Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Conservatorii canadieni, învingători fără lauri

Andrei BĂDIN

Gerul năprasnic, înregistrat în primele ore ale dimineții electorale de luni, 23 ianuarie, pare primul vinovat de slaba participare la vot a celor 25 de milioane de alegători, chemați la urne pentru a celebra importantul eveniment care a pus capăt celor 12 ani de viață a guvernării liberale canadiene.Totuși nu a dus și la o victorie clară a conservatorilor, care, nevoiți să formeze un guvern minoritar, nu vor putea să spere la un mandat "integral" în fruntea Țării Frunzei de Arțar. Mai ales că, potrivit scorului electoral, va trebui să colaboreze cu formațiunea care militează pentru independența provinciei Quebec (de expresie francofonă).

 

Frig și dezinteres

 

De 25 de ani, Canada nu a mai organizat alegeri într-un mediu hibernal. Pentru o țară unde iarna temperaturile scad în mod obișnuit sub 30 de grade, data aleasă pentru întâlnirea cu urnele poate fi decisivă. În orice caz, nu frigul a fost singurul impediment pentru ca cetățenii să meargă la vot. Un alt factor decisiv a fost întunericul care s-a întins pe mare parte din zi în zonele din nord ale țării. În ultima vreme, absenteismul a fost marele protagonist al evenimentelor electorale. La alegerile generale desfășurate în 2004 s-a înregistrat cea mai scăzută rata de participare din istoria țării, doar 61 la sută din canadieni optând pentru a-și exercita dreptul la vot. În afară de frig, un alt factor al absenteismului este interesul tot mai scăzut al canadienilor față de politică, mai ales al tinerilor, potrivit unui reportaj al CBC - televiziunea publică federală - care a remarcat în schimb voința noilor canadieni, imigranții veniți din alte țări, care speră să-și exercite cât mai curând dreptul la vot.

 

Conservatorii, între ciocan și nicovală

 

Din cele 308 de locuri ale Parlamentului, conservatorii au obținut 105, față de 91 ale liberalilor conduși de premierul în exercițiu Paul Martin, 49 ale Blocului Quebecois și 23 atribuite Noului Partid Democrat. Câștigarea alegerilor nu-i va permite însă Partidului Conservator să formeze un cabinet majoritar, fiind nevoit să încheie alianțe cu social-democrații din NDP sau cu separatiștii din Blocul Quebecois. Deocamdată, se pare că social-democrații nu vor acorda sprijin guvernului Harper.

Alegerile au pus capăt unui ciclu. Premierul în exercițiu al Canadei, Paul Martin, 67 ani, învins la urne, a anunțat că va părăsi conducerea Partidului Liberal. El și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său conservator Stephen Harper pentru victoria care a pus capăt celor 12 ani de putere pentru Partidul Liberal. A fost o epocă pe care țara a trăit-o ca pe o perioadă de creștere economică continuă, stimulată, în mare parte, de prețurile mari la petrol și gaze pe care Canada le exportă în SUA. Însă această dezvoltare a fost umbrită de corupție. Harper - avocat, căsătorit și tată a doi copii - s-a impus pe scena politică datorită unificării dreptei, divizate până în 2003, în ultraconservatoarea Alianță Canadiană, cu o prezență puternică în vest, și

Partidul Conservator, având fieful în est.

 

Scandalurile de corupție nu au lovit prea mult în liberali

 

Pe fondul uzurii politice de 12 ani și al scandalurilor de corupție, conservatorii au reușit să devină stăpâni ai sondajelor încă din a doua jumătate a campaniei electorale. Harper, un economist în vârstă de 46 de ani, născut la Toronto, dar format în partea de vest a țării și căruia i se datorează fuziunea dreptei, s-a angajat să reducă impozitele fără să afecteze programele sociale și să rectifice politicile asupra avortului și căsătoriile homosexuale. Liderul conservator a adoptat puncte de vedere mai flexibile față de Quebec și naționaliști.

Adversarii au încercat să-l caricaturizeze pe Harper ca pe o versiune canadiană a lui George W. Bush. Partidul Conservator are în program reducerea impozitelor federale, intensificarea luptei împotriva criminalității violente, mărirea cheltuielilor de apărare și o politică externă mai apropiată de cea a Statelor Unite, față de care guvernul lui Paul Martin se distanțase în ultimii ani.

 

O româncă a provocat demisia unui ministru liberal

 

În scandalurile în care au fost implicați liberalii canadieni a fost implicată și o dansatoare exotică, de fapt stripteuză, din România. Scandalul a a avut-o în prim-plan pe ministrul imigrației. Aceasta a fost acuzată că i-ar fi acordat rezidență pentru că ar fi lucrat ca voluntară în campania electorală pentru alegerile legislative de anul trecut. Românca avea numele de scenă "Andreea" și venise cu contract pentru un club de la Niagara. Apropiindu-se expirarea contractului, ea a încercat să obțină rezidența canadiană. A găsit formula angajării ca voluntar la biroul lui Judy Sgro, la acea vreme ministrul imigrației. Aceasta i-a mulțumit româncei pentru contribuție, acordându-i rezidența. Un subaltern al lui Sgro a fost acuzat de presa canadiană că ar fi facilitat acordarea de rezidență și unei alte stripteuze. De asemenea, o altă dansatoare exotică, Alina Bălăican, a obținut rezidența chiar cu trei zile înainte de alegeri. Aceasta încercase anterior să obțină rezidența prin căsătoria cu un canadian de 44 de ani, dar nici acest lucru nu a ajutat-o, ea riscând să fie trimisă în România dacă nu și-ar fi rezolvat această chestiune. "Salvarea" a venit de la ministrul imigrației. Sgro și-a dat în cele din urmă demisia în luna ianuarie a anului trecut după ce s-a aflat că și alți imigranți au primit rezidență pentru că au lucrat în campania sa electorală. Ea este, în prezent, parlamentar din partea partidului condus de liberalul Paul Martin.

 

Problema conservatorilor

 

Bazat în special în vestul Canadei și fără nici un singur deputat în cele trei mari orașe ale Canadei, Toronto, Montreal și Vancouver, Partidul Conservator va trebui să convingă electoratul urban din est că nu este un partid fundamentalist. Partidului Conservator îi lipsesc 31 de mandate pentru a avea o majoritate absolută în Camera Comunelor. Cum în Canada "marile coaliții", de tipul celei din Germania, nu sunt uzuale, este clar că Partidul Liberal nu va coopera cu Steven Harper la guvernare.

Partidul Conservator a promis mărirea prerogativelor provinciilor și o "reechilibrare fiscală" în favoarea Quebecului. Ca urmare, PC a obținut 10 din cele 75 de mandate de deputat în Quebec, acolo unde în 2004 nu câștigase nici un mandat.

Rămâne de văzut cum va putea colabora un Partid Conservator, de centru-dreapta, predominant anglofon și vestic, cu Blocul Quebecois, exclusiv francofon, de centru-stânga și având obiectiv declarat separarea Quebecului de Canada.

Noi alegeri?

Istoria Canadei arată că guvernele minoritare nu au viață lungă. Cel mai recent exemplu: cabinetul liberal condus de Paul Martin a durat doar 18 luni. Așa încât cabinetul Steven Harper ar putea avea aceeași soartă, dar are avantajul că nu are împotriva sa uzura puterii. De aceea unii analiști vorbesc de posibilitatea convocării de noi alegeri.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: