Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Rețeta unei revoluții

Raul MARIAN

COntinuare din numărul precedent

Analiza comparată a revoluțiilor "colorate" din Georgia, Ucraina și Kârgâzstan ne relevă faptul că respectivele evenimente, care au dus la schimbări de regim politic mai mult sau mai puțin violente, prezintă anumite similarități, iar exercițiul de a le identifica "rețeta" succesului prin trasarea unor analogii cu procesul de preparare a unui tort este relevant din punct de vedere analitic, deși la o primă vedere poate părea deplasat.

Până în prezent, am demonstrat că pentru "prepararea" unei revoluții ai nevoie, la fel ca în bucătărie, de un "cuptor" reprezentat de un stat post-sovietic la conducerea căruia să se afle un lider autocratic, fost comunist, de o societate sărăcită de corupția și nepotismul conducerii politice. Într-un asemenea context poți să te apuci de pregătirea "blatului" cu ajutorul unor ingrediente absolut necesare precum existența unei opoziții unite, având în frunte lideri carismatici, momentul oportun pentru introducerea "blatului" în "cuptor" reprezentându-l alegerile parlamentare sau prezidențiale, de o mai mică importanță fiind fraudarea acestora de către reprezentanții puterii. Însă pentru ca "tortul" să se transforme într-un succes îți trebuie și alte ingrediente dintre care cel mai important este...

 

...Crema "made in USA"

 

Ea este importantă nu doar prin prisma faptului că susține și îmbină feliile de blat, dându-le consistență, dar și deoarece, folosind "crema" de proveniență americană, nu poți rata complimentele și recunoștința tuturor, referindu-ne aici la comunitatea internațională. Acest ingredient nu constă în sprijinirea directă de către Statele Unite a grupărilor opozante, fapt ce ar da naștere la animozități acute în cadrul sistemului internațional și la tensiuni pe care nici unul dintre actorii importanți nu le dorește. Este mai degrabă un sprijin difuz ce poate fi identificat în exportul cultural american de valori democratice și principii ale economiei de piață.

Este, de asemenea, vorba de un sprijin american indirect, în toate cele trei state activiștii și membrii organizațiilor civice, care au jucat un rol important în mobilizarea maselor alături de grupările de opoziție, beneficiind de-a lungul anilor de finanțări și programe educaționale privind organizarea politică și rezistența non-violentă venite din partea unor organizații neguvernamentale americane precum Open Society Institute, finanțat de George Soros, Freedom House, National Democratic Institute și chiar din partea unor agenții guvernamentale precum USAID. Printre aceste organizații civice și mișcări studențești care au beneficiat, într-un fel sau altul, de suportul Statelor Unite și care și-au pus amprenta asupra desfășurării celor trei revoluții, se numără mișcarea de rezistență civică Kmara din Georgia, Pora (însemnând "Este timpul!") în Ucraina sau mișcarea de rezistență a tinerilor din Kârgâzstan, numită KelKel.

De altfel, înainte ca evenimentele din Georgia să se precipite în noiembrie 2003, președintele Eduard Șevardnadze îl acuzase oficial pe miliardarul american George Soros de faptul că, prin intermediul Open Society Institute, donează milioane de dolari grupărilor studențești opozante regimului, că organizează ateliere de lucru pentru activiștii acestor grupări și că sponsorizează un post de televiziune independent care transmitea mesajele opoziției și care ulterior, în timpul revoluției, a jucat un rol important în mobilizarea protestatarilor.     

În Ucraina au existat numeroase acuzații, probabil adevărate, referitoare la sprijinul financiar "subteran" oferit de Statele Unite pentru organizarea campaniei electorale a lui Viktor Iușcenko, mulți analiști mergând până la a afirma că întreaga notă de plată a "Revoluției Portocalii" a fost achitată de americani. Există însă și numeroase dovezi concrete ce fac legătura între sursele de finanțare americane și activitatea organizațiilor implicate în monitorizarea alegerilor, în organizarea sondajelor exit-poll, în sprijinirea libertății de exprimare și a altor valori democratice.  

Agenția guvernamentală americană USAID a finanțat în multe state ex-sovietice rețelele de internet, mai ales în Kârgâzstan unde Freenet-ul, cel mai important furnizor de astfel de servicii, a reprezentat principalul vehicul în răspândirea informațiilor necenzurate, a ideilor și programului revoluției.

Desigur, folosirea cremei "made in USA" îi va face pe unii să strâmbe din nas, însă atunci când majoritatea îți apreciază munca poți ignora vocea unor critici "gastronomi" precum Rusia.

 

Să nu uităm frișca...

 

Frișca reprezintă un ingredient important deoarece conferă "tortului" o culoare albă, imaculată, evitându-se astfel culori violente, de exemplu roșu. Trecând de la exercițiul gastronomic imaginar în planul realității celor trei revoluții, am putea face o analogie între frișcă și neintervenția serviciilor secrete. Decizia acestora de a nu mai sprijini vechea conducere politică și actele de represiune ale acesteia îndreptate împotriva manifestațiilor opoziției a fost determinantă în e

vitarea vărsării de sânge, făcând ca schimbările de regim din respectivele state să fie consemnate în istorie ca "revoluții pașnice".

În Ucraina, la 28 noiembrie 2004, la ordinul generalului Sergei Popkov, forțele Ministerului de Interne au fost mobilizate cu scopul de a dispersa manifestanții din Piața Independenței din Kiev. Forțele de opoziție au fost informate de către mai mulți ofițeri din serviciile secrete despre aceste intenții în timp ce Oleksander Galaka (șeful GRU - informații militare), Ihor P. Smeshko (șeful SBU - serviciul de securitate ucrainean) și Vitaly Romanchenko (șeful contrainformațiilor militare) au făcut presiuni asupra lui Popkov să-și retragă trupele, evitându-se astfel posibilitatea înăbușirii în sânge a revoluției. Așa cum sugera și ziarul "New York Times", serviciile secrete din Ucraina au acționat astfel nu doar pentru a evita violențele, dar probabil și pentru a evita posibilitatea de a-l aveapreședinte pe Viktor Ianukovici, o persoană condamnată în tinerețe pentru mai multe delicte și ale cărei legături cu persoane corupte din cercurile de afaceri ucrainene erau cunoscute de toată lumea.  

Serviciile secrete și elita militară din Georgia și Kârgâzstan au jucat, la rândul lor, un rol pozitiv în succesul revoluțiilor din respectivele țări. Ele au ignorat ordinele primite de la președinții în exercițiu Eduard Șevardnadze, respectiv Askar Akayev, care vizau intervenția în forță pentru reprimarea manifestanților.

 

Cireașa de pe tort...

 

Și, pentru ca "tortul" să fie un succes complet, nu trebuie să uităm micile artificii ornamentale. Acestea pot consta într-un trandafir zaharat, precum cel ținut în mână de Mihail Saakașvili, în mijlocul protestatarilor care înconjuraseră clădirea Parlamentului georgian forțându-l pe Șevardnadze să fugă cu un elicopter. Respectivul trandafir s-a transformat într-un simbol al intențiilor pașnice, revoluția fiind ulterior cunoscută sub numele de "Revoluția Trandafirilor". Ornamentele pot fi, de asemenea, reprezentări ale unor lalele, simbolul revoluției din Kârgâzstan, sau orice forme glazurate portocalii, culoare apreciată în zilele revoluției din Ucraina și foarte la modă.

Urmând această rețetă există toate șansele să reușești în prepararea unei revo..., pardon, a unui "tort".

Publicat în : Politica externa  de la numărul 30

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: