Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Coșmarul nuclear al Americii

Cristian BANU

Exercițiul din Charleston s-a desfășurat simultan cu alte 15 exerciții derulate pe întreg teritoriul american. Autoritățile au evaluat, prin simulări pe computer, efectele unor atacuri teroriste nucleare asupra infrastructurii, a sistemelor de comunicații, a construcțiilor, dar și impactul norului radioactiv asupra oamenilor și asupra atmosferei.Scenarii apocaliptice

 

August 2005. Organisme federale și diverse servicii ale armatei, care includ unități din trupele terestre, marină, corpul pușcașilor marini, Paza de Coastă, Garda Națională, au participat la un exercițiu de amploare în Charleston, Carolina de Sud. Obiectivul manevrelor? Simularea unui atac nuclear asupra Americii și mai ales a răspunsului autorităților. Potrivit scenariului exercițiului "Sudden Response 05", serviciile federale încercau să identifice și să rețină un terorist care a introdus un dispozitiv nuclear pe teritoriul american. În timpul raidului, teroristul a detonat bomba nucleară artizanală, cu o putere de 10 kilotone. Rezultatele deflagrației: 10.000 de morți, 30.000 de răniți și peste 100.000 de persoane iradiate. Un scenariu dramatic, dar care nu face altceva decât să vorbească despre cel mai negru coșmar al Americii: un atentat cu arme de distrugere în masă.

Organizatorii exercițiilor au încercat să calmeze spiritele și au insistat că nu s-a urmărit decât pregătirea populației și evaluarea modului în care organismele federale pot răspunde unei situații de criză, consecutivă unui atac nuclear. "Sudden Response 05" nu a simulat însă un atac nuclear sincronizat, așa cum se bănuiește că ar plănui Al Qaeda de mai bine de un deceniu. Sunt aceste temeri justificate? Mulți experți în informații cred că da.

 

Viitoarea dimensiune a terorismului

 

11 septembrie 2001 a fost un moment de cotitură în istoria Americii și a lumii. Atentatele de la New York și Washington au demonstrat că și cea mai puternică națiune poate fi vulnerabilă, că arsenalele, armatele uriașe și serviciile de informații puternice pot fi neputincioase în fața unui inamic atipic, cu mijloace mai reduse, dar extrem de hotărât. Anchetele și investigațiile uriașe, de cele mai multe ori discrete, au scos la suprafață însă o amenințare mult mai mare: Al Qaida plănuiește un atac nuclear asupra Statelor Unite. Primele informații care confirmă acest scenariu au fost descoperite în Afganistan când pușcașii marini au pătruns în locuința fostului lider al talibanilor, mullahul Omar, și într-o moscheie din apropiere. În subsolul acesteia erau planuri, rudimentare ce-i drept, de construire a unei bombe atomice. Ulterior, noi informații au declanșat alerta în serviciile de informații americane și mai ales la Casa Alba.

Al Qaida și-a concentrat eforturile în două direcții: construirea unor dispozitive nucleare proprii și achiziționarea unor arme nucleare tactice dispărute din arsenalul sovietic. Potrivit informațiilor obținute de la lideri capturați ai rețelei teroriste și din documentele găsite până acum, Al Qaida dispune deja de 40 de dispozitive nucleare, de la deja celebrele valize nucleare sovietice la mine, proiectile de artilerie și chiar ogive sau componente. Cele mai multe ar fi fost procurate cu ajutorul cecenilor și ar proveni din arsenalul fostei Uniuni Sovietice. Alte informații sugerează că unele dispozitive s-ar afla deja pe teritoriul Statelor Unite, că au fost introduse de agenți sovietici în perioada Războiului Rece și că foști agenți ai serviciului de informații militar sovietic - GRU - ar coopera cu Al Qaida în vederea localizării bombelor. Un fost consultant FBI, Paul L. Wiliams, afirmă într-o carte lansată recent că, la o lună de la atentatele din 11 septembrie 2001, fostul director al CIA, George Tenet, l-a informat pe președintele Bush că două valize nucleare sovietice s-ar afla deja pe teritoriul american. Cele două dispozitive ar avea puterea de 2 kilotone, iar Wiliams pare foarte bine informat când afirmă că una dintre valize are numărul de serie 9999, că a fost construită în 1988 și că mecanismul este foarte simplu: uraniul și plutoniul sunt conținute în două containere separate, conectate la un detonator care poate fi activat prin ceas sau printr-un apel cu ajutorul unui telefon mobil. Dacă Wiliams are dreptate, Statele Unite se confruntă cu un pericol real și, mai ales, iminent.

Al Qaida încearcă să-și construiască și propriile arme nucleare, pornind de la materialele radioactive și expertiza unor specialiști din Rusia și mai ales Pakistan. Michael Scheuer, agentul CIA care l-a vânat fără succes pe Osama bin Laden, a dezvăluit recent că tentativa rețelei Al Qaida de a obține un arsenal nuclear propriu este de fapt un plan foarte bine pus la punct, o operațiune extrem de sofisticată, susținută cu fonduri imense. Cel care ar fi vândut secretele nucleare teroristului saudit este dr. Abdul Qadeer Khan, părintele bombei nucleare pakistaneze. Deși guvernul de la Islamabad, în special președintele Musharaf, afirmă că dr. Khan nu avea decât acces limitat la tehnologia nucleară, practic doar la tehnica îmbogățirii uraniului, datele obținute de serviciile secrete americane indică altceva. În computerul personal al unuia dintre liderii Al Qaida, Khalid Mohammad, arestat la Karachi la 2 martie 2003, au fost găsite planurile pentru mega-atentatul nuclear plănuit de Al Qaida împotriva Americii, dar și date despre implicarea savantului pakistanez în proliferarea nucleară.

Interogat de americani, Khalid Mohammad a dezvăluit că dr. Khan s-a întâlnit cel puțin o dată cu Osama bin Laden, că întâlnirea a avut loc la Kabul și că savantul pakistanez - o personalitate în lumea islamică, pentru care se rostesc rugăciuni în moschei în fiecare vineri - ar fi vândut tehnologie nucleară Libiei, Iranului, Coreei de Nord, Egiptului, Arabiei Saudite, Nigeriei și Sudanului. Este și motivul pentru care "părintele bombei nucleare islamice" a mai primit o poreclă: "nașul proliferării nucleare".

Dr. Khan și-a cerut scuze umanității, în februarie 2004, pentru că a transferat date nucleare Libiei, Iranului și Coreei de Nord. A făcut-o însă numai după ce a fost confruntat cu dovezi imposibil de respins. În schimbul scuzelor publice, dr. Khan a beneficiat de clemența președintelui Musharaf. Bernard-Henri Levy, cunoscut ziarist și analist politic francez, susține că dr. Khan este un nume des întâlnit și în dosarul ziaristul american Daniel Pearl. Acesta ar fi fost ucis deoarece aflase prea multe despre transferul de materiale radioactive de la uzina condusă de dr. Khan către Al Qaida, despre întâlnirile dintre savantul pakistanez și Osama bin Laden, și despre planul de atac nuclear asupra Americii pus la punct de Al Qaida.

 

"American Hiroshima"

 

Scenariul conturat de informațiile obținute de americani este cu adevărat apocalitic: Osama bin Laden plănuiește detonarea simultană a unor dispozitive nucleare în șapte orașe americane - New York, Boston, Washington, Las Vegas, Miami, Chicago și Los Angeles. Bin Laden ar intenționa să ucidă între 2 și 4 milioane de americani pentru a-l distruge pe "Marele Satan". Dacă planul său ar reuși, America, dar și întreaga lume ar fi trimise înapoi în Evul Mediu.

Michael Scheuer, citat mai sus, afirmă că dușmanul numărul 1 al Americii a obținut în mai 2003 o fatwa care îi permite să folosească arme de distrugere în masă împotriva Statelor Unite. Decretul religios ar fi fost semnat de șeicul Hamid bin Fahd, din Arabia Saudită, și a fost complet ignorat de opinia publică americană. Același Scheuer afirmă: "Nu cred că lucrurile sunt inevitabile, dar cred că sunt foarte aproape de a deveni inevitabile... Da, cred că suntem foarte aproape de un asemenea eveniment." Scheuer se referea la planul de atac nuclear împotriva Americii.(D. T.)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: