Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Leon Volovici - cercetător în cadrul Institutului de Iudaism Contemporan al Universității Ebraice din Ierusalim

Roxana IONICI

"Nimeni nu va judeca generația de acum pentru masacrele din perioada Antonescu, ci după felul în care te raportezi și cum te confrunți cu aceste crime din trecut. Acesta este testul pentru "imaginea României".Ultima parte

Ca membru al comisiei de studiere a Holocaustului în România, ați urmărit îndeaproape evenimentele atât în timpul desfășurării lucrărilor, cât și după publicarea raportului final. Care este impactul acestui studiu în evoluția relațiilor dintre România și Israel?

Raportul a fost prezentat în Israel de către ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, în luna iunie, când a fost și oaspetele Universității Ebraice din Ierusalim, unde a ținut o conferință. De altfel, volumul se încheie cu postfața ministrului de Externe, care este și un cunoscut istoric, excelent cunoscător al istoriei evreilor din România. După cum se știe, inițiativa înființării comisiei aparține fostului președinte Ion Iliescu și scriitorului Elie Wiesel. Raportul tipărit se deschide și cu un cuvânt din partea președintelui actual, Traian Băsescu, ceea ce semnifică, sunt convins, o declarație de asumare a acestui document.

Pentru că am amintit de vizita ministrului de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, adaug că și-a consacrat conferința de la universitate tocmai acestei teme: România și Holocaustul. A făcut o impresie extraordinară. Este, cred, pentru prima dată când un om politic român abordează acest subiect printr-un discurs sincer, lipsit de orice clișee și de orice urmă de retorică de circumstanță, pentru "export". Mihai Răzvan Ungureanu este unul dintre puținii politicieni români care au înțeles cu totul altfel ce înseamnă preocuparea pentru "imagineaRomâniei". De regulă, reprezentanții oficiali ai României, atunci când se află în fața unui public străin, se îngrijesc de imaginea "frumoasă" a României, chiar obținută, la nevoie, printr-un tratament cosmetic al capitolului românesc al Holocaustului. O altă variantă a aceleiași strategii este să ții un discurs pe placul Occidentului și cu totul alt discurs în țară, din motive electorale, când trebuie să faci cu ochiul și către naționaliști și să eviți condamnarea lui Antonescu. Pot să dau exemple concrete care ating ridicolul despre cum poate aborda un reprezentant politic aceste teme.

Ei bine, Mihai Răzvan Ungureanu a înțeles un lucru esențial - și sper că nu numai el -, și anume că imaginea bună și frumoasă a României și a poporului român nu o obții prin mistificare, prin ascunderea adevărului. Imaginea unui popor și a unui stat o dau acei intelectuali și oameni politici de acum, prin felul în care se confruntă cu acest capitol. Lumea din afară, opinia publică, îi judecă pe acești oameni în măsura în care ei spun adevărul, în măsura în care sunt sinceri și își asumă o responsabilitate morală Aceasta este imaginea bună a României actuale. Nimeni nu va judeca generația de acum pentru masacrele din perioada Antonescu, ci după felul în care te raportezi și cum te confrunți cu aceste crime din trecut. Acesta este testul pentru "imaginea României".

Să trecem la un alt subiect, extrem de sensibil, vehiculat frecvent în ultima vreme, și anume se vorbește despre un nou posibil conflict în Orientul Mijlociu, în centrul atenției fiind problema nucleară iraniană. Ce implicații ar putea avea Israelul într-un asemenea conflict?   

Iranul și Siria rămân primejdii pentru Israel pentru că sunt state dictatoriale cu ideologii radicale care practică terorismul ca politică de stat (Siria) sau ca o consecință a unui fundamentalism religios (Iranul). Ele nu dau nici un semn de pragmatism politic, iar statul Israel este un element esențial al mitologiei lor: e o întruchipare a unui adversar demonic, în sens religios și în sens politic. În acest sens, chiar dacă aici, între israelieni și palestinieni, se va ajunge la o soluționare a conflictului, vor mai persista mult timp scenarii fundamentalist-islamice care vizează distrugerea Israelului. Cu siguranță, primejdii există și un happy-end nu se întrevede la orizont.

 

Interviu realizat de Roxana IONICI

Publicat în : Interviu  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: