Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Mirel TALOȘ

Virginia MIRCEA

Mirel Taloș: "Pentru acest an deviza Cabinetului Tăriceanu este integrarea în Uniunea Europeană și investițiile"

Domnule secretar de stat Mirel Taloș, prin funcția pe care o dețineți în cadrul Cabinetului Tăriceanu vă ocupați de un domeniu foarte important și sensibil deopotrivă, analiza și planificarea politică. Care sunt principalele domenii de acțiune?

Departamentul pe care îl conduc realizează analize politice și face recomandări în principalele domenii de acțiune guvernamentală, elaborează rapoarte, sinteze și prognoze cu privire la contextul social și politic. De asemenea Departamentul de Analiză și Planificare Politicăelaborează studii de oportunitate și recomandări privind politicile guvernamentale, identifică și se consultă cu actorii instituționali și sociali în vederea completării agendei guvernamentale, asigură transparența măsurilor guvernamentale,monitorizează știrile de presă și identifică principalele subiecte de pe agenda media. După cum vedeți, desfășurăm o activitate complexă. Prin studiile, evaluările și analizele realizate oferim primului ministru și miniștrilor informații care stau la baza acțiunilor lor politice din perspectivă publică.

 

Tocmai se încheie un an de când vă aflați la guvernare. Un an foarte dificil, care s-a finalizat cu calificativul "cel mai bun guvern din ultimii 15 ani". Care sunt activitățile Cabinetului pe parcursul anului 2005, care au condus la acest calificativ?

Prioritatea zero pe agenda Cabinetului Tăriceanu, în anul 2005, care este și prioritatea zero a interesului național, a avut în vedere integrarea României în Uniunea Europeană. Guvernul, prin eforturile depuse și prin măsurile luate, a reușit să recupereze cea mai mare parte a restanțelor din capitolele care puteau întârzia integrarea noastră în UE, iar rezultatul activității a generat cel mai pozitiv raport de țară pe care l-a avut România și care ne-a spus că integrarea în 2007 este pe deplin realizabilă.

Alte realizări care au adus executivului calificativul de "cel mai bun guvern din ultimii 15 ani" sunt cota unică, recalcularea pensiilor, asigurarea transparenței cheltuirii banului public, restituirea proprietăților sau despăgubiri echitabile, investiții de 4 miliarde euro, privatizarea BCR, reforma justiției. În ceea ce privește cota unică, aceasta a adus mai mulți bani românilor, mai mulți bani la firme pentru investiții, mai mulți bani la bugetul de stat. În noiembrie 2005, încasările la bugetul de stat erau cu20% maimari decât în noiembrie 2004.

 

Anul 2006, în care tocmai am intrat, va aduce la finele lui mult-dorita integrare, dacă actuala putere își va face bine temele date de către Uniunea Europeană. Practic, guvernul va trebui să lucreze contra-cronometru. Care este agenda Cabinetului și a dumneavoastră pentru acest an?

Agenda Cabinetului Tăriceanu pentru acest an are ca teme principale: integrarea europeană, combaterea corupției, dezvoltarea infrastructurii, agricultura, educația și sănătatea. Principala prioritate a guvernului rămâne, în continuare, aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Dar, pentru ca aderarea să poată deveni efectivă, trebuie să continuăm lupta împotriva corupției. Trebuie să avem o creștere economică sustenabilă și susținută. În perspectivă, avem nevoie de crearea unei rețele de transport la nivel european, modernizarea serviciilor de sănătate, ridicarea învățământului șia activității de cercetare la nivelul pe care statele europene l-au stabilit, în așa fel încât să ne permitem asigurarea viitorului României, ca țară cu drepturi depline, dar și cu beneficii egale cu celelalte țări europene. O altă preocupare privește protecția mediului. Pe lângă atingerea obiectivelor propuse pentru anul 2006, Executivul are în vedere pregătirea României pentru perioada post-aderare. Astfel, a început pregătirea pentru a mări capacitatea de absorbție a fondurilor comunitare. Europenii ne dau bani, dar noi trebuie să știm să-i gestionăm. De aceea, la nivelul ministerelor, accentul va fi pus în perioada următoare pe pregătirea proiectelor care să poată să absoarbă fondurile comunitare începând din 2007.

 

Din punct de vedere politic coalițiile de guvernare nu sunt cea mai fericită soluție, datorită deselor "discuții" din interiorul lor, și aici ne aducem foarte bine aminte de guvernarea 1996-2000. Coaliția aflată la guvernare a funcționat destul de bine, până acum nu a existat nici o criză, ceea ce e un lucru lăudabil. Cum ați califica relațiile dintre partidele din interiorul Coaliției?

Relațiile în cadrul Coaliției sunt bune și asta s-a putut vedea pe parcursul anului 2005. Puncte de vedere diferite nu înseamnă în mod necesar conflict, sunt normale într-o cultură politică de tip democratic. Nu ne dorim unitate de monolit pentru că asta ar însemna altceva decât democrație. Vorbitul pe o singură voce și unitatea de monolit caracterizează "partidul unic", "partidul-stat". În democrație soluțiile cele mai bune la problemele guvernării rezultă din dezbateri.

 

În final am două întrebări scurte. Prima, care va fi deviza Cabinetului Tăriceanu pentru anul 2006, și a doua, ce așteptări profesionale aveți în acest an?

Anul trecut guvernul s-a concentrat pe restanțe - și a reușit să recupereze în mare parte măsurile restante la integrare -și pe curățenia necesară după guvernarea PSD - plata tuturor datoriilor acumulate în sănătate, transporturi și salarii. Pentru acest an deviza Cabinetului Tăriceanu este INVESTIȚII. Profesional? Îmi doresc ca actuala guvernare să fie un succes și să ne integrăm în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

 

Interviu realizat de Virginia MIRCEA

Publicat în : Interviu  de la numărul 32

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: