Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Sistemul terapeutic VNS(TM)

Marina HERGHELEGIU

Cel puțin unul din șase americani experimentează minimum un episod depresiv de-a lungul vieții. Depresia reduce capacitatea individului de a funcționa normal, de a simți plăcerea sau de a fi interesat de viață.Depresia rezistentă la tratament

 

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente boli. În SUA, ea afectează circa 19 milioane de persoane anual. De asemenea este considerată cauză principală de dizabilitate în toată lumea. Această boală asociază un risc mare de suicid, de aproximativ 35 de ori mai mare decât în oricare alta. Riscul, deși redus la 15%, se păstrează chiar după externare la pacienții cu episoade tratate în spital. În plus, asociază condiții co-morbide medicale grave, ca boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Cel puțin unul din trei depresivi are episoade care nu răspund la tratament, iar boala are adesea manifestări recurente.Numărul americanilor cu depresie cronică sau recurentă rezistentă la tratament este de aproximativ 4 milioane (circa 20% din depresivi ).

Terapia antidepresivă clasică include medicamente antidepresive, psihoterapie și, în unele cazuri, terapie electroconvulsivantă. Costurile directe anuale ale SUA pentru tratamentul medicamentos al acestei afecțini se ridică la 30 de miliarde de dolari, costurile totale ale tratării pacienților depresivi fiind aproape triple.

Psihiatrii consideră depresie rezistentă la tratament episoadele depresive majore care nu răspund adecvat la cel puțin două antidepresive majore corect alese și administrate. Acești pacienți sunt de obicei non-responsivi și la celelalte mijloace terapeutice clasice. Sumele de bani alocate anual pentru un astfel de pacient sunt în medie de 40.000 de dolari, de circa 6 ori mai mari decât pentru un depresiv care nu este rezistent la tratament.

Sistemul terapeutic VNS este un tip de tratament intervenționist, bazat pe principii electrofiziologice. Rolul său este de a stimula nervul vag, principalul nerv vegetativ al organismului uman. Stimularea se realizează cu ajutorul unui generator implantabil, asemănător pace-maker-ului cardiac. Generatorul este preprogramat să elibereze intermitent impulsuri electrice de intensitate scăzută, 24 de ore pe zi, către nervul vag, la nivelul gâtului pacientului.

 

Istoricul sistemului terapeutic VNS

 

Conceperea inițială a acestui dispozitiv s-a făcut în scopul tratării epilepsiei. Epilepsia, boală caracterizată prin convulsii recurente, ocupă locul doi ca frecvență între bolile neurologice.

În 1997, Food and Drug Administration (instituția americană care aprobă utilizarea terapeutică a medicamentelor sau dispozitivelor medicale pe teritoriul SUA) își dă acceptul pentru utilizarea sistemului terapeutic VNS în tratamentul epilepsiei. Indicația utilizării lui este ca metodă adjuvantă pentru reducerea frecvenței crizelor la adulți și copii peste 12 ani. Folosirea sa este însă limitată la pacienții cu răspuns parțial sau non-responsivi la terapia medicamentoasă anticonvulsivantă.

În Europa, această soluție de tratament a fost aprobată mai devreme, în 1994. Până în prezent, numărul de beneficiari ai dispozitivului este de peste 32.000, însumând peste 94.000 de ani.

 

Utilizarea VNS în depresie

 

Utilizarea sistemului terapeutic VNS în depresii a fost aprobată în Europa și Canada în 2001. SUA însă abia luna trecută a acceptat această metodă de tratament.

Indicațiile cuprind pacienții de peste 18 ani, cu depresie cronică sau recurentă, rezistentă la cel puțin patrumedicamente antidepresive majore.

Sistemul VNS este livrat sub forma unui mic generator tip pace-maker. El se implantează la nivelul pieptului și trimite impulsuri electrice intermitente, cu intensitate joasă, prin nervul vag de la nivelul gâtului până la creier.

Această formă de tratare a depresiei este singura de tip intervenționist existentă și aplicată până în prezent. Totodată este singura modalitate de a ameliora depresia rezistentă la tratamentele clasice.

 

Evoluția terapiei VNS

 

Aprobat în SUA abia anul acesta, în Europa și Canadasistemul VNS este aplicat din 2001 în tratamentul depresiei rezistente la terapia clasică, dar și în cel al episoadelor de depresie majoră la pacienții care nu tolerează medicația antidepresivă. În această categorie se încadrează atât depresia unipolară, cât și tulburarea bipolară (tulburarea maniaco-depresivă).

Potențialul acestui sistem terapeutic intervenționist este însă mult mai larg. În prezent el este testat pentru un număr mare de boli severe, multe dintre ele fără tratament patogen până azi. Pe lista afecțiunilor pentru care sistemul VNS este o posibilă soluție terapeutică se află: tulburarea anxioasă, boala Alzheimer și alte demențe, bulimia, migrena, boala Parkinson și tremorul, aritmiile cardiace etc.

 

Cyberonic Inc. și terapia VNS

 

Compania Cyberonic Inc. (având simbolul în sistemul internațional bursier Nasdaq CYBX) a fost fondată în anul 1987. Scopul înființării ei este de a proiecta, dezvolta și comercializa un sistem terapeutic unic, dispozitivul medical tip VNS (stimularea nervului vag). Acest dispozitiv poate fi utilizat în tratamentul de lungă durată al bolilor cronice sau rezistente la tratamentul clasic ca epilepsia, depresia și altele.

Compania Cyberonic are până în prezent un sediu central american, în Hudson, Texas, și un altul european, în Bruxelles, Belgia. Ea este cotată la Bursă și este în extindere.Comercializarea dispozitivului, baza existenței acestei întreprinderi pe teritoriul SUA, și pentru depresia rezistentă la terapia clasică, pe lângă cea pentru epilepsie, va propulsa cu siguranță acțiunile companiei la un nivel valoric superior. Totodată va permite finanțarea suplimentară a cercetărilor pentru posibila extindere a utilizării sistemului terapeutic VNS și în alte boli decât epilepsia și depresia.

Studiile realizate pentru actualele aplicații ale dispozitivului au cuprins un număr impresionant de pacienți, peste 100.000 pentru epilepsie și circa 2000 pentru depresie. În timp ce supravegherea pacienților cu depresie a durat doar 5 ani, în cazul epilepsiei la cei circa 10 ani de la înființarea firmei până la obținerea aprobărilor se mai adaugă alți 10 ani de la începerea utilizării sale în Europa .

În privința tratării depresiei rezistente la tratament, sistemul VNS a dus la rezultate favorabile și de durată. S-a observat îmbunătățirea semnificativă a vitalității, a stării de bine emoționale, a funcționării zilnice și a interacțiunii sociale a pacienților. Efectele secundare au fost de intensitate de la ușoară la moderată și au dispărut în timp.

Deși proba timpului este cea care va putea arăta în final reala eficacitate a dispozitivului companiei Cyberonic Inc.,rezultatele studiilor de până acum îndreptățesc considerarea sistemului terapeutic VNS ca o alternativă viabilă și necesară de tratament în cazurile în care terapia clasică se dovedește ineficientă.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: