească, așa cum s-a întâmplat și în celelalte țări foste comuniste care au fost integrate în familia europeană în anii precedenți.Ieri prieteni, azi dușmani

 

După ce timp de mai multe luni au cochetat cu ideea unei alianțe "prietenia" între cele două partide pare a se fi rupt. Liderii celor două formațiuni, Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali, s-au bălăcărit ca la ușa cortului, aducându-și acuze reciproce foarte grave. De altfel, era și greu de crezut că cei doi s-ar putea înțelege și ar putea crea o alianță care să dureze. Atât Vadim Tudor, cât și Gigi Becali nu sunt persoane care să accepte criticile. Cea mai mică îndoială la adresa capacităților lor intelectuale și umane poate duce la o replică mult disproporționată. Te poți aștepta ca oricând Vadim sau Becali să sară la bătaie. Imediat te poți treziși bălăcărit în direct sau la o oră de vârf pentru că "Tribunul" și "Oierul" au acces nelimitat pe anumite posturi tv.

Nici Vadim și nici Becali nu au nici cea mai mică apetență pentru dialog. "Soarele sunt eu", repetă probabil în fața oglinzii cei doi în fiecare dimineață.

 

Fotbalul și scandalul, trambuline politice

 

Nu vom încerca să analizăm limbajul politic al celor doi deoarece în mod evident acesta se axează numai pe un naționalism primitiv și un populism ieftin. De altfel, recent, atunci când RAFO a devenit sponsorul echipei Steaua, Gigi Becali își făcea public un calcul electoral că s-ar putea să mai prindă niște voturi din acest parteneriat. Nu mai este un secret că echipa Steaua a mai fost folosită de Becali ca trambulină politică. El nu uită cu nici un prilej să amintească "imaginea" pe care i-a adus-o una din echipele-simbol ale fotbalului românesc și recunoaște tranșant că habar n-are de istoria clubului sau de performanțele din trecut.Fotbalul, de altfel, a încercat să fie folosit și de alte persoane drept trambulină spre lumea politică. Și Vadim a folosit cam aceeași "tactică". El și-a axat ascensiunea pe un ziar de scandal, revista "România Mare", care la începutul anilor 1990 era folosită de regimul Iliescu pentru punerea la punct a adversarilor politici. În epocă sunt celebre murdăriile publicate de Vadim și faptul că acesta era folosit ca portavoce de foștii securiști și milițieni. "Colaborarea" continuă și astăzi. Atât Vadim, cât și Becali au fost folosiți de unii sau alții până acum în diverse jocuri politice. De câtva timp, însă, cei doi se pare că nu mai pot fi tinuți în frâu. Deja, aceștia simt mirosul puterii. Structura lor umană îi fac să se simtă pe cai mari. Și bineînțeles albi.

 

Programe lipsă

 

Nici Vadim și nici Becali nu au programe politice. Nici măcar schițe. "Sloganurile" electorale se referă la "distrugerea Mafiei", transformarea României "într-o țară ca soarele de pe cer". Distrugerea corupției? "Împușcături pe stadioane", spune Vadim. "Confiscarea averilor", spune același tribun, iar noul venit din Pipera spune cam aceleași lucruri. În rest, Vadim își completează mesajul cu injurii la adresa minorităților și nu uită să amintească de cât de "bun" era răposatul Ceaușescu.

"Argumentul suprem" al lui Vadim este că PRM nu a fost niciodată la guvernare și de aceea ar trebui votat. Parțial adevărat. PRM a făcut parte din celebrul "patrulater roșu" care a susținut Guvernul Văcăroiu.

Gigi Becali nu are însă așa de multe idei ca "Tribunul", fostul scrib de încredere al partidului pentru revista "Săptămâna", unde nota la comanda șefilor din Securitate.

 

Arbitrii

 

Dat fiind posibilele creșteri în sondaje ale PRM și PNG, o ipoteză de lucru ar fi că cele două partide vor fi în măsură să arbitreze între stânga și dreapta la viitoarele alegeri. Împreună sau separat. Sau pot însemna un posibil aliat la guvernare al PSD ținând cont de afinitățile politice din trecut. Corneliu Vadim Tudor este creația FSN, străbunul actualului PSD, iar Gigi Becali a fost multă vreme ghidat de "eminența cenușie" a partidului lui Iliescu, Geoană și Năstase, și anume Viorel Hrebenciuc. Această alianță va fi ca o piatră de moară pentru PSD. Probabil că strategii din Kiseleff calculează deja posibile combinații politice. Un "aliat" de conjunctură ar putea fi UDMR, "folosit" atât de PSD, cât și de Alianța D.A. Numai că zestrea electorală a UDMR ar putea să nu fie de ajuns dat fiind datele problemei din prezent. În această variantă doar PNG ar putea fi un aliat deoarece se cunoaște ura viscerală a lui Corneliu Vadim Tudor față de maghiari.

Cert este că cele două partide fără program, populiste, extremiste și care nu doresc integrarea în Uniunea Europeană pot fi în postura în care la viitoarele alegeri, după o posibilă integrare, să aibă un cuvânt de spus.

 

Puncte comune

 

Și totuși, în ciuda războiului dintre Gigi Becali și Corneliu Vadim Tudor, cei doi au mai multe puncte care îi apropie decât din cele care îi despart. Ambii au afinități mai mult sau mai puțin declarate cu Mișcarea Legionară. Ambii sunt turbulenți și folosesc un naționalism retrograd. Ambii sunt în zona de influență a grupului din jurul lui Iosif Constantin Drăgan, nr. 2 în Topul 300 cei mai bogați români -, un susținător activ al extremei drepte. Cei doi, Vadim și Gigi Becali, folosesc aceeași "armă politică": înjurătura.

În preajma celor doi activează cam aceeași camarilă. Una din eminențele cenușii este Ion Coja, lider al Vetrei Românești, unul din liderii grupului care neagă Holocaustul în România. Scrie în "România Mare", dar face proiecte politice pentru Gigi Becali. A fost cel care a intermediat alianța de scurtă durată între PNG și Noua Dreaptă, o grupare fascistă care folosește zvastica drept simbol.

Într-un cuvânt, PRM și PNG se unesc acolo unde este vorba de un extremism brutal și vulgar.(A. B.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: