Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Elefantul și magazinul de porțelanuri

Cătălin BARBU

În fiecare an, India își ține respirația pentru a vedea dacă musonul va aduce ruina sau belșugul agriculturii. Asta deși agricultura are doar o pondere de 25% din PIB, însă 70% din populație trăiește în zonele rurale. În anul acesta, creșterea economică depinde însă de un alt factor: vor crește sau nu cheltuielile corporatiste pentru investiții, în special cele în domeniul IT?Puțină istorie

 

Creșterea economică a Indiei din anii '80 a fost printre cele mai rapide din lume. Progresele în materie de alfabetizare, grad de școlarizare, scăderea ratei de îmbolnăviri și a mortalității s-au îmbunătățit în mod constant, iar gradul de sărăcie a scăzut rapid din anii '70. Cu toate acestea, sărăcia rămâne o problemă, numărul persoanelor afectate de acest flagel fiind peste 300 de milioane, adică de două ori mai mult decât în Africa subsahariană.

Conform unui studiu al Băncii Mondiale, rata sărăciei a scăzut foarte puțin, în special în zonele rurale, acolo unde trăiește aproape 70% din populație.

Una dintre probleme este ritmul inegal de reducere a sărăciei între statele indiene, constatându-se întârzieri mari în special în statele din nord, acolo unde trăiește 40% din populație, întârzieri care datează chiar din anii '70.

O parte din probleme se datorează și unor inconsistențe statistice, care pun oarecum sub semnul întrebării datele, ceea ce creează necesitatea unor studii riguroase și consistente care să stea la baza realizării unor politici-cadru corecte și coerente.

O altă explicație apare din creșterea mai rapidă a inflației în anii '90 față de anii '80, mai ales în ceea ce privește produsele alimentare. Există astfel temeri că modelul de dezvoltare a agriculturii poate produce o creștere mai mică a numărului locurilor de muncă și o scădere mai lentă a sărăciei.

O altă diferență apare în nivelul calității actului administrativ. Unele state au fost astfel capabile să profite de avantajele stabilității și reformelor, crescând viteza de dezvoltare, în vreme ce altele au încetinit ritmul dezvoltării din cazuza administrației proaste, infrastructurii insuficient dezvoltate sau a resurselor umane deficitare, precum și a inadecvării politicilor fiscale și bugetare.

 

Exporturile și investițiile în IT, motorul economiei indiene

 

Investițiile reprezintă călcâiul lui Achile pentru economia indiană. Există un consens general asupra faptului că investițiile, ca pondere din PIB, trebuie să crească de la 25-25% în prezent la 30-32% pentru ca nivelul accelerat al creșterii economice să se păstreze și pe viitor la nivelul de 8%, procent care ar permite să se reducă semnificativ ponderea sărăciei.

"Numai investițiile pot aduce creșterea acestei țări", a spus în Parlament Palaniappan Chidambaran, ministrul de Finanțe. În vreme ce guvernul federal și cele ale statelor luptă din greu să reducă deficitul combinat sub 10 procente din PIB, analiștii economici consideră că numai investițiile sectorului privat pot aduce suficient combustibil pentru alimentarea economiei. Și adevărul este că sectorul privat a reacționat pozitiv. Singura problemă care se pune acum este nivelul cheltuielilor pe care îl pot face companiile. Un studiu recent arată că nu mai puțin de 70% din companiile indiene vor majora cheltuielile IT anul viitor. Spre deosebire, în alte țări din zona asiatică media este de 35%, iar în Japonia doar 22%.

Sunt nenumărate dovezi că cheltuielile de investiți cresc, spune Ajit Ranade, economistul-șef al grupului Aditya Birla din Bombay. Creșterea exporturilor indiene confirmă acest lucru, mai spune el. La multe din marile companii indiene, exporturile cresc foarte rapid. "Sentimentul de entuziasm creat de exporturi, de faptul că firmele pătrund pe piețe externe, este de natură să crească cheltuielile de investiții", spune Ajit Ranade. De asemenea, Neeraj Gambhir, manager general al ICICI Bank din Bombay, confirmă că o mare parte din corporații se gândesc să crească cheltuielile de investiții în următoarele 12-18 luni.

În special cresc cheltuielile IT. În anul 2004, cheltuielile IT au crescut la 4,5% din PIB și pot ajunge până la 6,1% în 2007, foarte puțin față de procentul de 9,1% cât a fost în anii '90, în plin avânt al economiei indiene.

De altfel, IT-ul este motorul dezvoltării indiene, companiile din domeniu atrăgând și investiții majore - de exemplu Microsoft plănuind să dubleze numărul de angajați din India.

Noile tehnologii sunt la mare preț, numai în industria GSM activând peste 60 companii, pentru 2009 preconizându-se o cifră de afaceri de peste 29 miliarde de dolari, cea mai mare creștere din zonă.

 

Cu ochii la China

 

Dacă principala problemă a Chinei este că atrage prea multe investiții străine, cea a Indiei este că atrage prea puține. Din cele 2,2 procente ale deficitului comercial indian, numai 0,2% se datorează importului de bunuri și servicii.

Deși sunt anunțate investiții masive, în special în sectorul mineralelor și metalurgie, experiența trecută a demonstrat că numai o parte din acestea ajung să se materializeze efectiv. "Despre aceste investiții se tot vorbește de luni de zile, dar nu s-a materializat nimic", declară un oficial al filialei indiene a PricewaterhouseCoopers. De altfel, și oficialii guvernamentali sunt surprinși că investițiile nu au crescut cum se estima.

Faptul că actualele rate sunt inferioare ciclului anterior de dezvoltare nu îngrijorează deoarece sistemul bancar se scaldă în bani.

Pentru a limita creșterea monetară excesivă, precum și creșterea creditului neguvernamental, banca națională (Reserve Bank of India, RBI) sterilizează sume imense (în prezent este vorba de 17 miliarde de dolari).

Reprezentantul ICICI spune că, "dacă RBI va vedea că creditarea generează investiții, poate va fi dispusă să lase o parte din acești bani să reintre în sistem și să accepte o creștere mai robustă a creditului. Este clar că rata dobânzii va crește, însă RBI trebuie să se asigure că această creștere este sănătoasă și în pași predictibili, nu bruscă, sub forma unor dinți de fierăstrău."

 

Nu totul strălucește

 

"India strălucește", a fost echivalentul indian al românescului "economia duduie" și a făcut guvernul precedent să provoace alegeri anticipate și să le piardă. Un studiu făcut de actualul guvern a arătat că în iulie creșterea economică a fost aproape nulă. De asemenea, producția de petrol, cărbune și minerale a scăzut. Căderi ale rețelei electrice și probleme în transporturi pot limita pe viitor creșterea economică.

Ceea ce îngrijorează majoritatea analiștilor economici este aparenta incapacitate a guvernului de a continua șirul reformelor. Coaliția de guvernământ, condusă de Partidul Congresului, trebuie să se sprijine pe o serie de partide de sorginte comunistă care se opun majorității reformelor. În luna septembrie, ele au forțat guvernul să renunțe la planul de privatizare a unui număr de 13 companii de stat la investitori strategici.

Pe lângă beneficiile inerente aduse de privatizare, guvernul va pierde și veniturile pe care le preconiza din privatizare în lupta sa împotriva deficitului bugetar. Problemele bugetare i-au făcut pe mulți economiști să fie îngrijorați de soarta unor reforme inițiate tocmai cu sprijinul întregului spectru politic, și anume garantarea unui membru al fiecărei gospodării a 100 de zile de muncă pe an pentru proiecte publice în 200 din cele 600 de districte indiene, plan care urmează a fi extins la toate districtele în următorii cinci ani.

Pentru promotorii săi, precum Sonia Gandhi, liderul Partidului Congresului, angajarea garantată reprezintă o soluție vizionară de reducere a sărăciei și schimbare a structurii sociale oferind putere și drepturi celor mai săraci. Pentru criticii săi însă, nu este decât o formă de a drena bani publici...

Publicat în : Economie  de la numărul 30

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: