Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Paul MLADIN

Virginia MIRCEA

Paul Mladin: "Energia electrică este astăzi nu doar o utilitate necesară, ci și resursa primară a oricărei activități. Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul rețelei energetice de transport și operatorul de sistem din România, care asigură funcționarea sigură și stabilă a sistemului energetic național și garantează accesul nediscriminatoriu la rețeaua electrică de transport. Transelectrica este prima companie de acest tip din sud-estul Europei care s-a integrat în UCTE și ETSO, ambele fiind structuri de specialitate ale Uniunii Europene."Domnule director Paul Mladin, în cadrul Transelectrica - companie de importanță națională și internațională în domeniul transportului de energie electrică - manageriați întreaga activitate de Tehnologia Informației și Comunicații. Care sunt proiectele din agenda dumneavoastră pentru anul 2006?

Pentru înțelegerea activității noastre în domeniul IT & C, voi sublinia poziția Transelectrica în zona energetică românească și europeană.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul rețelei energetice de transport și operatorul de sistem din România, care asigură funcționarea sigură și stabilă a sistemului energetic național și garantează accesul nediscriminatoriu la rețeaua electrică de transport. Cu alte cuvinte, Transelectrica are ca obiect transportul și dispecerizarea energiei electrice la tensiuni de 220, 400 și 750 kV, organizarea și administrarea pieței de echilibrare, măsurarea valorilor de consum pentru Bursa de Energie, administrarea interconexiunilor cu partenerii externi, administrarea echilibrelor producție-consum-schimburi externe. Geografic, Transelectrica este structurată într-un sediu central în București și opt sucursale de transport. Transelectrica este prima companie de acest tip din sud-estul Europei care s-a integrat în UCTE și ETSO, ambele fiind structuri de specialitate ale Uniunii Europene.

Pentru a respecta standardele impuse de sincronizarea cu rețeaua europeană de electricitate, sistemele IT & C ale Transelectrica trebuie să respecte standarde înalte de calitate materializate prin indicatori riguroși de performanță internă conform ITIL (colecție de norme și standarde privind desfășurarea serviciilor de IT) și să impună furnizorilor de servicii și echipamente indicatori de SLA (nivelul serviciilor definit prin contract - indicatorii de performanță) foarte stricți.

Ca o remarcă, putem evidenția orientarea activităților către zona de business-core și externalizarea activităților secundare și de suport. Acest lucru deschide și pentru anul 2006 o serie de proiecte ambițioase atât în domeniul IT, cât și în cel al comunicațiilor.

Pentru că este în cotidian, energia electrică este astăzi nu doar o utilitate necesară, ci și resursa primară a oricărei activități. Astfel, sistemele de IT & C ale Transelectrica trebuie să funcționeze continuu, în orice situații, pentru a asigura Sistemului energetic disfuncționalități minime în funcționare. Astfel, ne propunem să realizăm pentru flota IT un sistem de lucru în load-balancing cu centre multiple utilizând resursele proprii de comunicații pe fibră optică, un sistem Active Directory unic la nivel național pentru administrarea unitară a flotei și aplicațiilor IT, consolidarea unor aplicații și a serviciilor suport, arhivarea electronică a documentelor curente, semnătura electronică. Ca aplicații specifice, ne dorim să remodelăm infrastructura IT a Platformei de Măsurare și a Pieței de Echilibrare. Administrarea soluțiilor și sistemelor software va fi orientată către servicii suport outsorsate.

În domeniul telecomunicațiilor ne propunem o serie de proiecte interne de trecere masivă a comunicațiilor de date pe fibră optică proprie, consolidarea platformelor de management și completarea sistemelor off-grid pentru preluarea completă a datelor necesare conducerii sistemului energetic național. În același timp, relațiile cu partenerii tradiționali de comunicații vor fi reevaluate, ținând seama de resursa strategică internă de comunicații reprezentată de rețeaua de transport de fibră optică în lungime de apoximativ 5000 km, cu o redundanță în 9 inele de fibră și o capacitate maximă de 10 terabit/sec. Astfel, ne propunem inițierea unei societăți "joint-venture" de comunicații în care Transelectrica poate aduce ca aport suportul optic de comunicații, resursele umane foarte bine specializate ale filialei noastre Teletrans și, ceea ce consideram cel mai important, coridorul fizic de transport realizat peste liniile electrice aeriene naționale și de interconexiune.

 

Care sunt sursele de finanțare pentru aceste proiecte?

Transelectrica a lucrat dintotdeauna ca o echipă, la cote maxime de rigurozitate pe toate planurile, astfel că, din punct de vedere financiar, are un rating propriu mai bun decât al României obținut de la firme de audit specializate, precum Standard &Poors: BB cu outlook stabil, și Moody's: BA 1 cu outlook pozitiv.

Pentru proiectele de informatică și comunicații, în principal, ne bazăm atât pe surse proprii, dar și pe surse atrase. Gestionarea acestora, mai ales a împrumuturilor, este o problematică primordială a companiei, tratată cu foarte multă seriozitate și respect. Transelectrica a realizat numeroase proiecte, având o unitate de management de proiect foarte bine pusă la punct și experimentată. Din acest motiv, pentru proiectele de valoare foarte mare, utilizăm surse din împrumuturi externe obținute cu sau fără garanții guvernamentale de la BERD, BEI, Banca Mondială sau fonduri PHARE.

Există de asemenea situații când, pentru unele proiecte, este mai convenabil să utilizezi forme de finanțare cu credit furnizor, cum ar fi leasing-ul financiar sau operațional.

Forma de finanțare aleasă pentru fiecare proiect în parte este obiectul unui studiu complex de rentabilitate în funcție de importanța, amploarea, urgența, durata soluțiilor ce trebuie rezolvate.

 

Una dintre soluțiile pentru care a optat Transelectrica în desfășurarea activității sale este soluția outsourcing. Sunteți mulțumiți de modalitatea de lucru?

Într-adevăr, contractul de outsourcing pentru tehnica de calcul este una dintre soluțiile adoptate de Transelectrica, fiind o premieră în zona întreprinderilor statului din România, dar utilizată cu succes de mari corporații internaționale. Prin acest proiect, tehnologia implicată, serviciile suport de configurări, administrare și mentenanță sunt oferite ca un singur pachet și sunt finanțate cu credit furnizor.

Trebuie să luăm în considerare avantajele remarcabile ale soluției de outsourcing, dintre care putem enumera: transparență bugetară, lucru cu firme native de profil, având personal calificat certificat și bine antrenat pe domeniul în care activează, accesul la tehnologii înalte și know-how avansat. Evităm alocarea clasică de resurse umane supradimensionate sau supracalificate, investiționale și de mentenanță și, nu în ultimul rând, formalități birocratice complicate privind înregistrarea și evidențierea unor active, ce presupun la rândul lor alocare de resurse.

Obținem astfel un maxim de performanță, alocând doar resurse financiare orientate strict pe activitățile necesare ca suport pentru businesscore. Putem spune că știm exact cât ne costă activitatea respectivă și putem controla foarte exact dimensionarea acesteia pentru obținerea unor maxime ale indicatorilor de performanță concretizate în rapoarte performanță/cost, respectiv rentabilitate/angajat.

Vă rog să observați că aplicăm principii moderne de management, bazate atât pe utilizarea unor soluții fiabile, cât, mai ales, pe criteriile de "best-practicies" aplicate în marile corporații mondiale. Nu am inventat roata, dar o folosim exact unde trebuie bazându-ne pe practici de succes.

 

Ce ne puteți spune despre oportunitatea realizării unui cablu submarin de transport al energiei și comunicații între România și Turcia?

Din punct de vedere energetic, România, așa cum am spus, are un surplus, iar Turcia are un necesar de energie mult mai mare decât poate produce. Transelectrica a făcut o serie de studii privind fezabilitatea unui astfel de proiect privind realizarea unui cablu submarin care să "lege" România de Turcia în domeniul energetic, rezultând de fiecare dată oportunitatea investiției într-unul sau mai multe cabluri energetice comparativ cu o investiție în centrale termo/nuclearelectrice în Turcia. Desigur, întrucât colaborările internaționale au întotdeauna conotații geo-strategice și politice, un cuvânt important a avut, de fiecare dată, politica energetică europeană, respectiv UCTE. În acest moment, conjunctura politico-economică aduce în prim-plan acest proiect. O astfel de investiție devine benefică atât pentru sistemul energetic românesc și european, cât și pentru economia românească în ansamblul ei.

Din punct de vedere al comunicațiilor, Turcia deține nodul estic de comunicații al Europei prin Marea Mediterană, implicit o poartă terestră spre Asia; România deține în acest moment o infrastructură de comunicații pe fibră optică la nivel european interconectată terestru cu vestul Europei. Spre sud s-au făcut eforturi mari de tranzitare, dar orientate spre Sofia. Singura legătură de comunicații existentă în prezent spre Turcia este un cablu submarin vechi de aproape 30 ani, evident depășit în ceea ce privește capacitatea. Aplicând tehnologiile moderne de construire a unui cablu mixtenergie-comunicații, costurile totale ale investiției sunt cu doar fracțiuni de procente mai mari decât în cazul unui cablu singular de energie sau comunicații. Prin exploatare mixtă energie-comunicații, rentabilitatea crește foarte mult, iar beneficiile implicite pot fi spectaculoase. Astfel România nu va mai fi doar un punct terminus la granița cu Asia, ci un important nod de tranzit, o adevărată placă turnantă, iar Transelectrica este capabilă să realizeze un astfel de proiect grandios mai ales prin însemnătatea strategică. Calculele arată că putem demara lucrările prin forțe proprii, dar este luată serios în calcul și varianta unui parteneriat public-privat, unde partenerul poate aduce, pe lângă aportul de capital, contracte de exploatare, know-how și tehnologie.

 

Cum exploatați rețeaua de fibră optică a Transelectrica și ce oportunități sunt pentru viitor?

Transelectrica deține o rețea importantă de fibră optică, de aproximativ 5000 km, amplasată în majoritate pe coridorul liniilor de înaltă tensiune. Această rețea este indisolubil legată de rețeaua electrică de înaltă tensiune, fibra optică fiind inclusă în firul de gardă. Această fibră este destinată în special pentru nevoile proprii de comunicații ale Transelectrica, pentru protecțiile liniilor electrice, comunicațiile operative, dar și WAN Transelectrica.Excedentul de capacitate va fi utilizat atât pentru nevoile unor alte organisme ale statului, cât și, așa cum am amintit, în scop comercial, prin asocierea într-o societate de tip "joint-venture" de comunicații .

 

Cum veți dezvolta activitatea de IT & C în viitor?

Ca un prim pas în viitor, împreună cu un for internațional, am generat un model relativ la strategia ce va fi urmată în Transelectrica în domeniul IT & C, axat în principal pe "businesscore" și orientat atât în funcție de capabilitățile resurselor interne, cât și de posibilitățile tehnologiilor actuale. Bineînțeles că acest plan este dezvoltat și concretizat pentru etapele imediate, generând astfel primul pachet de achiziții.

Pentru menținerea standardelor, nu ne propunem dezvoltare sau mentenanță "in-house", ci vom merge pe ideea de achiziție de servicii de informatică și comunicații, în principal outsourcing, consultanță și audit. Formele de achiziție vor fi licitative, în conformitate cu legislația. Așteptăm în acest sens participarea atât a firmelor românești, cât și internaționale, Transelectrica fiind un punct foarte bun câștigat în CV-ul oricărei firme care a colaborat cu noi.

Pentru etape mai îndepărtate, strategia companiei, auditarea și rapoartele consultanților în domeniu vor corecta drumul ce va fi urmat, dar soluția de bază va impune în permanență cooperarea cu companii de prestigiu și menținerea standardelor în zona celor mai bune practici pe plan mondial.

 

 

Interviu realizat de Virginia MIRCEA

Publicat în : Interviu  de la numărul 32

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: