Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dilema AZOMUREȘ

Cora MUNTEAN

Din când în când, vestea închiderii Combinatului Chimic Azomureș din Târgu Mureș împarte locuitorii în două tabere: fericiții, că scapă de poluare, și disperații, că rămân fără locuri de muncă.Cine a detonat ultima bombă socială la AZO? GAZPROM Rusia, sindicatele mână în mână cu patronatele, Guvernul român? Decizia (amânată din martie) luată în luna august de patronii turci, cu cetățenie luxemburgheză, de la Transworld Fertilizers Holding, i-a pus din nou pe jar pe oameni. Așa cum multă lume preconiza, s-a renunțat din nou la această măsură. Cel puțin temporar.

Măsura radicală, de închidere a combinatului, este cel puțin bizară, în condițiile în care societatea a raportat profit de 130 de miliarde de lei, obținut pe fondul majorării prețului la gaz metan cu 20% și a scăderii prețului la îngrășăminte pe plan mondial. Care este logica alocării unor fonduri uriașe investițiilor în protecția mediului, sumele cheltuite până acum cifrându-se la 14 milioane de dolari?

 

Acționari radicali

 

Patronii au lucrat după un plan riguros, menit a nu produce mari cutremure în rândul angajaților.

Introducerea a reprezentat-o ședința ordinară a AGA, în care acționarii au votat șase hotărâri, din care patru cu efecte directe asupra salariaților și a activității combinatului. O altă decizie de impact, inclusiv asupra târgumureșenilor, este stoparea programului de investiții - toate vizând protecția mediului - care urmau să se finalizeze în acest an.

Sindicatul "Alternativa 2002" a acționat patronatul în judecată pentru a-i forța mâna în aplicarea majorării de 9,5% la salariu, procent aprobat prin contractul colectiv de muncă pe ramura chimie-petrochimie.

Procesul a început înainte ca cei doi parteneri să se așeze la masa tratativelor. Ajungem la punctul culminant al odiseei AZO. Acționarii prezenți, în procent de 63,7031%, votează "încetarea activității de producție a SC AZOMUREȘ SA pe perioadă nedeterminată". Deci societatea nu va mai exista, urmează concedierile colective, iar salariații vor primi salarii compensatorii, a căror valoare va atinge 20 de milioane de lei. Din toată această poveste dramatică neclar este un singur aspect: ce portiță și-au lăsat deschisă patronii prin inserarea expresiei "pe perioadă nedeterminată". Nedeterminată nu înseamnă neapărat pentru totdeauna.

 

800 de miliarde lei, cheltuieli suplimentare la gaz

 

Azomureș este un consumator mare de gaz metan, fiind unul din consumatorii declarați eligibili în 2002, când a început liberalizarea pieței de gaze naturale din România.Conducerea AZO putea să-și aleagă liber furnizorul și să negocieze prețul la care urma să achiziționeze 1000 de mc de gaz. Ceea ce s-a și întâmplat: AZO a renunțat la colaborarea cu Distrigaz Nord SA în favoarea ROMGAZ Mediaș. Parteneriatul a funcționat atât de bine încât, în 2002, cei doi semnatari ai contractului de furnizare gaze au înființat societatea DEPOMUREȘ, în care AZO și producătorul de gaz dețin o cotă egală din acțiuni - 50%. Parteneriatul DEPOMUREȘ a fost gândit pentru a permite înmagazinarea de gaze, adică asigurarea necesarului de materie primă, prin stocare, vara când gazul este mai ieftin. Creșterea prețurilor și tarifelor la gaz a fost unul din factorii care a afectat activitatea de producție a AZO. Astfel, dacă în 2002 cheltuielile de achiziționare a gazului metan se ridicau la 25 milioane de dolari, în 2003 acestea au ajuns la 65 de milioane dolari, iar anul trecut la 95 de milioane dolari. Anul acesta, dacă AZO va cumpăra gazul la prețul mediu negociat de 132 USD/1000 mc și ținând cont de consumul de 900 de milioane mc anual, suma se va ridica la 118 milioane USD (3300 miliarde lei), adică un efort financiar suplimentar de 800 de miliarde de lei față de 2004. Poate nu ar fi atât de tragică situația dacă AZO ar avea asigurat necesarul de gaz din producția internă. Cum ROMGAZ este furnizorul de gaz pentru AZO, iar producătorul de gaz are încheiate peste 20 de contracte de furnizare cu consumatori eligibili, este greu de crezut că poate acoperi, din cele 3 miliarde de mc producție internă alocată consumatorilor eligibili, întreg necesarul acestora. Iar aici intervine o "defecțiune" pe piața externă de gaze naturale, GAZPROM Rusia, principalul furnizor de gaze al României.

 

GAZPROM, furnizor "neînduplecat"

 

În vara acestui an, conducerea mamutului rusesc producător de gaze, susținut și de oficialii ruși de la Moscova, a decis să ridice prețul pentru 1000 mc de gaz la 150-160 dolari. Nu trebuie să uităm că la acest tarif se adaugă cheltuielile de transport, distribuție și comisioanele intermediarilor. Astfel că prețul estimat de Ministerul Economiei și Comerțului, de 180 USD/ 1000 mc gaz, nu este ficțiune.

Astfel că achiziția de gaze din import cu peste 50 dolari mai mult/1000 mc și pe fondul majorării prețurilor și tarifelor gazelor din producția internă, cumulate cu scăderea accentuată a prețului îngrășămintelor chimice pe piața mondială nu înseamnă decât cheltuieli suplimentare de peste 1000 de miliarde lei. Și asta este o cifră optimistă.

Astfel, cu profitul de aproape 140 de miliarde de lei înregistrat de AZO în primul semestru al acestui an, patronatul AZO nu va acoperi cele 1000 de miliarde în plus pe care va trebui să-i scoată pentru achitarea facturilor la gaz, în condițiile în care nu poate majora prețul la îngrășăminte chimice.

 

Sindicate otrăvite

 

Cu toate că problema sindicală, a fost extrem de prezentă în viața combinatului, nu a fost determinantă în decizia patronatului, ci a reprezentat doar o portiță de scăpare, un responsabil, un țap ispășitor la îndemână. Cât despre cei trei, lideri ai Sindicatului Alternativa 2002, nu se știe jocul cui l-au făcut. La îndemnul lor, 66% din salariați au votat pentru majorări salariale și, implicit, dacă acestea nu sunt acceptate, pentru orice consecință, inclusiv rămânerea lor fără slujbă. Fie că au făcut jocul patronatului, care s-ar putea să revină asupra deciziei, după concedierea a 30% din angajați, fapt ce ar determina o economie de peste 150 de miliarde de lei la cheltuielile de personal, iar AZO ar putea funcționa și în această formulă. Fie că au acționat în interesul unor persoane din exterior, care vor să pună mâna pe combinat (rețeaua ex-șefului SRI Virgil Măgureanu, apropiat al președintelui Traian Băsescu, care nu a renunțat la ideea de a fi stăpân, prin interpuși, la AZO, lucru posibil cu concursul UDMR via ROMGAZ), dacă acesta va fi reprivatizat.

Principalul factor de dezechilibru în activitatea AZO îl reprezintă prețul gazului metan, ce va mai suporta până la sfârșitul anului alte majorări, în timp ce presiunea sindicală este doar un catalizator, un factor secundar în decizia patronală.

 

Consecințe

 

Consecințele închiderii treptate a combinatului sunt: cei 2800 de salariați concediați, 12.000 de persoane - incluzând angajații și familiile lor, familiile furnizorilor, familiile distribuitorilor produselor AZO - care vor fi văduvite de venituri importante. Și agricultorii vor fi în impas, pentru că vor fi forțați să cumpere îngrășăminte chimice de la alți producători, dar la prețuri mai mari, prin eliminarea concurentului AZO. Cu toate că AZO a furnizat pieței interne doar 60% din îngrășămintele pe care le-a vândut în 2004, el a fost unul dintre principalii jucători de pe piață, mai ales că este singurul producător de melamină, uree etc. Potențiala întrerupere a activității AZO va avea un efect negativ și asupra bugetului municipiului Târgu Mureș, care va fi diminuat din cauza lipsei taxelor și impozitelor pe care combinatul le varsă lunar. Orașul va avea de rezolvat o altă problemă, anume absorbția unui mare număr de șomeri. Singura veste bună dinspre AZO este că, în ciuda închiderii, investițiile în modernizarea instalațiilor, astfel încât acestea să fie conforme standardelor ecologice europene, sunt aproape finalizate.

Publicat în : Politici regionale  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: