Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Anul 2006

Virginia MIRCEA

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-language: RO; mso-bidi-language: AR-SA">Pe scena politică internă, anul a debutat spectaculos pentru PSD, cu scandalul "mătușa Tamara". Dacă până la începutul acestui an se vorbea despre averea fabuloasă, ascunsă pe te miri unde, a ex-premierului și actual lider marcant al PSD, Adrian Năstase, iată că milioanele de euro ies la suprafață.

Povestea cu mătușa bogată care trăia într-o garsonieră într-un cartier din București e greu de justificat în instanță, iar în planul credibilității Năstase s-a compromis definitiv. Ceea ce mi se pare și mai grav este că domnul Adrian Năstase, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, este al treilea om în stat. Prin calitatea pe care o deține, scandalul "matușa Tamara" nu-l compromite numai pe el sau partidul din care face parte, compromite întreaga clasă politică și România până la urmă.

Este de apreciat poziția ambasadorului Marii Britanii la București cu privire la această chestiune. Dacă domnului Năstase i se pare firesc să rămână în continuare liderul PSD e problema lui. Dacă PSD dorește să se identifice cu tot scandalul creat pe această temă în jurul domnului Năstase este problema lor. Dar românii își doresc integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 și nu acceptă întârzieri din cauza unor scandaluri de corupție pe care unii vor să le coasă cu ață albă. Din acest motiv actuala putere ar trebui să găsească pârghiile necesare pentru suspendarea lui Adrian Năstase de la președinția Camerei Deputaților măcar până se lămurește problema în justiție. S-a văzut până acum că pesediștii, în general, excepțiile întărind regula, sunt mai preocupați de propriile averi decât de social-democrație și integrarea în Uniunea Europeană. Sintagma "corupție fără corupți" i se potrivește foarte bine acestui partid. Ceea ce uită să spună Adrian Năstase când vorbește despre realizările din timpul guvernării sale este că România dă corijența la integrare. Deși a fost primită la negocieri, la Helsinki în 1999, în același val cu cei zece care s-au integrat în 2004, România a rămas la coadă, să mai repete la materiile importante.

În ceea ce privește guvernul, miniștrii par hotărâți să-și facă temele pentru ca integrarea în UE la 1 ianuarie 2007 să nu ne dea emoții. Premierul Tăriceanu are pregătită strategia pentru 2006. În economie investițiile ocupă primul loc, asta însemnând în plan social mai multe locuri de muncă pentru români. Dacă la sfârșitul anului 2005 supermarketurile și-au dublat încasările față de anul 2004, probabil în acest an le vor tripla. Dacă România va fi ferită de vicisitudinile naturiiîn acest an vom fi mai prosperi și poate mai fericiți.

Totuși disputele nu vor ocoli partidele aflate în coaliția de guvernare și nici schimburile de "replici" între cele două palate. Deja există discuții între președintele Traian Băsescu și ministrul Șereș - care în problema prețului la gaze, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Când președintele statului își exprimă suspiciunea cu privire la anumite nereguli, credem că este în cunoștință de cauză și are la bază notele serviciilor de informații. Și, dacă la instalarea actualei guvernări, cuiul lui Pepelea se aștepta să fie UDMR, n-a fost așa. "Soluția imorală" a primit prea mult, căciula e prea mare pentru ea. Să vedem dacă îi va fi luată. Cât privește fuziunea între PNL și PD, va mai curge multă apă pe Dâmbovița până se va realiza, dacă se va realiza vreodată. Liderii celor două partide afirmă că doresc fuziunea, însă rămâne să ne anunțe ce ideologie va avea partidul rezultat, în care Internațională va intra.

În planul relațiilor internaționale, anul 2006 nu va aduce schimbări spectaculoase. Chiar dacă începutul de an a adus în prim-plan problema nucleară a Iranului, se vor găsi soluții în Consiliul de Securitate al ONU și la masa negocierilor pentru ca problema să nu degenereze. Hegemonia Chinei, așa cum apare și titlul de pe coperta acestui număr al revistei, nu este o surpriză. China își face strategiile de dezvoltare pentru 50 de ani. Ceea ce se întâmplă acum în China este rezultatul reformelor economice introduse de liderul comunist Deng Xiaoping în 1978. China devine al doilea pol de putere mondială, contrabalansând puterea, până acum unipolară, a SUA. Deși Rusia se dorește o contrapondere a Statelor Unite, "marele imperiu" rus trebuie să se mulțumeasă cu statutul de lider regional. În Irak, chiar dacă sunt atacuri cu mașini-capcană aproape zilnic și coaliția multinațională va mai rămâne în zonă, țara începe să aibă instituții și lideri politici aleși democratic. Se pare că proiectul american în Irak va reuși. Tot în Orientul Mijlociu vom asista, în primăvara acestui an, la alegeri în Israel și probabil în Palestina. Îmbolnăvirea premierului Sharon a dat peste cap toate sondajele de opinie, fiind greu de prognozat cine va prelua puterea. În Palestina rămâne de văzut dacă Hamas va avea dreptul să participe la alegeri. Dacă da, are toate șansele să acceadă democratic la putere. În acest an se așteaptă o clarificare în problema "închisorilor CIA" și soluționarea problemei respectării drepturilor omului în închisoarea de la baza militară americană Guantanamo.

Publicat în : Editorial  de la numărul 32

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: