Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Abu Ghraib - un loc prea îndepărtat

Claudiu LUCACI

Irak, Abu Ghraib - cuvinte care, multă vreme, au ținut prima pagină a presei din întreaga lume; cuvinte care au stârnit indignarea întregii comunități internaționale. În urmă cu doi ani, la Abu Ghraib, închisoarea situată în apropiere de Bagdad, mai mulți militari americani din trupele coaliției și-au manifestat fanteziile și frustrările într-un mod lamentabil, mult prea greu de imaginat.Un asemenea comportament dezgustător, mai ales pentru reprezentanții celei mai solide democrații din lume, nu ar fi fost niciodată cunoscut dacă protagoniștii nu și-ar fi imortalizat "acțiunile" pe peliculă.

 

La limita realității

 

Experții militari și psihiatrii au păreri diferite asupra motivației reale care i-a determinat pe militarii americani să recurgă la astfel de acte de tortură,sadism și perversiuni sexuale. Specialiștii în interogatorii militare afirmă că abuzurile sexuale și umilința comise în numele strângerii de informații sunt fără sens. Oricare ar fi datele sensibile obținute în acest mod, valoarea lor este net depășită de resentimentele și ura induse deținuților. Analizând motivațiile expuse de cei în cauză, unii experți în tehnica obținerii de informații apreciază că metodele utilizate sunt amatoristice. Un manual secret al Pentagonului, menționat de ofițerii specializați în astfel de interogatorii, respinge tortura și tehnicile de dezumanizare pentru simplul motiv că datele culese în acest fel au un grad redus de credibilitate. Rămâne, totuși, un mister cum a fost posibilă implicarea în asemenea misiuni a unor militari nepregătiți, în timp ce comanda închisorii Abu Ghraib fusese preluată de Brigada 205 - unitate specializată în strângerea de informații militare. Ulterior, un raport secret al armatei americane confirma că închisoarea Abu Ghraib devenise centru de interes în culegerea de informații, iar printre deținuți se aflau și câțiva care cunoșteau coordonatele ascunzătorii dictatorului Saddam Hussein.

Psihiatrii au găsit însă o altă explicație pentru actele dezgustătoare ale militarilor americani. Antrenamentul inadecvat, excesul de zel și actul de comandă defectuos nu justifică, în totalitate, tortura și sadismul. Declarațiile celor implicați și rapoartele colaterale au atras atenția asupra anxietății,condițiilor de trai dificile și asupra pericolului constant la care erau supuși cei 450 de membri ai unității de pază a penitenciarului, care supravegheau peste 7000 de prizonieri.

Potrivit medicilor implicați în anchetă, un aspect neglijat de conducerea armatei a fost inexistența activității sexuale în rândul trupelor americane. Experții susțin că scenele pornografice sau cu conotații sexuale surprinse în fotografiile de la Abu Ghraib exprimă clar frustrări ale militarilor, privați de viața sexuală.

 

Unii și-au primit pedeapsa, alții încă nu

 

A durat mai mult de un an până când faptele reprobabile și inimaginabile să fie asumate și clarificate prin intermediul justiției. Nouă militari, printre care și o femeie - Lynndie England, devenită celebră după ce a apărut într-o fotografie ținând în lesă un prizonier dezbrăcat -, au fost excluși din armată sau condamnați la pedepse privative de libertate.

Scandalul tratamentelor inumane de la Abu Ghraib a dat o lovitură teribilă reputației Statelor Unite. Administrația Bush a încercat cu disperare să găsească metode de contracarare a acestui adevărat dezastru mediatic, însă nu a reușit să-și refacă credibilitatea în rândul opiniei publice mondiale. Contraofensiva de imagine a inclus câteva gesturi salutare cum ar fi: denunțarea la cel mai înalt nivel a comportamentului intolerabil din partea militarilor, eliberarea, în două etape, a peste 2000 de deținuți din închisoarea Abu Ghraib și recenta aprobare în Senat a unui amendament care prevede că nici un prizonier aflat în custodie americană nu poate fi tratat cu cruzime sau într-un mod degradant.

Până acum însă nici un oficial american, cu excepția noului comandant al penitenciarelor din Irak, generalul Geoffrey Miller, nu a prezentat scuze. Mai mult, este foarte cunoscut faptul că, în lumea musulmană, scuzele oficiale au o conotație semnificativă. Deși poziția Washingtonului este invariabil aceeași, și anume că incidentul are un caracter izolat, provocat de un grup de militari scăpați de sub control, rapoarte diverse, mai mult sau mai puțin oficiale, atestă că astfel de tratamente s-au practicat și în alte locuri de detenție din Irak. Militarii găsiți vinovați susțin că au primit ordine sau au fost încurajați de superiori să maltrateze deținuții. Comandanții dau vina pe haosul din primele luni de la preluarea centrelor de detenție, pe implicarea personalului în misiuni inadecvate pregătirii specifice și invocă starea de pericol permanent în care se aflau unitățile de poliție militară.

Organizația Human Rights Watch a cerut numirea unui procuror independent care să ancheteze posibila responsabilitate a secretarului american al apărării, Donald Rumsfeld, a fostului director al CIA, George Tenet, și a altor comandanți aflați în vârful ierarhiei militare a Statelor Unite.

Inițiativa HRW nu a obținut însă rezultatul scontat, și anume sancționarea celor care au permis comiterea abuzurilor. De altfel, organizația mondială a mai încercat să protesteze față de interpretarea pe care Guvernul american o dă anumitor prevederi ale Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Această dispută este deja riscantă pentru oficialii de la Washington, care, în repetate rânduri, își justifică acțiunile militare și tratamentul față de deținuții din Afganistan, Irak și de la baza din Guantanamo în termeni inacceptabili pentru o țară semnatară a Convenției.

Nu este de mirare că în locurile de detenție controlate de armata americană sunt raportate acte de tortură sau acțiuni contrare doctrinei militare și legilor internaționale. În aceste circumstanțe, decizia Senatului are cel mult efectul unei reiterări a obligațiilor pe care militarii americani le au față de cei luați în custodie, fie ei deținuți de drept comun sau prizonieri de război. Politica inflexibilă a administrației Bush în această privință apare în mod evident în schimbul de replici dintre Casa Albă și directorul executiv al HRW, Kenneth Roth. Guvernul american își explică metodele de interogatoriu și de deținere a prizonierilor prin prisma statutului incert al acestora. Administrația Bush se ferește să le acorde statutul prevăzut prizonierilor de război de teamă să nu piardă teren în lupta împotriva terorismului. În acest fel, o serie de prevederi ale Convenției de la Geneva sunt considerate de către Statele Unite, în mod unilateral, drept inaplicabile.

Organizația Human Rights Watch consideră nejustificate aceste interpretări atâta timp cât jurisprudența internațională acoperă și situațiile invocate de partea americană. Mai mult, afirmă Kenneth Roth, a spune că aceste convenții nu sunt aplicabile războiului împotriva terorismului este deosebit de periculos pentru că oricând ne putem imagina cum această excepție ar putea fi folosită în conflicte armate viitoare îndreptate contra forțelor americane.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: