Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ieftinirea tehnologiei

Cristian BANU

Tehnologia începe să devină din ce în ce mai accesibilă, iar lumea din IT se gândește tot mai mult cum să ajute țările mai puțin dezvoltate să recupereze prăpastia ce le separă de țările dezvoltate.Internet pe gratis de la primărie

 

O dată cu dezvoltarea tehnologiei wireless, din ce în ce mai multe primării ale marilor orașe devin interesate de dezvoltarea de hot spoturi prin care să ofere internet ieftin sau gratuit cetățenilor.

Deja majoritatea laptopurilor se livrează gata pregătite pentru o rețea wireless, în vreme ce costurile unui card normal se așteaptă să ajungă sub 50 de dolari în maxim 3 ani. Deocamdată, rețelele wireless sunt accesibile pentru laptopuri, telefoane inteligente sau computere casnice de tip desktop, costurile unei astfel de rețele fiind sensibil mai mari decât ale uneia clasice, deși prețul echipamentelor WiFi este în scădere drastică. WiMax (internetul broadband) începe să fie adoptat pe scară largă ca standard, ceea ce înseamnă că și costurile echipamentelor WiMax vor începe să scadă.

Un proiect interesant este în desfășurare în India și urmărește realizarea unei infrastructuri internet în zonele rurale, profitând de rețele de fibră optică, existente, dar subutilizate, ce combină internetul broadband cu cel wirelles. Practic, se dorește transmiterea internetului de la nodul de fibră optică spre locuințele în care se va instala un dispozitiv wireless ce va permite conectarea la internet.

 

Laptopul de 100 de dolari

 

În ianuarie 2005, la Forumul Economic de la Davos, Nicholas Negroponte, fondatorul și președintele MIT Media Lab, a anunțat lansarea programului de realizare a unui laptop care să coste 100 de dolari, care urmează să revoluționeze educația.

"Începând din 2006", a spus el participanților la o conferință patronată de "Wall Street Journal" la San Diego și la care au mai participat și alte vedete ale IT-ului, precum Bill Gates și Steve Jobs, "vom construi între 100 și 200 de milioane de laptopuri de 100 de dolari, pe care le vom distribui copiilor din lumea a treia." Majoritatea participanților auziseră de ideea lui Negroponte și zâmbiseră, respingând-o ca fiind prea excentrică. De data aceasta, auzind cum va fi el realizat și înțelegând scara proiectului, ideea li s-a părut interesantă.

În ceea ce privește scopurile proiectului, ele sunt foarte clare: "Educația - un laptop pentru fiecare copil. Oricare dintre marile probleme ale omenirii, de la foamete la pacea mondială include în soluția ei educația. Și singurul lucru eficient prin care poate fi dezvoltată educația este prin dezvoltarea unor rețele peer-to-peer pentru studiul individual. Iar un laptop este cel mai bun ajutor pentru asta."

Poate fi realizat un laptop de 100 de dolari? Evident, Negroponte susține că da. În principiu, el vrea să renunțe la trei dintre cele mai costisitoare componente ale unui laptop: ecranul cu cristale lichide, sistemul de operare Windows și hard diskul. Astfel, ecranul laptopului va fi realizat din așa-numita "cerneală electronică" dezvoltată de MIT Media Lab; sistemul de operare va fi unul "open source", adică Linux, și în loc de hard disk se va folosi o memorie flash de 1 GB.

Sunt și alte găselnițe tehnologice. Cum multe din satele din zonele sărace nu au acces la electricitate, HDL (Hundred Dollar Laptop) va funcționa fie pe baza unei manivele (sic!) asemenea vechilor telefoane, fie pe baza unei surse de energie parazite, de exemplu pe baza tastării. Odată pornit, un HDL se poate conecta imediat cu celelalte HDL utilizând o rețea de tip "mesh" dezvoltată inițial de MIT și Media Lab. Într-o rețea de tip "mesh", fiecare computer servește ca nod de comunicare a informației. Locuințele care posedă un astfel de aparat vor putea comunica telefonic sau prin e-mail. Mai mult, Negroponte dorește ca fiecare rețea să aibă acces la internet. Pe laptopuri va fi instalat Skype, programul de convorbiri telefonice prin internet gratuit pe care l-am prezentat în urmă cu câteva numere. Ceea ce înseamnă că cea mai săracă zonă a globului va deveni parte integrantă a lumii.

Desigur, cea mai importantă parte a planului este și cea mai provocatoare. Accesul la internet nu este deloc ieftin în țările sărace, din cauza infrastructurii precare. Întrebat fiind despre aceste costuri "ascunse", Negroponte a recunoscut că aceasta va fi cu adevărat o problemă, dar se caută soluții ca, per total, costul pentru un copil să ajungă la 1 dolar pe lună.

La prima vedere, raționamentele lui Negroponte se susțin economic. HDL, desigur, nu vor fi vândute în magazine, ci ele vor fi achiziționate de ministerele educației sau de agenții guvernamentale. Profiturile vor fi foarte limitate, maxim 10 dolari pe bucată. Desigur, realizarea unui laptop de 100 de dolari înseamnă ceea ce economiștii numesc "economie de scară". Adică un număr suficient de unități produse reduc suficient de mult costurile astfel încât să poată susține un preț redus. Astfel, pentru a fi fezabil, proiectul necesită minim șase milioane de comenzi. Deocamdată, China și-a exprimat interesul de a achiziționa două milioane de unități, iar Brazilia un milion. Cel puțin primele unități vor fi produse în China, acolo unde Negroponte a avut deja discuții cu o serie de fabricanți.

Desigur, nu toată lumea este la fel de optimistă și mulți se îndoiesc asupra acurateții estimărilor privind costurile de fabricație. Însă majoritatea persoanelor sunt entuziasmate, deoarece reprezintă un fel de a doua șansă. În ciuda încercărilor de la începutul anilor '90, "prăpastia" digitală s-a adâncit între țările sărace și Occident. În momentul de față, în țările sărace există doar un procent de 40% din numărul de conexiuni la internet față de Occident. Lumea bogată are de trei ori mai multe computere decât lumea săracă. Pentru aproape 5 miliarde de persoane, internetul este încă un zvon. Inevitabil, copiii săraci sunt cei mai defavorizați, viețile lor fiind circumscrise în mod mizerabil. Este adevărat că au nevoie de apă potabilă, mâncare și medicamente, dar au nevoie și de ceva pentru lărgirea orizonturilor.

 

Telefoane mobile sub 30 de dolari

 

Telefonia mobilă este un exemplu clasic de economie de scară. Pe măsură ce numărul de utilizatori a crescut suficient de mult, tehnologia a devenit mai ieftină. Astăzi un telefon mobil mediu costă undeva între 150 și 200 de dolari. Majoritatea companiilor de telefonie mobilă oferă subvenții pentru abonați și astfel se ajunge până la costuri zero sau de câțiva dolari.

În acest sens, Texas Instruments a început explorările în India pentru construirea unei fabrici de cipuri speciale pentru țările emergente. Platforma încearcă să combine funcțiile unui telefon mobil într-un singur cip pentru a reduce costurile telefoanelor de tip "entry level", aspirând să ajungă la un cost total de 30 de cenți pentru componentele telefonului, cărora desigur li se vor adăuga costurile fixe. Qualcomm încearcă să dezvolte un telefon similar pentru platforma CDMA.(C. B.)

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: