Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Germania - motorul gripat al Europei

Dragoº TÃBÃRAN

După o campanie intensă și agresivă, uneori dincolo de limitele normale pentru o democrație consolidată cum este Germania-, alegerile s-au încheiat așa cum au început: în confuzie. Care este explicația acestui rezultat neobișnuit? Nici una dintre formațiuni nu a putut oferi răspunsuri clare la principala problemă care preocupă electoratul german: șomajul.Un scrutin confuz

 

După o campanie intensă și agresivă, uneori dincolo de limitele normale pentru o democrație consolidată cum este Germania, alegerile s-au încheiat așa cum au început: în confuzie. Rezultatul votului a fost atât de strâns încât nici unul dintre cei doi actori dominanți, Uniunea Creștin-Democrată și Partidul Social-Democrat, nu poate forma guvernul. Angela Merkel, cea care promitea să devină prima Doamnă de Fier a Germaniei, și platforma CDU-CSU au obținut 35,2% din voturile exprimate la 18 septembrie, în timp ce social-democrații au fost preferați de 34,3% din alegători. Concret, CDU-CSU are în plus doar trei mandate de parlamentar. O victorie a la Pyrhus pentru Merkel, un succes neașteptat, dar insuficient pentru Schroder, un impas politic care blochează nu numai Germania, ci și ansamblul Uniunii Europene. Scrutinul a trecut, au început negocierile și manevrele de culise.

Care este explicația acestui rezultat neobișnuit? Pe scurt, Merkel nu a convins, iar pe finalul campaniei electorale Schroeder a părut mai decis și mai solid, astfel încât a recuperat handicapul în sondajele de opinie. Nici una dintre formațiuni nu a putut oferi răspunsuri clare la principala problemă care preocupă electoratul german: șomajul. Angela Merkel a promis măsuri de încurajare a afacerilor, de creare a noi locuri de muncă. Pe de altă parte, Schroeder a insistat că măsurile adoptate deja de guvernul său, în special reducerea ajutoarelor de șomaj, produc deja efecte. Alegătorii nu s-au lăsat convinși iar mulți dintre ei au declarat că nu au încredere în politicieni pentru că singurul lucru care îi preocupă pe aceștia este competiția pentru putere.

Rezultatul confuz al scrutinului ridică semne de întrebare privind ritmul reformelor cerute insistent de economiști dar și de clasa de mijloc. Problemele sunt, însă, mult mai grave. Primul factor care a contribuit la acest rezultat echivalent cu un coșmar a fost, desigur, campania electorală, transformată rapid într-un război al declarațiilor vitriolante și al acuzelor.

Un lucru este cert, coaliția de centru-stânga a primit o sancțiune, anticipată de altfel, din partea electoratului. Coaliția de centru-dreapta nu a convins iar prestația doamnei Merkel din dezbaterile televizate i-a diminuat enorm avantajul din sondajele de opinie pre-electorale. În fine, electoratul german a mai semnalat un lucru foarte important: este conservator și nu agreează reformele radicale, chiar dacă acestea par inevitabile sau sunt solicitate insistent de mediul de afaceri.

 

Un rezultat groaznic

 

Rezultatul votului a produs nedumerire si preocupare și în exteriorul Germaniei. Noii membri ai Uniunii Europene și-au ascuns cu greu neliniștea că Schroeder, pe care îl consideră mult prea concentrat asupra relației cu Rusia președintelui Vladimir Putin, ar putea rămâne cancelarul Germaniei. Polonia a acuzat cel mai tare rezultatul scrutinului parlamentar din Germania. Ultimii ani au adus cel mai scăzut punct al relațiilor bilaterale, atât din cauza sprijinului dat Statelor Unite în Irak, în ciuda opoziției Franței și Germaniei, cât mai ales din cauza reținerilor poloneze față de parteneriatul germano-rus. Polonezii, dar și balticii, tributari unui trecut dureros în relația cu Moscova, cred că Schroeder le-a sacrificat interesele și viitorul comun european în favoarea relației strânse cu Rusia.

O părere diametral opusă s-a manifestat în Ungaria, unde stânga și-a exprimat speranța că Schroeder și SPD vor rămâne la putere. În Cehia, presa a concluzionat că rezultatul scrutinului parlamentar nu este o alegere bună pentru Germania, pentru Europa, pentru relațiile transatlantice, pentru nimeni.

Semnale de alarmă au fost trase și la Bruxelles. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut liderilor politici germani să formeze cât mai repede un guvern pentru a se evita impasul înregistrat în Olanda, unde au fost necesare patru luni, sau în Austria, unde impasul politic a durat trei luni.

 

Negocieri pe muchie de cuțit

 

Imediat după vot au început discuțiile și negocierile. Blocajul a devenit evident după ce atât domna Merkel, cât și cancelarul Schroeder și-au proclamat victoria în alegeri și au anunțat înfrângerea adversarilor. Schroeder afirmă că electoratul nu i-a respins programul de reformă economică și socială iar coaliția de centru-dreapta nu a obținut un scor pozitiv. Alianța CDU-CSU are nevoie de un al treilea partid pentru a forma guvernul dar, paradoxal, singurul în măsură să-i ofere majoritatea absolută în legislativ, necesară pentru adoptarea reformelor radicale, este tocmai principalul adversar, SPD.

Singura soluție eficientă care se profilează este Marea Coaliție, o alianță CDU-CSU-SPD, soluție de compromis politic pe care Germania a mai traversat-o între 1966 și 1969. Proiectul este susținut și de electorat: 45% dintre germani favorizează un guvern de uniune națională. Singurul obstacol? Cei doi lideri, Angela Merkel și Gerhard Schroeder. Presa germană a oferit și soluția retragerii celor doi pentru a permite formarea unei coaliții largi pe care ar putea-o conduce Edmund Stoiber, președintele CSU, sau Franz Muntefering, numărul doi în SPD. În ultimele zile au apărut, însă, semnale că SPD ar putea accepta rolul fratelui mai mic în Marea Coaliție dar condiția absolută ar fi retragerea Angelei Merkel. Secretarul general al CDU, Volker Kauder, a respins această idee și a subliniat că plecarea doamnei Merkel, asumată sau forțată, nu este subiect de negocieri.

 

Care ar fi alternativele pentru Marea Coaliție?

 

Fie alegeri anticipate, fie un guvern cu susținere parlamentară firavă, care în cele din urmă ar conduce tot la anticipate. Deblocarea negocierilor ar putea fi adusă de votul de la Dresda din 3 octombrie, unde sunt în dispută 3 mandate. Cele trei voturi nu vor înclina balanța în favoarea vreuneia dintre tabere dar vor da un semnal care ar putea debloca impasul din prezent.

Presa germană are dreptate: votul de la 18 septembrie, dar mai ales rezultatul său, a aruncat Germania într-un coșmar politic comparabil, spun chiar germanii, cu instabilitatea Republicii de la Weimar. Un coșmar care, dacă se va prelungi, va declanșa unde de șoc pe întreg continentul. Cel mai târziu la 18 octombrie noul parlament va fi obligat să dezbată propunerea pentru postul de cancelar înaintată de președinte. Dacă politicianul desemnat nu va obține majoritatea absolută, cancelarul în exercițiu rămâne în funcție iar parlamentul va avea la dispoziție încă două săptămâni pentru a soluționa criza. Dacă se va înregistra un nou eșec, votul se va relua și va fi necesară doar majoritatea simplă. Deși această variantă ar putea favoriza coaliția CDU-CSU, rămâne ca președintele Horst Kohler să decidă dacă înaintează o nouă candidatură sau dacă dizolvă legislativul și convoacă alegeri parlamentare anticipate. Altfel spus, soarta Germaniei, republică parlamentară, va fi decisă, dacă va continua conflictul dintre partide, de președinte.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 30

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: