Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Țăranii și OZN-ul

Cristian BANU

Gripa aviară a lovit România rurală asemenea unui OZN. Țăranii nu prea înțeleg nici acum ce li se întâmplă. Pentru prima oară, România se confruntă cu o catastrofă "mondială". Desigur, au existat situații mult mai critice care au provocat mai multe pagube în bani sau vieți omenești, dar abia această pandemie are "ceva" internațional.



O altă premieră este că avem un înalt oficial al statului român care a reacționat corect, la obiect. Este vorba de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Încă de la începutul crizei, el a fost în prim-plan și a dat mereu impresia că știe ce face și ce vrea. Din păcate, eforturile sale au fost adânc subminate de colegul de cabinet, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, cel care a avut o prestație catastrofală care a dat măsura deplină a (in)competenței sale, dublat de prestația cel puțin deplasată a președintelui. Călin Popescu Tăriceanu a strălucit mai degrabă prin absență.

După ce inundațiile au scos la iveală "România de chirpici", aceasta iese din nou la lumină cu problemele ei care țin mai degrabă de Evul Mediu. Reacția stupidă a ministrului Sănătății le-a mers la suflet și au ieșit cu coasele și topoarele să-și apere păsările care "nici nu trebuiau tăiate", fiindcă au auzit ei la televizor că nu este nici o problemă. Mai ales că a venit apoi și președintele care a spus liniștit la postul național de televiziune că nu este nici o problemă, că și el mănâncă în continuare carne de pasăre.

Ieșirea președintelui i-a permis lui Cristian Tudor Popescu (nu că el ar fi avut nevoie de motive) să scrie un pamflet izbutit (dincolo de orice, C.T.P. rămâne un scriitor de real talent).

Dacă președintele și-a revenit rapid și a intrat în rolul pe care trebuie să-l joace, ministrul Sănătății continuă în incompetență și recomandă românilor ceaiuri de plante. "Recomand populației ca, în cazul în care nu găsește vaccinuri antigripale obișnuite, să se protejeze cu produse homeopate. Specialiștii cu care am vorbit m-au asigurat că efectul acestora este similar", spune Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății. Următorul pas, apelarea la vrăjitoare, nu-i așa, domnule ministru?

Tot la categoria inepții trebuie trecut Vadim Tudor care a declarat că totul este mâna ungurilor, care vor astfel să submineze producția românească de carne de pasăre pentru a o promova pe a lor.

Din păcate, la capitolul minusuri trebuie trecută și presa, care a reacționat în stilu-i caracteristic, adică isterico-populist, contribuind din plin la perpetuarea confuziilor. Pentru că, exceptând bâlbele inițiale, autoritățile au acționat corect și în linii mari bine. Chiar dacă zona în carantină mai putea fi penetrată cu ajutorul unui jandarm milos, chiar dacă mai există unele găini scăpate de autorități, per ansamblu s-a acționat corect.

Numai că nu întotdeauna corectitudinea înseamnă și eficiență. România rurală are probleme mari și chiar foarte mari în materie de sănătate și igienă. Țăranii mănâncă pește cu cianuri, animale crescute cu "combinate". Când se îmbolnăvește o pasăre, i se dă Galisan fiindcă veterinarii nu știu/nu au altceva. În ciuda pericolului, doar mai puțin de jumătate din țărani fac analize animalelor din ogradă pe care le sacrifică. Dacă se îmbolnăvesc, "așa a dat Domnul". Dacă mor, "n-a avut zile de la Dumnezeu". Majoritatea produselor din magazinele sătești sunt nocive pentru sănătate. Sunt produse ieftine, pe care cei de la oraș le refuză acum. Există celebra poezie a lui Topârceanu, "Viața la țară" în care unul din versuri a fost preluat acum de mulți ziariști: "Ce-ai cu noi, bă, pentru ce să dăm cu var?" Lipsită de informații, neîncrezătoare, România de la țară își asumă riscuri foarte mari. Or, tocmai aici trebuie să lucreze autoritățile. Dacă situația ar fi fost coordonată doar de ministrul Agriculturii, poate că ar fi fost o ocazie pentru țărani să capete încredere în autoritățile de la București. Din păcate, el a fost subminat de ministrul Sănătății, de premier și de președinte. Or, dacă "boierii" de la București nu se înțeleg între ei sau propun ca soluție de luptă ceaiurile medicinale, la ce bun să mai dea țăranii cu var?(C. B.)

Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: