Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Victoria Hamas

Anthony McARTHUR

Victoria electorală masivă a Hamas, Mișcarea de rezistență islamică, are șanse să destabilizeze și mai mult teritoriile palestiniene deja anarhice, să adâncească tensiunile între israelieni și palestinieni și să pună capăt definitiv unui proces de pace deja în stare critică.Triumful electoral al Hamas reprezintă de asemenea un important pas înapoi pentru politica SUA privind Orientul Mijlociu, care încerca să încurajeze evoluția unui Orient Mijlociu pașnic și stabil prin promovarea democrației ca antidot împotriva terorismului și a războiului permanent. Hamas a exploatat respingerea de către public a regimului autoritarist și corupt al mișcăriiFatah a lui Yasser Arafat, pentru a-și legitima propria agendă antidemocratică. Administrația Bush ar trebui să ceară imediat Hamas să-și suspende sprijinul pentru acțiunile teroriste, să-și dizolve trupele și să-și modifice statutul, care încurajează distrugerea Israelului. Dacă Hamas refuză, Statele Unite trebuie să refuze să recunoască noul guvern, să suspende ajutoarele externe pentru acesta și să-l denunțe ca pe un regim terorist nelegitim.

Conform rezultatelor preliminare, Hamas a obținut 76 de locuri din cele 132 ale Consiliului Legislativ Palestinian, eclipsând Fatah, care a obținut doar 43. Hamas ar putea forma singur noul guvern palestinian sau ar putea construi o coaliție de guvernământ împreună cu Fatah sau cu alte partied minoritare. Alegerile au constituit un referendum asupra îndelungatei dominări de către Fatah a politicii palestiniene. Numeroși palestinieni au fost revoltați de corupția, relațiile clientelare și lipsa de eficiență a Fatah, care nu a reușit să se transforme dintr-o mișcare revoluționară autoritaristă într-un partid de guvernământ responsabil. Hamas a beneficiat de un substanțial vot negativ, anti-Fatah, pe lângă voturile a aproximativ 30-35 la sută din palestinieni, care sunt în favoarea agendei sale islamice radicale.

Deși politica externă a jucat un rol neglijabil în campania politică, ea va juca un rol major în hotărârea viitorului palestinienilor. Hamas nu respinge doar pacea cu Israelul, ci însăși existența acestuia. Scopul său este de a distruge statul evreu și de a crea în locul lui un stat islamic radical. Această ideologie a urii, folosirea pe scară largă a terorismului și asumarea obiectivului de distrugere a unei democrații învecinate fac ca Hamas să fie incompatibil cu ideea de guvern democratic și cu atât mai puțin cu cea de partid democratic.

Construirea unei democrații autentice necesită mai mult decât alegeri. Sunt necesare și o societate civilă care să o sprijine, și respect pentru statul de drept, și protecția drepturilor minorităților împotriva tiraniei majorității. Administrația Bush ar trebui să transmită clar că popularitatea, în sine, nu conferă legitimitate câștigătorului alegerilor. Pe lângă victoria la urne, un partid politic trebuie să treacă un test al violenței și al valorilor, pentru a putea fi considerat cu adevărat "democratic." Iar Hamas le pică pe ambele.

Un partid cu adevărat democratic trebuie să respingă violența, intimidarea și terorismul, nu doar împotriva propriului popor, ci și împotriva altor națiuni, chiar a dușmanilor istorici. Nu trebuie să existe toleranță pentru distincția, imaginară, între o "aripă politică" și o "aripă militară" a unui partid. Organizațiile de miliție și teroriste trebuie lichidate pentru ca un partid să poată fi acceptat ca participant adecvat la alegeri. A deschide ușa pentru participarea în cursa electorală unor mișcări ca Hamas, înainte ca acestea să renunțe la a apela la violență, nu face decât să le permită săsubmineze democrația și să monopolizeze puterea politică.

Partidele politice sunt nevoite de asemenea să treacă un test al valorilor: nu trebuie să promoveze discriminarea pe criterii rasiale sau religioase. Numeroase state europene scot în afara legii partidele neo-naziste și alte partide politice rasiste. Partide precum Hamas, care demonizează alte religii, ar trebui și ele să fie descalificate în procesul electoral și ostracizate atunci când câștigă. Administrația Bush ar fi trebuit să clarifice acest lucru înainte de vot.

Acum, după ce Hamas a fost ales la putere, administrația Bush ar trebui să insiste ca acesta să-și dizolve trupele de miliție, să respingă terorismul și să-și modifice statutul, eliminând obiectivul distrugerii Israelului. Acestea sunt condițiile pentru ca Hamas să se poată aștepta să fie tratat ca un guvern democratic responsabil. Dacă nu este de acord, atunci Washingtonul ar trebui să refuze să recunoască noul guvern, să suspende toate ajutoarele pentru palestinieni și să facă presiuni asupra aliaților săi să-i urmeze exemplul. Statele Unite trebuie să refuze să confere legitimitate și putere unui guvern terorist angajat să distrugă un aliat democratic.(A. M)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: