Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

S-a decis

Artiom GORBACIOV

Ultima întâlnire, de la începutul lui octombrie, dintre specialiștii pe probleme rusești și președintele Vladimir Putin s-a dovedit a fi nu numai o conversație pe marginea temelor care-i preocupă pe experții străini. Cele discutate s-au dovedit a fi o senzație chiar și pentru ruși înșiși.Discuții despre "problema 2008"

 

O dată pe an, Vladimir Putin se întâlnește cu o grupă de experți pe probleme rusești. Întâlnirea reprezintă una dintre puținele posibilități pe care le au la dispoziție reprezentanții străini de a discuta deschis cu președintele rus. Ultima întrevedere de acest gen a avut loc după criza ostaticilor de la Beslan. Se subînțelege că, atunci, problemei terorismului în Rusia i-a fost consacrată cea mai mare parte a timpului alocat discuției. Acum însă, în cursul discuției care a durat aproape trei ore, analiștii au avut posibilitatea să acorde atenție și altor teme.

Una dintre problemele care i-a preocupat pe experți a fost aceea dacă actualul președinte, a cărui activitate - potrivit Centrului de Analize Sociologice Iuri Levada - este aprobată de 70% din populația Rusiei (cel mai ridicat rating dintre oamenii politici ruși), va mai candida pentru un al treilea mandat. "Nu. Nu intenționez să particip la alegerile prezidențiale din 2008", le-a răspuns președintele experților occidentali. Aceste cuvinte i-au pus serios pe gânduri pe politologii ruși.

Pentru a înțelege importanța cuvintelor prezidențiale, trebuie amintit că, potrivit Constituției Federației Ruse, președintele nu poate deține funcția supremă în stat mai mult de două mandate. Așadar, Putin, după 2008, când vor avea loc alegeri prezidențiale, nu se mai poate menține în fotoliul prezidențial. Pe de altă parte, dacă ar fi să credem tot ceea ce se vehiculează despre grupările care activează în jurul președintelui, membrii acestora nu prea se arată atât de dispuși să părăsească puterea și, o dată cu ea, și posturile-cheie deținute în conducerea companiilor ruse unde statul deține pachetul majoritar.

Din acest motiv, discuțiile privind modul în care apropiații președintelui Putin vor încerca să-și mențină controlul asupra construcției politice de tip vertical, pusă la punct în timpul celor aproape două mandate, și asupra pozițiilor-cheie ocupate în conducerea companiilor ruse nu au încetat nici un moment din primăvara anului 2004. Politologii ruși au creat chiar un termen special pentru a descrie problema legată de imposibilitatea lui Putin de a mai obține un al treilea mandat: "problema 2008".

 

Parole, parole, parole...

 

Din cauza faptului că nu există nici o informație credibilă privind intențiile adevărate ale membrilor anturajului președintelui Putin, analiștii și comentatorii politici ruși emit tot felul de ipoteze. Printre variantele cele mai radicale se află și cea privind proiectul de modificare a Constituției Federației Ruse, prin care cele mai importante prerogative prezidențiale actuale vor fi transferate premierului, funcție care va fi ocupată de Vladimir Putin.

E adevărat că mulți observatori nu cred în posibilitatea de realizare a acestei scheme. Potrivit opiniei lui Aleksei Makarkin, adjunctul directorului general al Centrului de tehnologii politice, în acest moment, în Rusia, este imposibil să se renunțe la alegerile directe pentru funcția de președinte. Într-o astfel de situație, când președintele va răspunde, prin legimitatea sa, nu Parlamentului, ci, nemijlocit, cetățenilor, primul ministru, chiar dacă prerogativele sale vor fi extinse, va trebui să "manevreze" permanent între deputați și alesul popular. "În acest caz, prerogativele șefului guvernului vor fi reduse în mod considerabil", constată expertul. Iar Aleksei Makarkin nu crede că Putin va fi de acord cu o astfel de situație, în care influența sa va fi diminuată.

De aceea specialiștilor li se pare mult mai credibile două dintre următoarele situații privind evoluția ulterioară a evenimentelor. Înainte de toate, observatorii ruși au analizat limitările privind dreptul de a fi ales pentru a treia oară. Aleksei Makarkin consideră că în august 2005 s-a făcut simțită o întețire a activității prezidențiale. Multe din acțiunile lui Vladimir Putin - cum ar fi zborul în cabina unui bombardier strategic, în timpul unor manevre militare - au amintit izbitor de perioada campaniei electorale prezidențiale. O nouă mărturie a faptului că la Kremlin s-a analizat profund posibilitatea ca actualul președinte să fie ales pentru un al treilea mandat pot fi cuvântările periodice ale deputaților în cadrul adunării legislative din anumite regiuni ale Rusiei, prin care aceștia "propuneau" președintelui Putin să candideze la alegerile din 2008.

Toate acestea i-au determinat pe experți să creadă că liderul rus încă nu a renunțat definitiv la ideea de a candida la alegerile prezidențiale din 2008 pentru un al treilea mandat. Apoi Putin însuși a pus punct acestei probleme.

 

Operațiunea "Moștenitorul"

 

De aceea se crede că, probabil, evenimentele, ulterior, se vor desfășura conform unei alte variante. Această nouă variantă prevede "numirea" unui "moștenitor", adică a unui candidat care va fi sprijinit în mod oficial de către Vladimir Putin. În acest caz, nu numai ratingul lui Putin poate avea un rol covârșitor, ci, mai ales, resursele birocratice care se află în spatele lui Vladimir Putin, resurse care vor fi folosite pentru a-l ajuta pe "moștenitor" să devină președinte.

Menționăm că însuși Putin a devenit președinte potrivit unei scheme asemănătoare: în august 1999 a fost numit de către Boris Elțân în funcția de premier, iar după demisia sa neașteptată, din 31 decembrie 1999, a devenit președinte ad-interim al Federației Ruse. În prezent, experții presupun că Putin poate proceda în același fel ca reprezentanții anturajului președintelui Elțân la vremea lor.

În acest moment, numele "moștenitorului" lui Vladimir Putin este încă necunoscut. Într-o perioadă, specialiștii credeau că Serghei Ivanov, ministrul Apărării, speaker-ul Dumei de Stat, Boris Grâzlov, sau chiar șeful Companiei "Căile Ferate Rusești", Vladimir Iakunin, l-ar putea înlocui în funcție pe actualul președinte. Însă toți virtualii candidați au negat că ar intenționa să devină președinte. Cu toate acestea, toți experții sunt unanimi atunci când afirmă că "moștenitorul" trebuie să provină din rândul figurilor cunoscute de astăzi. "Este necesar ca acest om ("moștenitorul" - n.n.) să fie cunoscut societății și să se bucure de încrederea președintelui", consideră Aleksei Makarkin. De aceea, este posibil ca potențialul "moștenitor" să participe, de asemenea, la alegerile parlamentare, care ar trebui să reprezinte pentru el un "botez al focului". Alegerile pentru Duma de Stat vor avea loc la sfârșitul anului 2007. De aceea, există toate temeiurile pentru a presupune că numele "moștenitorului" va deveni cunoscut deja în 2006. Așadar, pentru a afla răspunsul nu a mai rămas foarte mult.

 

Vladimir Putin, 25 iunie 2003, Edinburgh:

"Un al treilea mandat al președintelui Putin nu va fi. Acest lucru vi-l pot garanta cu siguranță. În Rusia, noi vom trăi pe baza Constituției, care prevede mandatul prezidențial de patru ani. Ales poți fi numai de două ori (președinte - n.n.)".

Vladimir Putin, 26 octombrie, Kiev:

"Legea fundamentală a Rusiei prevede două mandate prezidențiale consecutive. După această prevedere mă voi conduce".

Vladimir Putin, 23 decembrie 2004, Moscova:

"Evident că mă gândesc la cum să-mi organizez viața personală după 2008. Însă la posibilitatea de a candida la cea mai înaltă funcție - aceea de președinte al Federației Ruse - în 2012, 2016 sau mai târziu, normal, că încă nu m-am gândit. Mă gândesc însă la cum vom traversa granița anului 2008. Trebuie să facem totul pentru a organiza după un model democratic alegerile prezidențiale în Rusia (în 2008 - n.n.)".

Vladimir Putin, 10 aprilie 2005, Hanovra:

"Nu voi schimba legea fundamentală. Potrivit Constituției, nu poți fi ales de trei ori la rând. Să fii ales de trei ori, dar nu consecutiv, acest lucru nu este interzis de Constituție. E adevărat însă că nu sunt sigur dacă voi vrea asta".

Vladimir Putin, 2 august 2005, Turku:

"Poate că mi-aș dori (să candidez la alegerile prezidențiale din 2008 - n.n.), însă Constituția țării nu permite acest lucru. Consider că pentru Rusia, astăzi, stabilitatea, care poate fi atinsă numai prin respectarea prevederilor constituționale, este cel mai important lucru. Totodată, până în 2008 mai este destul timp".

Publicat în : Politica externa  de la numărul 31

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: