Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Noul stăpân al dolarului

Cristian BANU

Președintele Bush l-a nominalizat pe Ben Bernanke, șeful Consiliului Economic Consultativ, pentru a-i succede lui Alan Greenspan la cârma Rezervelor Federale (FED), poziție care este foarte des descrisă ca fiind a doua poziție în stat.Ben Bernanke, în vârstă de 51 de ani, fost guvernator al FED și profesor la Universitatea Princeton, a luat în primire poziția actuală la Casă Albă abia în luna iunie și era de multă vreme considerat favorit pentru conducerea FED.

"Domnul Bernanke și-a câștigat o excelentă reputație pentru rigoarea intelectuală și integritatea morală și are deplinul respect al comunității financiare internaționale. Am încredere că domnia-sa va fi un excelent președinte al Rezervelor Federale", a declarat președintele Bush în discursul de anunțare a nominalizării.

Cu această ocazie, Bernanke a spus că, dacă va fi confirmat de către Senat, "prima mea prioritate va fi menținerea continuității politicilor și strategiilor stabilite de către domnul Greenspan". Deși acesta din urmă nu a spus nimic, umbra lui va domina în continuare finanțele americane, așa cum a făcut-o în ultimii 18 ani, perioadă în care a devenit una din figurile-cheie ale finanțelor internaționale.

Președintele Bush l-a numit "legendă vie" care "și-a dominat epoca precum nici un alt bancher central în istorie".

Nominalizând unul dintre favoriți, Bush a ales astfel o cale diferită decât nominalizările făcute până acum, ca de pildă recenta nominalizare a lui Harriet Miller la Curtea Supremă, foarte prost primită de public și mass-media.

"Fiasco-ul Harriet Miller l-a făcut pe președinte să adopte calea cea mai sigură și să-l nominalizeze pe cel pe care piața și mass-media îl așteptau", a declarat Greg Valliere de la Stanford Washington Research Group. "Nu-și putea permite încă o nominalizare exotică."

Dacă unii investitori pot exprima un oarecare scepticism, nu cred că există vreo îndoială că Bernanke este o persoană foarte calificată pentru acest job. Ethan Harris, Chief Economist la Lehman Brothers, spune că "este foarte bine pregătit, a lucrat ca guvernator al FED și în acea perioadă a avut suficient timp pentru a se familiariza cu politicile monetare. De asemenea, a lucrat multă vreme în calitate de consilier. Cu siguranță și-a câștigat respectul multor instituții, ceea ce va ușura tranziția."

Piețele financiare și susținătorii lui Bush au de ce să fie satisfăcuți. Republican membru de partid, consilier economic al președintelui în ultima perioadă, Bernanke are reputația unui tehnocrat mai degrabă decât a unui ideolog.

Este evident că numirea a fost făcută cu acceptul lui Greenspan.

 

Intențiile noului președinte al FED

 

"Presiunile inflaționiste vor continua să rămână limitate la sectorul energetic și trebuie să utilizăm o serie de politici monetare și fiscale prudente, a declarat Bernanke într-un prim interviu. Deocamdată, există puține șanse ca prețul petrolului să destabilizeze inflația. Deocamdată, presiunile rămân în sectorul energetic și ocazional în cel al materiilor prime și nu întrevăd posibilitatea ca ele să se extindă și la alte sectoare în viitorul apropiat."

În ceea ce privește continuarea sau modificarea politicilor duse de Greenspan, Bernanke a declarat că "nu întrevăd schimbări abrupte de politică monetară în viitorul apropiat."(C. B.)

 

Biografie Greenspan

 

6 martie, 1926 - se naște Alan Greenspan, la New York, ca unic fiu al lui Rose și Herbert Greenspan.

'40 - după ce absolvă School-, cântă o vreme la saxofon într-o orchestră de jaz.

1948 - absolvă summa cum laude de la New York University.

1950 - masterat în economie la University-.

1952 - se căsătorește cu Joan Mitchell. Ulterior mariajul avea să fie anulat.

1952 - o cunoaște pe autoarea Ayn Rand și devine parte a cercului acesteia de cunoscuți.

1953 - înființează firma de consultanță Townsend-Greenspan.

1968 - consilier economic al campaniei prezidențiale a lui Richard Nixon.

1974 - este numit de Nixon președinte al Consiliului Consilierilor Economici ai Casei Albe. Își păstrează funcția și în administrația Ford.

1977 - obține titlul dedoctor în economie la University-.

1981 - este numit președinte al National Commission on Social Security Reform. Raportul comisiei Greenspan din 1983 a pus bazele modificărilor făcute sistemului de finanțare a Asigurărilor Sociale.

1987 - Ronald Reagan îl numește președinte al FED. După ce primește aprobarea Senatului, își începe mandatul pe 11 august.

19 octombrie, 1987 - indicele Dow Jones industrial cade cu aproape 23 procente într-un crah bursier. Greenspan dă un comunicat prin care asigură că FED va ajuta cu lichidități sistemul bancar.

1991 - președintele Bush îl numește pe Greenspan pentru un nou mandat.

1996 - președintele Clinton îl numește peGreenspan pentru un nou mandat.

5 decembrie 1996 - când indicele Dow Jones ajunge la6.400 de puncte, Greenspan avertizează că "exuberanța irațională" poate mări artificial valoarea bunurilor.

1997 - Alan Greenspan se căsătorește cu vechea lui prietenă Andrea Mitchell, corespondent NBC.

2000 - președintele Clinton îl numește peGreenspan pentru un nou mandat.

Martie 2001 - începe recesiunea după o perioadă-record de 10 ani de expansiune economică.

11 septembrie 2001 - atacurile de la WTC îngrozesc întreaga lume. Rolul lui Greenspan a fost enorm în păstrarea echilibrului piețelor financiare.

26 septembrie, 2002 - primește titlul de cavaler de la regina Elisabeta a II-a pentru rolul jucat de-a lungul timpului în stabilitatea piețelor financiare.

 

CV Bernanke

 

Vârsta: 51 de ani

Născut la: 13 decembrie, 1953, în Augusta, Georgia.

Educație: B.A. în economie, 1975, University-; Ph.D. în economie, 1979, The Massachusetts Institute of Technology.

Experiență: iunie 2005-prezent, președinte Consiliul Consilierilor Economici ai președintelui; 2002-2005, membru Board-ul guvernatorilor Federal Reserve System; 1996-2002, profesor și președinte al Departamentului Economie la University-; 1985-2002, profesor economie, University-.

Starea civilă: căsătorit, doi copii.

 

Publicat în : Economie  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: