Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Când doi se ceartă... al treilea pierde teren

Florin STAN

În momentul de față se desfășoară o bătălie aprigă, în care sunt implicate trei dintre cele mai puternice companii din lume: Google, Yahoo! și Microsoft. Deocamdată, Google pare a se detașa în câștigător pe piața de căutare, și poștă electronică, Yahoo! la mesagerie instant. Microsoft rămâne deocamdată departe...

 Angajări

 

Google este mai nou inamicul public numărul 1 pentru Microsoft. Și nu neapărat din cauza faptului că Microsoft vrea și el o felie din tortul reclamelor online prin al său MSN Search și nici din cauza faptului că Google angajează pe capete foști ingineri Microsoft. De fapt tot procesul din cauza lui Kai Fu Lee nu este decât o răbufnire a unui conflict mocnit care există de ceva vreme și este prima dată când în sfârșit Microsoft îl poate aduce pe Google pe tărâmul justiției, acolo unde se simte de altfel foarte bine.

Conflictul dintre Microsoft și Google are de fapt motivații și implicații mult mai adânci. Atât timp cât Google a stat cuminte în banca lui și s-a ocupat de căutări și reclame online, Microsoft nu prea a avut nimic de comentat. Numai că în ultimul timp Google s-a apucat să producă software, să exploreze noi domenii, să inventeze practic noi metode de a folosi PC-ul, ori acest lucru este deja inadmisibil pentru Microsoft. Printre ultimele achiziții de marcă ale Google se numără Vint Cerf, care a împlinit 62 de ani, a pus bazele protocolului TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) - folosit pentru a dezvolta arhitectura Internetului de astăzi - în perioada 1976-1982, în care a lucrat la DARPA. Din 1982, Cerf a lucrat la MCI și a colaborat în cadrul NASA (unde a condus proiectul Interplanetary Network, al cărui obiectiv este de a extinde Internetul la nivel interplanetar) și ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), unde deține funcția de președinte.

Reputatul specialist, prieten apropiat de peste 20 de ani cu CEO-ul Google, Eric Schmidt, va ocupa funcția de Chief Internet Evangelist - însă nimeni nu știe cu exactitate care vor fi atribuțiile sale în cadrul companiei. Cel mai probabil el se va implica în dezvoltarea de noi infrastructuri și aplicații Internet. Vinton Cerf a declarat că a fost atras de faptul că Google abordează lucrurile "într-o manieră diferită" și că este nerăbdător să își cunoască viitoarea echipă. "Ceea ce am făcut în trecut nu este atât de important pentru Google ci ceea ce voi face de acum înainte", a mai afirmat el.

Google, care în ultimii doi ani a ajuns la peste 4000 de angajați, a mai dat în acest fel o "lovitură" companiilor concurente, de la care a început tot mai des să recruteze personal.

 

Căutare

 

Razboiul motoarelor de căutare devine tot mai acerb și nici măcar nu se mai dă în materie de căutări pe web, ci orice loc în care se stochează informație a devenit un teren de confruntare pentru cei trei giganți.

De ceva timp, Google, MSN și Yahoo! au căpătat un nou teren de joacă și acesta este desktop-ul. Fie că se cheamă Google Desktop Search, Yahoo Desktop Search sau Windows Desktop Search, toți sunt gata să îți indexeze conținutul hard discului, să îți găsească rapid e-mailul în care prietenii te anunțau unde pleacă în vacanță, mp3-urile cele mai ascultate.

Google și Yahoo! au optat pentru același stil de distribuție, adică un pachet de bază și după care poți să îți instalezi plugin-uri și alte extensii pentru a mări numărul de tipuri de fișiere căutate, în vreme ce Microsoft vine la pachet cu bara de căutare MSN.

 

Căsuță de email și spațiu de stocare

 

Yahoo! într-adevăr a început să ofere spațiu de stocare de 1GB, însă Gmail a contracarat cu ceva extrem de dur. Ei oferă, pe zi ce trece, mai mult spațiu de stocare pentru fiecare căsuță de mail. Pe site-ul lor Gmail are un mic contor care se incrementează, iar valoarea acelui contor spune cât spațiu de stocare are un utilizator. Momentan, ei au ajuns la 2529,10 MB oferiți. Cam greu să concurezi cu un prag care, pe zi ce trece, devine din ce în ce mai greu de atins, nu?

Totuși, aici Yahoo! încă este mai prietenos cu utilizatorul care nu a mai avut cont de mail. Ar mai fi de spus un lucru destul de important. Nu știu cât de multă lume știe faptul că, în momentul în care se duce pe pagina de la Yahoo! să facă logon pentru a-și citi mailul, de fapt nu intră pe o pagină securizată. Dacă vă uitați în partea dreaptă jos, veți vedea că nu există acel lăcățel care să spună faptul că se realizează o conexiune sigură (prin SSL). Acest lucru determină trimiterea parolei pe un canal nesecurizat. Pe de altă parte, Gmail și Hotmail oferă pe pagina de login conexiune securizată.

Evident, acest lucru se întâmplă pentru că, pe pagina de la Yahoo! există multe imagini și reclame, iar transmiterea lor prin canal securizat ar fi însemnat criptarea lor, deci timp mai lung de acces etc. Google nu are această problemă pentru că paginile lor sunt, în general cu puțină animație și, deci, mai rapid de descărcat. Cred că Google și-ar permite să cripteze toate conexiunile pe toate paginile... Dar de ce ar vrea sa facă cineva asta?

Un "dezavantaj" al lui Gmail este faptul că, în momentul afișării pe ecran, textele sunt parsate de un robot care determină inserarea de reclame discrete (mai mult sau mai puțin) pe baza conținutului mesajului. E drept, aici depinde foarte mult de "paranoia" utilizatorului. Adică de ce anume să îmi citească mie cineva mailul?

Totuși, având în vedere că mesajele sunt oricum stocate la ei pe server (atât la Gmail cât și la Microsoft sau Yahoo!) citirea lor de către angajații răuvoitori oricum este posibilă...

Instant messenger

Yahoo! nu a stat cu mâinile în sân. Ei au lucrat intens la noua variantă de Yahoo! Messenger (ajuns la versiunea 7.0) și care oferă, pe lângă toate lucrurile oferite până atunci, și posibilitatea de a da telefoane online între utilizatorii de messenger.

De curând și Google a lansat un client de instant messenger. Acesta este, de fapt, un client de Jabber care are ca server un server Google. Acesta este Google Talk. Momentan, clientul lor de messenger este foarte, foarte înapoiat față de cel de la Yahoo! Totuși, el oferă lucruri care sunt peste ce anume oferă Yahoo. De exemplu, mesajele sunt criptate (lucru pe care nu pot să îl spun despre Yahoo!), iar Google deja oferă o modalitate de a transmite vocea peste Internet! Modul în care vocea este transmisă prin clientul de la Google este de foarte bună calitate. Personal, mi se pare că Google transmite vocea mult mai clar, mai repede și mai bine decât Yahoo! însă asta s-ar putea să fie și o părere subiectivă.

Oricum, lansarea acestui client mă face să cred că, în scurt timp, clientul de IM cel mai folosit va fi Google Talk, și nu Yahoo! Messenger.

Deja, clientul MSN a pierdut mult teren în această bătălie.

Alte servicii

Un alt lucru adus în plus de Yahoo! este lansarea serviciului 360°. Acestapermite unui utilizator să își creeze un blog sau să partajeze pozele personale. Ceva similar cu serviciul oferit de de la MSN. De asemenea, Google a achiziționat recent blogger.com, unul dintre cele mai mari site-uri de webloguri, cu sute de mii de utilizatori.

 

În loc de concluzie, putem spune că în momentul de față gigantul Microsoft se află în fața unui asediu fără precedent. Pe internet este pe cale să nu mai conteze pe piața căutării, browserul său pierde teren în fața variantelor open-source, sistemul de operare este sub amenințarea celor de la Apple, care pregătesc o versiune pentru procesoare Intel, ceea ce înseamnă că pot funcționa pe PC-uri...

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 30

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: