Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Justiție sau coșmar?

Roxana IONICI

În ultimele luni, echipa de anchetatori a Comisiei ONU pentru Drepturile Omului a acuzat Statele Unite că ar îngreuna, în mod deliberat, tentativele de a vizita baza de la Guantanamo Bay, unde se află deținuți bănuiți și acuzați de terorism.Închisoarea de la Guantanamo Bay

 

Experți ai Națiunilor Unite au decis să deschidă o anchetă asupra situației prizonierilor de la Guantanamo, fără să mai aștepte aprobarea Washingtonului pentru efectuarea de vizite la centrul de detenție. La mai mult de un an după ce au prezentat o cerere comună în vederea unor inspecții la Guantanamo și la alte centre de detenție americane din Irak și Afganistan, patru experți ONU și-au exprimat regretul față de atitudinea administrației americane în soluționarea acestei probleme controversate.Concret, reprezentanții ONU acuză autoritățile de la Washington că nu i-a invitat să discute cu persoane arestate, menținute în detenție sau judecate pentru terorism. Cei patru raportori speciali - Leandro Despouy (expert în probleme legate de independența judecătorească), Paul Hunt (dreptul la sănătate), Manfred Nowak (tortură) și președintele grupului de lucru asupra detenției arbitrare, Leila Zerrugui - consideră că s-au făcut acuzații credibile că la Guantanamo Bay s-ar fi folosit tortura și că este în interesul tuturor să fie anchetate.

De cealaltă parte, Washingtonul spune că încă analizează cererea. Experții ONU sunt cu totul de altă părere: ei susțin că a trecut destul de mult timp, fapt pentru care au anunțat că vor începe anchetarea presupuselor cazuri de tortură cu ajutorul deținuților eliberați și vor face publice concluziile indiferent dacă li se va permite sau nu accesul.

Legea secretului medical, încălcată sistematic

Dosarele medicale ale deținuților au fost utilizate sistematic de anchetatori pentru a exploata vulnerabilitățile acestora, încălcându-se, astfel, legile americane și internaționale ce garantează protecția secretului medical, relevă un articol pregătit de doi specialiști americani, pentru ediția din 7 iulie a publicației "New England Journal of Medicine". Potrivit medicului Gregg Roche și juristului Jonathan Marks, care citează documente militare interne, responsabilii cu interogatoriile au avut acces direct la dosarele medicale ale deținuților, cel puțin până la începutul lui 2003. După cum explică autorii raportului, autoritățile de la Washington, nemulțumite de lentoarea cu care obțineau informații de la deținuții de la Guantanamo, au făcut presiuni asupra ofițerilor pentru a găsi soluții mai eficiente. Ulterior, generalul Geoffrey Miller, care a preluat comanda bazei de la Guantanamo la sfârșitul lui 2002, a aprobat crearea unei echipe de consultanți în probleme de comportament. Această politică a fost confirmată de un memorandum militar de uz intern, emis de comandamentul medical al forțelor terestre, care, indică, între altele, că anumite informații din dosarele medicale ale deținuților pot fi folosite în timpul interogatoriilor.

 

Închisoarea încalcă și Constituția Statelor Unite

 

Administrația americană, confruntată încă de anul trecut cu scandalul Abu Ghraib, închisoarea irakiană în care au fost torturați prizonieri irakieni, se află în fața unui alt moment dificil, legat tot de politica de încarcerare la limita legii, promovată de Statele Unite, și de modul în care sunt tratați deținuții. În ultima perioadă s-au multiplicat apelurile analiștilor și politicienilor, nu numai din Statele Unite, care susțin necesitatea desființării închisorii de la Guantanamo, din Cuba, pe motiv că sistemul de detenție este deficitar. Primul care a tras semnalul de alarmă a fost șeful organizației pentru drepturile omului Amnesty International, William Schulz, în opinia căruia lagărul de detenție din Cuba reprezintă "un Gulag al acestor vremuri". Lui i-au urmat alte voci, între care și cea a fostului președinte american, Jimmy Carter, care a solicitat închiderea imediată a lagărului; o cerere similară fiind formulată imediat după aceea și de publicația americană "New York Times", care consideră că Guantanamo reprezintă "o rușine națională".

În prezent, la centrul militar de detenție de la Guantanamo Bay, deschis în ianuarie 2002, sunt închiși aproximativ 520 de suspecți din mai multe țări, cei mai mulți capturați în timpul intervenției americane din Afganistan, fiind considerați membri ai grupărilor talibane sau ai rețelei teroriste Al Qaeda.  

Încă de la începutul acestui an, Human Rights Watch atrăgea atenția, în raportul său anual, că tratamentele degradante aplicate prizonierilor din Irak, Afganistan sau Guantanamo au subminat credibilitatea Statelor Unite ca apărător al drepturilor omului și, în același timp, ca opozant al terorismului. La scurt timp după apariția raportului, în luna februarie, un judecător federal din Washington decidea că tribunalele militare speciale înființate la închisoarea Guantanamo pentru anchetarea prizonierilor sunt ilegale, deoarece nu respectă drepturile fundamentale ale deținuților și, mai mult, încalcă cel de-al cincilea amndament al Constituției SUA, care garantează că deținuții nu pot fi lipsiți de libertate fără să aibă un proces de judecată.

 

În așteptarea unor concluzii

 

În ultimele luni, în centrul atenției s-a aflat și scandalul profanării Coranului, izbucnit după ce mai mulți foști deținuți britanici de la Guantanamo au afirmat că unii soldați americani au aruncat cartea sfântă a musulmanilor într-un vas de toaletă. Informația a fost furnizată de publicația "Newsweek" la începutul lui mai. Aceste dezvăluiri au generat un val de manifestații violente în Afganistan și în lumea musulmană. Ulterior însă, și în mod surprinzător, o anchetă desfășurată de Pentagon concluziona că forțele americane de la Guantanamo au tratat cu respect Coranul și că acest caz este închis.  

Cu toate acestea, în cadrul raportului său anual privind drepturile omului în lume, prezentat la sfârșitul lunii mai la Londra, Amnesty International a evocat abuzurile comise de soldați americani asupra deținuților aflați în închisoarea irakiană de la Abu Ghraib, dar și de la baza militară americană de la Guantanamo.

La patru ani după atentatele de la 11 septembrie 2001 de la New York și Washington, întregul proces de respectare a drepturilor omului înregistrează un regres în întreaga lume, iar Statele Unitesunt primele responsabile de această situație. Afirmația aparține Amnesty International, care, în ultimul său raport, mai arată că Statele Unite, ca hiperputere politică, militară și economică, servesc drept model tuturor guvernelor din lume, însă, când cea mai puternică țară de pe glob calcă în picioare supremația legii și a drepturilor omului, îi autorizează și pe alții să încalce regulile fără rușine și cu convingerea că nu vor fi pedepsiți. Evocând pe larg abuzurile comise de soldații americani la Abu Ghraib și Guantanamo, secretarul general al Amnesty International, Irene Khan, a conchis că guvernul de la Washington a făcut mari eforturi pentru a restrânge aria de aplicare a Convențiilor de la Geneva și pentru redefinirea torturii, fapt care ne aduce înapoi în Evul Mediu.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: