Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Rusia, petrolul, gazele și cornul abundenței

Laurențiu CONSTANTINIU

E din ce în ce mai dificil să se prognozeze pe termen lung prețul petrolului. În timpul Războiului Rece, instabilitatea geopolitică a influențat de multe ori prognozele făcute de specialiști: la începutul anilor '70, ca urmare a războiului arabo-israelian de șase zile, lumea a suportat efectele celei mai mari crize energetice din perioada contemporană.Acum, războiul din Irak și gradul ridicat de instabilitate din Orientul Mijlociu, cărora li se adaugă tulburările din Nigeria și "confruntarea" dintre liderul venezuelean Hugo Chavez și Statele Unite au dat un impuls puternic prețului petrolului, care de câteva luni are o evoluție ascendentă continuă.

 

Prețul petrolului - o ecuație tot mai greu de rezolvat

 

În trecut, problemele provocate de instabilitatea politică au reprezentat mereu o necunoscută importantă a ecuației de stabilire a prețului petrolului. În zilele noastre, această necunoscută face ca rezolvarea ecuației să fie și mai dificilă. Altfel spus, a face prognoze privind prețul petrolului pe termen mediu și lung reprezintă un demers infinit mai complex decât acum 25 de ani. Pentru mai mult de un sfert de veac, vectorul care a determinat prețul petrolului a fost imprevizibilitatea. Pentru viitorii 25 de ani, credem noi, factorul imprevizibilitate va fi înlocuit de dinamica rezervelor, care va face ca prețul unui baril de petrol să rămână ridicat pe perioade mult mai mari de timp decât se întâmpla înainte. Din acest punct de vedere, Rusia, cu ale sale uriașe rezerve de petrol și gaze naturale, devine unul dintre jucătorii-cheie pe tabla de șah "energetică" mondială.

Credem că sunt de așteptat prețuri mari la petrol pentru că la ora actuală, în lume, există toate datele necesare pentru aceasta: incertitudinea legată de rezervele de petrol (provocată de instabilitatea geopolitică); o cerere mare de petrol și gaze, pe termen lung, venită din partea a două state cu o populație, unită, de peste 2 miliarde de locuitori - avem în vedere, evident, China și India - și ale căror economii au rate anuale de creștere foarte ridicate; "debilitatea" OPEC-ului.

 

"Banii vorbesc, banii vorbesc..."

 

Făcându-și calculele la un preț al barilului de 50 de dolari pentru următorii 10 ani, președintele V. Putin și-a stabilit ca obiectiv dublarea Produsului Intern Brut al Rusiei până în 2012. În momentul în care liderul de la Kremlin și-a făcut cunoscută intenția sa, în 2002, economiștii ruși și străini au reacționat destul de rezervat, fiind convinși că ținta nu va putea fi atinsă. Paradoxal însă, ca urmare a conjuncturii externe extrem de "favorabile" pentru Rusia - prin "favorabil", avem în vedere războiul din Irak -, în viitorii 10 ani, câștigul mediu lunar în Rusia va crește de la 300 de dolari la 1.386 de dolari, permițând, astfel,susținerea exploziei privind consumurile interne și consolidarea unei societăți de consum. De asemenea, PIB-ul Rusiei va fi de 2,8 trilioane dolari (anul acesta este așteptat ca el să fie de 743 miliarde dolari), surclasând Spania; în fine, PIB-ul pe cap de locuitor va fi de 20.073 dolari, cifră care va apropia pe Rusia de Portugalia (cu 25.658 dolari/cap de locuitor).

Companiile petroliere rusești, atât cele private, cât și cele de stat, și-au planificat să câștige în acest an din exportul de petrol și gaze 150 miliarde dolari. Suma este foarte mare dacă o comparăm cu veniturile de 28 miliarde dolari obținute în 1998.

Acum, cu fiecare creștere de 1 dolar (peste 25 dolari) a prețului barilului de petrol, câștigurile Rusiei sunt extraordinare, previziunile privind exporturile de petrol și gaze naturale pentru anul acesta fiind de 123 miliarde dolari. Acest lucru îi va permite Rusiei să-și mențină o creștere a veniturilor la Fondul de stabilizare (un fel de pușculiță a statului), care se prevede să ajungă la 557 miliarde dolari în 2015.

Dacă încercăm să facem un scenariu în care prețul petrolului este de 50 dolari, veniturile din vânzarea petrolului obținute vor fi de 200 miliarde dolari în 2015, iar din cea a gazului de 343 miliarde dolari.

Potrivit previziunilor făcute de specialiștii de la Goldman Sachs, prețul petrolului pe termen lung se va situa undeva între 45 și 60 dolari/baril, în timp ce estimările publicației "International Bank Credit Analyst" arată că prețul barilului va fi, în medie, de 50 dolari pentru următorii cinci ani. Alte companii oferă ca plafon maxim al prețului petrolului 100 dolari/baril.

La asemenea cifre, locul Rusiei în arena internațională pare asigurat, iar viitorul ei economic se întrevede în nuanțe roz deoarece obiectivul pe care și l-a stabilit Vladimir Putin - de dublare a PIB în 2012 - va fi atins cu un an mai devreme. Totodată, Rusia se va situa printre cei mai mari "consumatori" de mașini, telefoane mobile, produse de înaltă tehnologie etc. pentru că venitul mediu va ajunge, în 2015, la 2.270 dolari.

La un preț de 100 dolari/baril, Rusia va câștiga, în 2015, doar din exportul de petrol și gaze, 400 miliarde dolari.

 

Banii nu aduc, întotdeauna, fericirea

 

"Vor ști autoritățile de la Moscova cum să-și chivernisească această avuție obținută de pe urma petrodolarilor?" reprezintă o întrebare pe care atât analiștii ruși, cât și cei străini și-o pun din ce în ce mai insistent. Va pierde, oare, Rusia șansa de a valorifica în mod judicios aceste venituri? Mulți dintre adversarii actualului președinte au etichetat declarațiile acestuia privind creșterea salariilor profesorilor și medicilor, construirea de noi școli și spitale, de cămine pentru invalizi sau bătrâni ca fiind populiste. Acel Fond de stabilizare mai sus amintit pare să fie destinat tocmai unor astfel de scopuri, dacă ținem cont că multe din liniile metroului aerian, care vor fi inaugurate la Moscova, sunt construite cu bani proveniți de aici. Autoritățile ruse, mergând pe principiul că "are balta pește", sporesc, în mod simțitor, cheltuielile la bugetul statului, sumele planificate atingând cifra de 129,5 miliarde dolari în acest an (pentru comparație, în 2000, ele erau de numai... 34 miliarde). E adevărat că și veniturile obținute din impozite au crescut de la 40 miliarde, în 2000, la 153 miliarde, în 2005. Pentru anul viitor, cifrele prevăzute la capitolul cheltuieli bugetare și venituri obținute din impozite sunt de 150 și, respectiv, 177 miliarde dolari.

Economiștii de la compania de consultanță Brunswick UBS consideră că politica de "mână strânsă" a liderului de la Kremlin a fost folosită "pentru crearea a ceea ce, cu câțiva ani în urmă, nici nu putea fi imaginat: stabilitatea macroeconomică financiară. Nu numai că această tendință se menține, dar ea reprezintă de-abia începutul".

 

Cu toate acestea, există și motive de îngrijorare.

 

În primul rând, toți cei care lucrează în sectorul de stat doresc (și vor dori) creșterea considerabilă a salariilor. Guvernului Fradkov și președintelui Putin le va fi greu să reziste tentației de a satisface pretențiile unor anumite categorii ale populației, mai ales că în 2007 și2008 vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale.

În al doilea rând, prezența în "pușculița" statului a unor sume de bani atât de mari va avea ca efect - pe fondul acelorași alegeri - încetinirea ritmului reformelor. Or, tocmai în această conjunctură se va vedea cât de interesate sunt autoritățile de la Moscova de a continua reformele în vederea instaurării în Rusia a unor sănătoase mecanisme economice de piață.

În fine, în al treilea rând, motivele de îngrijorare sunt legate de creșterea dependenței economiei rusești de prețul petrolului. Altfel spus, pot apărea premisele care să conducă la declanșarea unei crize economice ca urmare a încetinirii ritmului reformelor sau a apariției oricăror derapaje în continuarea lor, dar și în urma scăderii prețului petrolului. Atâta timp cât prognozele privind prețul petrolului indică un preț care începe de la 60 de dolari/baril, astfel de neliniști fac parte doar din categoria scenariilor. Neliniștile ar putea deveni realitate în condițiile unui preț mai mic de 50 de dolari/baril. Parafrazând un slogan publicitar al unei companii românești de tristă faimă, putem afirma că societatea rusă doarme liniștită pentru că "petrolul lucrează pentru ea". Să sperăm că somnul nu va fi unul profund.(L. C.)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: