Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Gripa aviară

dr. Melania DRĂGHICI

Oamenii de știință se tem că am putea asista în curând la o epidemie de gripă la nivel global în rândul oamenilor, motivul fiind că astfel de epidemii se produc de trei sau patru ori pe secol.Aspecte medicale

 

Cea mai probabilă cauză ar fi putea chiar febra aviară, iar cele mai multe semnale de alarmă sunt ridicate de unul din virusurile care o provoacă - H5N1.

Din momentul în care și-a făcut reapariția în Asia, în anul 2003, virusul febrei aviare - extrem de contagios și mortal pentru păsări, care de altfel îl și răspândesc - a ucis și câteva zeci de persoane.

Experții sunt de părere că este doar o chestiune de timp până ce virusul va suferi mutații, cu consecința unei răspândiri rapide de la om la om.

Virusurile aviare apar în mod natural la păsările de apă migratoare. Ele sunt transmise prin diverse secreții și dejecții. Păsările domestice, precum puii și curcanii, sunt deosebit de vulnerabile la tulpinile mai letale care pot apărea. O dată ce virusul a fost depistat la păsările domestice, este recomandată sacrificarea rapidă a tuturor păsărilor care ar putea fi infectate. Fermele de păsări trebuie supuse unei carantine, dublată de o dezinfecție foarte serioasă. În încercarea de a împiedica răspândirea virusului și trecerea lui la om, în întreaga lume au fost sacrificate deja multe milioane de păsări.

Simptomele febrei aviare, la om - în cazul infectării cu virusul H5N1 - pot merge de la febră, dureri de gât și tuse până la tulburări respiratorii grave și blocarea organelor interne.

Din momentul în care au apărut primele cazuri la om, în anul 2003, peste jumătate din persoanele infectate au decedat. Vietnamul este țara cea mai grav afectată. Aproape toate victimele s-au aflat în contact direct cu păsările bolnave. Însă, deoarece virusul nu se trasmite prin intermediul cărnii gătite, experții susțin că a consuma carne de pui nu este periculos.

În prezent nu există nici un vaccin care să protejeze oamenii de infectarea cu virusul febrei aviare H5N1. Se lucrează însă intens la punerea la punct a unor prototipuri. Dar eforturile în această direcție sunt îngreunate de faptul că nu se cunoaște ce forme ar putea suferi în viitor virusul, dacă va suferi mult temutele mutații. Cu toate acestea, unele medicamente antivirale disponibile pe piață pot contribui la limitarea simptomelor și la reducerea posibilității răspândirii virusului.

 

Extinderea virusului

 

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății și-au declarat îngrijorarea față de rapiditatea de transmitere a tulpinii letale H5N1 a virusului gripei aviare de la animale la oameni în Turcia, unde în numai o săptămână s-au îmbolnăvit 15 persoane. Deocamdată, în China sunt doar opt cazuri, în Cambodgia patru, în timp ce în Indonezia s-au raportat 16 cazuri, dar din iulie anul trecut, iar în Thailanda - 22 de cazuri, începând însă din 2003.

"Este ceva fără precedent", a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Maria Cheng, comentând situația din Turcia. Reprezentantul OMS la Ankara, G. Rodier, a afirmat că mai este mult de lucrat înainte de a putea determina dacă au avut loc schimbări în modul de transmitere a virusului gripei aviare sau chiar în structura virusului, adăugând că presupune că este vorba de o alterare genetică a H5N1, a cărei importanță ar putea fi evaluată în câteva săptămâni. Experții se tem să nu fi avut loc o mutație a virusului care să-l facă transmisibil de la om la om, dar deocamdată nimic nu lasă să se creadă acest lucru, a adăugat Rodier.

El a explicat că, deocamdată, se poate vorbi doar de "un anumit număr de locuri, de mici focare ale maladiei în jurul familiilor cu mulți copii și care se află mereu în contact apropiat cu păsările infectate, de obicei de curte, în particular pui care ar putea fi morți sau bolnavi".

 

În Europa

 

Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătate Animală (SCFCAH) din cadrul Uniunii Europene a aprobat prelungirea pâna la 31 decembrie 2006 a măsurilor existente de supraveghere a păsărilor salbatice și de curte cu scopul depistării gripei aviare.

Din iulie 2005 până in ianuarie 2006, Comisia Europeană a direcționat deja 884.000 euro pentru acoperirea costurilor programelor de supraveghere, se arată într-un comunicat de presă.

Comisia Europeană va contribui cu până la 2 milioane euro la cofinanțarea testelor de laborator efectuate pe păsări de curte și sălbatice pentru depistarea gripei aviare. Statele membre ale UE trebuie să comunice Comisiei programele naționale de supraveghere până la 7 februarie 2006, în vederea aprobării acestora, după care se va stabili alocarea fondurilor.

Decizia oferă statelor membre ale UE câteva linii orientative pentru redactarea planurilor de supraveghere, inclusiv condițiile pentru testele de laborator și procedurile pentru eșantionare și testarea păsărilor. Comisia Europeană a intensificat măsurile de protecție, în vigoare din octombrie 2005.

De atunci, în jur de 25.000 de păsări de pe teritoriul UE au fost testate pentru depistarea gripei aviare. Până acum, rezultatul testării probelor a fost negativ în depistarea tulpinei asiatice a virusului gripei aviare înalt patogen.

 

În România

 

Până în prezent, în România au fost semnalate 25 de focare de gripă aviară în mai multe localități din județele Tulcea, Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița. Dintre acestea, patru focare au fost deja închise, la Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman și Periprava, toate din județul Tulcea. Până în prezent, în țara noastră nu a fost confirmat nici un caz de gripă aviară la om.

Referitor la cazul pacientului de origine turcă internat în 11 ianuarie a.c., în secția specială pentru tratarea cazurilor de gripă aviară a Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", conducerea institutului a transmis Ministerului Sănătății că acesta a fost diagnosticat ca fiind bolnav de pneumonie.

La intrarea în țară, conform regulilor MS, toți cetățenii trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Până în prezent au fost vaccinate antigripal aproximativ 1.800.000 de persoane. Un milion dintre acestea au fost vaccinate antigripal gratuit în cadrul programului Ministerului Sănătății, iar 800.000 au cumpărat vaccinul din farmacii.

"Până în prezent, în întreaga țară, peste un milion de persoane au fost vaccinate antigripal gratuit, 52.000 de persoane provenind din localitățile în care au existat focare de gripă aviară la păsări. De asemenea, s-a administrat tratament antiviral tuturor persoanelor care au intervenit în zonele de focar. În rezerva strategică a Ministerului Sănătății se află, în prezent, un stoc de 40.000 de doze de vaccinuri gripale, alte 40.000 de doze aflându-se în custodia direcțiilor de sănătate publică teritoriale. La toate acestea se adaugă un stoc de 135.000 de doze de medicamente antivirale. De asemenea, am întărit măsurile epidemiologice în zonele afectate de gripa aviară la păsări. Persoanele care prezintă simptome suspecte vor fi internate într-o secție specială din cadrul Institutului de Boli Infecțioase din București", a declarat dl. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.

MS a intensificat acțiunea de editare și distribuire a materialelor informative în teritoriu, în așa fel încât populația să fie bine informată cu privire la modul de contaminare și transmitere, precum și la simptomele de gripă aviară. De asemenea, a fost extinsă supravegherea epidemiologică și în județele Teleorman, Ilfov, Dolj și Gorj, deoarece autoritățile sanitar-veterinare au avertizat că păsările migratoare și-ar putea schimba traseele și ar putea tranzita și aceste zone. S-a dispus și instituirea de măsuri de supraveghere mai atentă a granițelor, în special în zona Giurgiu, deoarece acolo este un punct de tranzitare spre Turcia, dar și în ceea ce privește călătorii ce tranzitează țara noastră.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 32

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: