Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Adio, reformă PSD!

Andrei BĂDIN

Cazul Năstase nu este singular în PSD. Cam toată conducerea PSD are probleme de imagine legate de corupție. Lucru care l-a făcut pe Victor Ponta să spună recent că nu găsește în primii trei-patru lideri ai partidului persoane curate.Scindarea, o chestiune de timp

 

"Operațiunea Mătușa", care ar fi putut reprezenta o șanșă pentru reformarea PSD, s-a transformat în cele din urmă într-o nouă dovadă că este greu de schimbat ceva în acest partid. De la celebrul "M-am săturat" al lui Geoană, în cele din urmă Adrian Năstase a primit, din nou, girul partidului. Jocurile de culise nu sunt însă la final. Perioada următoare poate aduce mult-dorita clarificare la vârful partidului, dar care nu va însemna reformarea, ci ruperea acestuia. Când și cum încă nu se știe, dar în mod evident săbiile nu mai pot sta în aceeași teacă.

 

Problema de identitate

 

Adrian Năstase a ajuns în urma "Operațiunii Mătușa" cel mai bogat nepot al țării. De fapt, despre averea enormă a fostului premier se vorbea pe la colțuri nu de ieri, de azi. De altfel, Cornel Nistorescu, pe când era la "Evenimentul Zilei", vorbea fără perdea de șpăgile pe care le-ar cere fostul premier, numindu-l "zece la sută". Mugur Ciuvică a fost arestat rapid atunci când a difuzat pe Internet celebrul Armaghedon 2, unde se vorbea de averea considerabilă a autosuspendatului astăzi președinte executiv PSD. Au existat în epocă și multe alte zvonuri, inclusiv despre averea care se spunea că s-ar fi întins până în China și ar fi ajuns la două miliarde de dolari. Fără îndoială, există mult folclor în această poveste dar în mod evident Năstase are problema cu averea sa imensă. Trecută pe numele a diferiți veri, nepoți, surori, cumnate, mătuși, mame sau soacre - despre aceasta se crede că ar avea drept sursă acte de corupție. Greu de dovedit altceva, iar Năstase nici nu încearcă măcar acest lucru, punând scandalul pe seama luptei politice și a serviciilor de informații.

De altfel, există suspiciunea că liderii PSD ar fi folosit stindardul social-democrat ca paravan pentru tunuri economice care nu au prea multe în comun cu acest curent politic. Probabil că singurul oarecum social-democrat din PSD ar putea fi Ion Iliescu, care însă - să nu uităm - nu s-a îmbogățit, dar a închis ochii la afacerile necurate făcute de colegii săi din partid.

Datorită ciocoismului liderilor săi, PSD are o problemă de imagine în fața propriului electorat. Un electorat care nu mai poate crede promisiunile egalitariste ale partidului. Pe termen scurt și mediu, PSD s-ar putea duce în jos în sondajele de opinie. Cele circa 25 de procente de astăzi ar putea fi cândva un vis frumos. Și probabil scorul electoral al PSD ar fi fost mult mai mic dacă guvernarea actuală ar fi mers mai bine. "Grupurile de interese" și certurile de la guvernare au păstrat un procentaj cât de cât bun pentru PSD. Semnificativ este că partidul a pierdut circa zece procente de când a plecat de la guvernare, adică mai mult decât în cei patru ani de guvernare.

 

Lider fără putere

 

O altă problemă importantă a PSD este că nu are o conducere capabilă să se facă ascultată. Mircea Geoană s-a umflat în pene, a repetat că s-a săturat de "imaginea pe care o are partidul", dar până la urmă a întors-o ca la Ploiești. La fel cum s-a întâmplat și cu ceilalți corupți din partid. Mai curând, în PSD pare căMiron Mitrea are mai multă putere decât fostul ambasador la Washington. Nu în ultimul rând, Ion Iliescu, cel care spune că nu-l interesează șefia partidului sau o altă construcție politică, dar care lucrează intens la un nou program politic. Grupul din jurul său, situat mai la stânga, nu uită și nu iartă "deviaționismul" lui Năstase, Geoană și ceilalți care au uitat idealurile lui Vasile Roaită și s-au dorit mai curând niște Rockefeler-i dâmbovițeni cu apucături de Al Capone.

Probabil că grupul lui Iliescu va încerca deocamdată să contabilizeze scandalurile de corupție din PSD și să aștepte ca Mircea Geoană să se decredibiliteze și mai mult.Atunci probabil se va pregăti lovitura finală. Care probabil va avea două variante de răspuns: ori șefia partidului, ori ruperea PSD și formarea unui partid "autentic de stânga", după cum spun Alexandru Mironov și Răzvan Theodorescu, doi dintre locotenenții fostului președinte. Probabil simțind "răsuflarea din spate" a echipei iliesciene, Geoană a lansat ideea unei lustrații în partid. "Tințele" ar fi mai multe. Prima ar fi Ion Iliescu, dar și alți lideri cu "trecut" comunist.

 

Mișcarea spectaculoasă a lui Năstase

 

În următoarea perioadă ne putem aștepta la mișcări spectaculoase. "Deschiderea" a fost făcută de Adrian Năstase într-un text din "Jurnalul Național". În ziarul "soluției imorale", Năstase spune: "Sunt liniștit: nu de la Traian Băsescu ni se trage, asistă și domnia sa la acest spectacol și e la fel de neputincios ca noi toți. Dar cine o fi în spatele întregului haos? Guvernul e victimă, ministru cu ministru, opoziția e atacată zi de zi, oamenii de afaceri scriu în loc de oferte depoziții... Cine are interesul să demonstreze că totul e putred în așa fel încât ochii românilor să caute cu disperare un punct de sprijin? Ce va fi mâine? Nu știu, voi citi ziarele și voi afla. Unde va duce acest haos?"

Textul lui Năstase pare a fi mai curând o "solie de pace" către cel care l-a învins în campania electorală. O susținere pentru Traian Băsescu. Una mai mult curioasă. Între cei doi a izbucnit un conflict acum câțiva ani când Năstase ar fi dorit ca PSD să înghită PD-ul actualului președinte. Mișcarea autosuspendatului președinte executiv PSD survine în perioada în care Mircea Geoană și-a radicalizat discursul anti-Băsescu.

 

Bătălia, în linie dreaptă

 

În mod evident, bătălia din PSD intră în linie dreaptă. Pentru a pregăti viitoarele alegeri legislative, toate taberele știu că trebuie să tranșeze chestiunea până la sfârșitul anului în curs. Acesta ar fi termenul pentru a exista șanse la alegerile anticipate care urmează. Timp și pentru eventualele alianțe și coaliții. De fapt, scindarea pare în acest moment singura variantă pentru rezolvarea chestiunilor interne.

Prostănacul" Geoană, "arogantul" Adrian Năstase și "activistul" Ion Ilici Iliescu nu mai pot intra în aceeași teacă. Sunt multe lucruri care îi despart. Iar Iliescu ar dori în prag de senectute să creeze un partid de stânga tradițional. Altfel, rolul său în PSD pare a fi unul marginal, postură pe care fostul președinte nu pare să o digere prea bine.

Publicat în : Cover story  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: