Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Imposibila schimbare

Alin THEODORU

Unul din articolele publicate în numărul anterior, "Cadran Politic" argumenta în favoarea consolidării poziției de putere a lui Mircea Geoană ca soluție de rezolvare a crizei interne din PSD.La nici o lună după autosuspendarea lui Adrian Năstase din funcția de președinte executiv al PSD, semnele unei reformări profunde și rapide a partidului încă se lasă așteptate. Mai mult decât atât, Mircea Geoană, care părea să fie în perspectivă liderul capabil să lupte împotriva corupției din partid, a fost el însuși acuzat de tranzacții imobiliare dacă nu ilegale, cel puțin imorale. După două reuniuni ale liderilor naționali și locali, în care s-a tot discutat despre schimbarea la față a PSD, singurul rezultat vizibil este schimbarea culorii partidului în roșu-portocaliu.

 

Nici revoluție, nici reformă

 

După congresul din aprilie 2005 s-a discutat în permanență despre incapacitatea lui Mircea Geoană de a-și impune autoritatea în partid. El a înregistrat un mare succes, învingându-l la puncte pe Ion Iliescu, într-o adunare pesedistă marcată profund de pierderea alegerilor. Această "revoluție" în partid nu a fost însă urmată decât de inițiative imagologice sterile ("Revoluția Binelui"), prin care Mircea Geoană a încercat fără prea multă ambiție (dar și fără să fie susținut de partid) să se transforme dintr-o negație a lui Iliescu în liderul de viitor al PSD. Deja, spre sfârșitul anului, ca urmare a perpetuării conflictelor cu Iliescu, poziția sa era din ce în ce mai slăbită, iar Adrian Năstase se proiecta ca un posibil contracandidat la un apropiat congres extraordinar. Scandalul "Mătușa" a fost, de aceea, pentru Mircea Geoană un nou prilej de a se impune în interiorul partidului, de a-și legitima "revoluția" de la congresul din aprilie prin "reforma" de după autosuspendarea lui Năstase din funcția de președinte executiv. Ceea ce s-a întâmplat însă cu prilejul reuniunii de la Brașov și apoi la Consiliul Național a demonstrat că Mircea Geoană nu este nici revoluționar, nici reformator. El nu poate să învingă nici criptocomunismul iliescian, nici corupția simbolizată de Năstase.

 

Nostalgie și neliniște

 

Față de congresul la care Geoană a fost ales președinte, Consiliul Național din 3 februarie a dezvăluit câteva modificări de accente. În primul rând, confuzia vinovată care a dominat atmosfera, de la un capăt la celălalt al reuniunii. La mai bine de un an de la ultimul scrutin electoral, PSD este incapabil să aleagă o direcție clară de acțiune. Mai mult, dacă la începutul lui 2005 partidul mai credea că Alianța este vinovată de pierderea alegerilor, acum nu mai crede acest lucru și tinde să se învinuiască pe sine. De asemenea, a sărit în ochi revenirea lui Ion Iliescu în grațiile publicului pesedist. Nostalgiile bătrânului politician despre idealurile fesenismului au fost foarte aplaudate, în timp ce avertismentele tânărului Geoană privind necesitatea înlăturării corupților din PSD au fost primite cu răceală. Dacă Ion Iliescu și-a recăpătat jovialitatea bine cunoscută, după acel mult prea sobru "Aveți grijă pe mâna cui veți lăsa partidul" de la congres, Mircea Geoană pare să fie tot mai crispat și mai neliniștit: "Am să vă spun ceva care mă doare: atunci când aud românii cuvântul corupție, două treimi din ei se gândesc la PSD. Asta este o piatră de moară CARE NE VA SCUFUNDA (s.n.), dacă nu tăiem lanțul."

 

"Supraeul" portocaliu și "subconștientul" roșu

 

Unul din cele mai ciudate aspecte ale Consiliului Național al PSD din 3 februarie a fost fundalul portocaliu al scenei. Printr-o acțiune de rebranding, coordonată de Vasile Dâncu, Mircea Geoană dorea să impună o nouă imagine a PSD, un PSD roșu după culoarea Internaționalei Socialiste, și nu după steagul partidului comunist. Este greu de spus dacă cel care a realizat scenografia a dorit să facă o farsă sau a avut o intenție pozitivă precisă. O explicație ar putea fi dorința scenografului de a subsuma conceptual "revoluția" anti-criptocomunistă și anticorupție a lui Geoană "marii revoluții portocalii" a Alianței D.A. 2004 ar fi considerat anul 0 al democrației românești, iar PSD ar dori să fie, alături de Alianță, una din formațiunile democratice. În mod sigur însă efectul a fost cu totul altul, și anume acela de a accentua criza din interiorul PSD. Fundalul portocaliu pare "supraeul" dominant al Alianței, care a complexat PSD, în timp ce roșul înseamnă dorința subconștientă de a reveni la Ion Iliescu, la comunismul său ascuns sub albastrul fesenist.

 

Cum poți deveni altul rămânând același?

 

Într-un an și câteva luni de la alegeri, PSD a făcut progrese, dar nu în identificarea unor soluții de relansare, ci a cauzelor crizei profunde în care se află. Această criză este în mod sigur una de sistem și amenință să conducă la implozia partidului. Se poate aprecia că Mircea Geoană, Adrian Năstase și Ion Iliescu reprezintă trei aspecte diferite ale unei singure probleme, care ar putea fi formulată în acești termeni:"Cum se poate reforma PSD, cum poate deveni un partid de esență democratică, fără a se nega pe sine, fără a nega istoria sa postdecembristă, altfel spus, fără a dispărea?" Orice eșec arată incapacitatea de adaptare eficientă la realitate și declanșează o inevitabilă criză în sistem. Până la identificarea cauzelor eșecului și a soluțiilor reale, sunt căutate pseudosoluții în ordinea anterioară, în trecutul de succes al sistemului (soluția Iliescu) sau, dimpotrivă, în exterior, prin preluarea variantelor sistemelor care au avut succes (Alianța D.A.-soluția Geoană). Sistemul însă trebuie să găsească soluții proprii și actuale. Întoarcerea în trecut nu poate adapta organismul de partid la problemele noi ale viitorului.

Preluarea unor formule exterioare dăunează, de asemenea, sistemului, alienându-l, făcându-l să devină ceea ce el nu este. Soluția internă trebuie însă să schimbe sistemul în profunzime, mai precis logica sa, modul său de funcționare și de conducere. Cu alte cuvinte, partidul are nevoie de o reinterpretare a trecutului, de un nou tip de management și de o nouă organizare a structurilor de bază.

În anii 2002-2004 s-a putut observa că reformele inițiate de fostul președinte al PSD, Adrian Năstase, au fost puternic contracarate de structură. Cu toate acestea, nevoia de a adaptapartidul la provocările prezentului nu a dispărut, și asta mai ales după ce PSD a pierdut alegerile. Problema e că, în ciuda acestei nevoi, opoziția la schimbare a continuat și se manifestă din plin și în prezent. După Năstase, Geoană este al doilea lider care eșuează în efortul de a transforma PSD. Aceasta arată că partidul nu se poate reforma din interior, schimbarea fiind văzută ca procedură a partidelor de dreapta. PSD nu găsește o formulă proprie de reformare. De aceea, el nu se va schimba decât probabil printr-o ruptură internă sau printr-un eveniment major, care să implice schimbarea automată.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: