Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Relațiile israeliano-palestiniene, sub semn electoral

Anthony McArthur

Două procese electorale iminente, în Israel și în teritoriile palestiniene, vor juca un rol major în determinarea cursului viitor al relațiilor israeliano-palestiniene.Sondajele de opinie privind alegerile din Israel, programate pentru 28 martie, indicau menținerea lui Ariel Sharon în fotoliul de prim-ministru. Dar problemele grave de sănătate ale lui Sharon au schimbat situația. Alegerile palestiniene, programate pentru 25 ianuarie, sunt încă și mai incerte și ar putea fi amânate în ultimul moment.

 

Israel: alegeri cu final incert

 

Starea gravă a sănătății lui Sharon a întunecat brusc tabloul politic israelian. Primul ministru al Israelului, ales prima dată în 2001 și reales în 2003, părea să se îndrepte spre o altă victorie electorală, când a căzut victimă unui atac cerebral major, pe 4 ianuarie. Un sondaj de opinie realizat cu foarte puțin timp înainte de spitalizarea sa indica faptul că partidul său, Kadima ("Înainte"), ar fi câștigat 42 de locuri din cele 120 ale Knesset-ului (parlamentul israelian), Partidul Muncii 19 locuri, iar Likud 14; restul mandatelor ar fi fost împărțite de diverse partide mai mici.

Îmbolnăvirea lui Sharon a determinat înlocuirea sa temporară cu adjunctul său, Ehud Olmert, fostul primar al Ierusalimului. Atacul cerebral al lui Sharon ar putea da o lovitură puternică partidului Kadima, pe care acesta l-a pus pe picioare în noiembrie după ce a părăsit Partidul Likud din cauza neînțelegerilor privind retragerea unilaterală din Gaza anul trecut. Olmert, care nu are sprijinul popular și charisma politică a lui Sharon, va avea dificultăți în încercarea de a-i menține uniți pe membrii ambițioși ai Kadima, care sperau să ajungă la putere trași de "locomotiva" Sharon.

Principalul beneficiar, din punct de vedere politic, al retragerii lui Sharon va fi probabil președintele partidului Likud, Benjamin Netanyahu, care urmează să "moștenească" multe dintre voturile care ar fi mers spre Sharon. Netanyahu ar putea de asemenea încerca să-i convingă pe mai mulți lideri ai Kadima care demisionaseră din Likud să se întoarcă în partidul din care au plecat. Dar, în cazul în care Olmert reușește să mențină unitatea Kadima și-l va înlocui pe Sharon în postura de candidat la funcția de premier, alegerile ar putea avea ca rezultat un Knesset profund divizat, ceea ce ar conduce la un guvern de coaliție format din mai multe partide. Astfel, Partidul Muncii, sub noua conducere a activistului de stânga Amir Peretz, ar putea, în acest caz, să profite de rivalitatea dintre Likud și Kadima pentru a-și asigura mai multe locuri în Knesset și pentru a-și face loc în viitorul guvern.

 

Palestina: Hamas poate accede democratic la putere

 

Dacă, în acest moment, rezultatul alegerilor din Israel pare incert, alegerile din Palestina sunt condiționate de factori chiar mai imprevizibili. Mahmoud Abbas, liderul slab și nehotărât care i-a urmat lui Yasser Arafat ca președinte al Autorității Palestiniene, se confruntă cu provocări semnificative atât în interiorul Fatah, propria organizație politică, cât și în Hamas, mișcarea islamică radicală care promite distrugerea Israelului și continuă să fie principala sursă a terorismului palestinian.

În interiorul Fatah are loc o luptă îndârjită între vechea gardă a lui Arafat, condusă de Abbas, și o nouă generație sătulă de corupție, relațiile clientelare și conducerea autoritară lăsate moștenire de Arafat. Susținătorii lui Abbas din vechea gardă au suferit o înfrângere severă din partea liderilor mai tineri în cadrul alegerilor preliminare, iar acum se desfășoară o luptă îndârjită pentru putere, pentru determinarea numărului de lideri mai tineri care vor fi incluși pe listele Fatah, în alegerile pentru Consiliul Legislativ Palestinian din 25 ianuarie. Dacă nu se va negocia o distribuție satisfăcătoare a puterii, Fatah s-ar putea rupe în două sau mai multe facțiuni, subminând și mai mult puterea, deja în scădere, a lui Abbas.

Chiar dacă Fatah rămâne unit, este de așteptat să piardă multe locuri în favoarea Hamas, care participă pentru prima dată la alegerile generale. În 1996, Hamas a boicotat alegerile deoarece se opunea procesului de pace de la Oslo. Acum, când proiectul Oslo "a murit", încearcă să obțină puterea prin alegeri, continuându-și însă campania teroristă. Israelul a refuzat să contribuie la facilitarea unor alegeri care ar putea aduce la putere o organizație teroristă și a amenințat că va bloca votarea în Ierusalimul de Est, pe care l-a anexat ca parte a capitalei sale în urma războiului din 1967.

La alegerile din trecut, Israelul a permis palestinienilor din Ierusalimul de Est să voteze în oficiile poștale, prin așa-numitele "voturi ale celor absenți," care nu-i subminau pretențiile de suveranitate asupra zonei. Acum, Israelul nu mai este dispus să facă la fel, ajutând astfel mișcarea Hamas. Abbas a profitat de lipsa de cooperare a Israelului și a amenințat că o va utiliza ca pretext pentru a amâna alegerile, deja amânate anterior.

Pe de altă parte, Statele Unite par să susțină demersurile Autoritații Palestiniene pentru ca Israelul să faciliteze votul palestinienilor din Ierusalimul de Est. Dar promovarea democrației ca antidot la problema terorismului nu poate da rezultate decât dacă partidele politice care participă la alegeri sunt obligate să se delimiteze de activitățile teroriste, ceea ce Hamas nu a făcut. Popularitatea, așa cum este ea măsurată în urnele de votare, nu reprezintă adevărata democrație. Două criterii sunt unitățile de măsură care arată dacă un partid politic ce câștigă alegerile poate fi considerat într-adevăr "democratic": un test al violenței și un test al valorilor.

Un partid democratic trebuie să respingă violența, intimidarea și terorismul nu doar împotriva propriului popor, ci și împotriva altor națiuni, chiar dacă este vorba despre inamici istorici. Nu trebuie să existe toleranță pentru distincțiile dintre "o ramură politică" și una "militară". Milițiile și organizațiile teroriste nu pot fi considerate partide și nu ar trebui acceptat să participe la alegeri.

În ceea ce privește valorile, partidele politice nu trebuie să promoveze discriminarea pe criterii religioase sau de rasă. Numeroase state europene interzic partidele extremiste și alte partide politice rasiste. Partidele care demonizează alte religii, așa cum face Hamas, nu sunt acceptabile ca participanți la alegeri democratice. În cazul în care reprezentanții Hamas ar câștiga alegerile, comunitatea internațională va fi pusă în fața unei dileme: dacă să-i ostracizeze sau să parieze pe posibilitatea ca acești candidați să fie convinși să-și modereze pozițiile radicale. Criteriile pentru participarea la alegeri ar trebui stabilite înainte, și nu după, pentru a evita ca Hamas să vină la putere printr-un proces electoral democratic.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 32

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: