Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Clujul a devenit o gară pentru investitori

Claudiu PĂDUREAN

 

Schimbarea de regim din Cluj a schimbat fața orașului și este pe cale să-i schimbe și reputația. O parte din politicieni laudă schimbările și spun că astfel clujenii fac primii pași spre redobândirea statutului de odinioară al orașului, cel de capitală a Transilvaniei. Ceilalți spun că de fapt transformările reflectă eșecul administrației conduse de Emil Boc și care ar fi trebuit să aducă prosperitatea orașului.Șantier deschis de administrația Boc în centrul orașului

 

Colac peste pupăză, mediul de afaceri din Cluj seamănă cu o gară. Investitorii străini ajung în oraș atrași de dezghețul din administrația locală, stau de vorbă cu politicienii și pleacă. Puțini se întorc. Dacă până acum investitorii acuzau permanentul conflict dintre fostul primar PRM, Gheorghe Funar, și Consiliul Local, Consiliul Județean ori Prefectură, acum oamenii de afaceri au descoperit că la Cluj există o altă mare problemă: piața imobiliară. Prețurile din oraș au ajuns la nivelul celor din Roma ori Paris. În centrul Clujului, un metru pătrat de spațiu comercial se vinde cu sume cuprinse între 4.000 și 8.000 de euro.

Cea mai semnificativă afacere de acest gen este cea a companiei franceze Montupet. Aceasta va fi unul dintre cei mai importanți furnizori ai Uzinelor Dacia-Renault din Pitești. Reprezentanții companiei franceze au cerut Consiliului Județean să le concesioneze 12 hectare de teren pentru construirea unei fabrici. Contractul de concesiune ar fi urmat să aibă o durată de 49 de ani. În paralel, conducerea companiei Montupet a cerut președintelui Consiliului Județean Cluj, liberalul Marius Nicoară, să ofere reduceri serioase ale taxei de concesiune, care și așa era mult mai mică decât prețurile practicate pe piața imobiliară. Consilierii județeni au refuzat să aprobe reducerile taxelor de concesiune cerute de investitorii francezi. Reprezentanții Montupet au anunțat că în aceste condiții preferă să construiască fabrica în orașul Varna din Bulgaria, unde autoritățile locale oferă terenul gratis. În plus, distanța dintre Varna și Pitești este mai mică decât cea dintre Cluj și Pitești, iar după integrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană vor dispărea și taxele vamale care complică în acest moment lucrurile. Decizia consilierilor județeni l-a supărat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut aleșilor județeni din Cluj să-și revizuiască poziția. În cele din urmă, consilierii județeni au acceptat, însă s-ar putea să fie prea târziu. Firma Montupet dorea să investească la Cluj 120 de milioane de euro. Acestora li s-ar fi adăugat alte circa 100 de milioane de euro plătite bugetului de stat, bugetului județean ori bugetului local sub formă de TVA, de taxe de concesiune ori de impozite. Montupet ar fi urmat să creeze 2150 de noi locuri de muncă. Fabrica ar fi trebuit să fie dată în folosință în termen de trei ani de la începerea lucrărilor de construcție.

 

Bătaie pentru terenuri

 

În condițiile în care situația contractului cu Montupet este tulbure, la orizont au apărut noi investitori. Primarul din Cluj, Emil Boc, a declarat că un producător indian de CD-uri și de DVD-uri ar dori să construiască în oraș una dintre cele mai mari fabrici de profil din Europa. Valoarea investiției ar urma să fie de 140 de milioane de euro. Oamenii de afaceri indieni nu s-ar supăra deloc dacă ar primi chiar terenul negociat cu Montupet.

În parcul industrial Tetarom ar fi urmat să fie deschisă o fabrică a companiei Fuji. Deja compania germano-japoneză deține o fabrică de aparate foto de unică folosință pe Calea Turzii din Cluj. Acolo se produc circa 300 de milioane de aparate de fotografiat marca Fuji anual. Cele mai multe dintre ele sunt vândute pe piața Uniunii Europene. În parcul Tetarom, Fuji ar fi dorit să producă aparate profesionale de televiziune. Tot acolo, Fuji ar fi urmat să producă casete video, casete audio, CD-uri, DVD-uri ori dischete. Deși Fuji Magnetics a semnat contractul prin care va prelua circa 3.000 de metri pătrați din hala de producție a parcului tehnologic Tetarom, încă nu este clar dacă investiția, evaluată la minimum cinci milioane de euro, va fi în cele din urmă concretizată. Deocamdată este sigur că firma germană Ruwell dorește să realizeze o investiție pe 6,5 hectare. Valoarea investiției ar urma să se ridice la circa 50 de milioane de euro. Ruwell va produce la Cluj plăci cu circuite plate, folosite în special în industria auto. Investiția va fi realizată în afara suprafeței amenajate prin programul PHARE și va beneficia de sprijinul Băncii Europene pentru Investiții, care va pune la dispoziția concernului Ruwell AG 21 de milioane de euro pentru finanțarea unor contracte de cercetare care urmează să fie încheiate cu universitățile clujene și îndeosebi cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

 

Finanțele, locomotiva economiei clujene

 

Pe de altă parte, mediul financiar, care nu are nevoie de o infrastructură atât de costisitoare ca industria, cunoaște o dezvoltare extraordinară. Dacă Timișoara este al doilea oraș din România ca industrie, după București, la capitolul finanțe, Clujul este singurul care poate rivaliza cu Capitala. Nu este vorba doar de faptul că singurul grup financiar care-și are sediul în afara Bucureștiului este Banca Transilvania din Cluj, ci și de faptul că în oraș există sucursale importante ale tuturor băncilor semnificative din România. Mai mult, în domeniul asigurărilor, există două companii cu sediul aici, BT Asigurări și Ardaf. În domeniul bancar a fost și experiența eșuată a Băncii Dacia Felix, însă aceasta nu a stins apetitul oamenilor de afaceri clujeni pentru investițiile în domeniu. De pildă, micuța companie IMO Finance, care, în timp, ar putea ajunge unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața creditelor imobiliare din vestul țării. Și asta mai ales că această companie beneficiază de experiența unor cunoscuți bancheri, cum ar fi fostul președinte al Băncii Transilvania, Iosif Pop.

Tot în Cluj își au sediul primii doi jucători de pe piața agențiilor de brokeraj din România, companiile Broker SA și BT Securities. Aceste afaceri pot cunoaște în curând o adevărată vârstă de aur pentru că brokerii sunt de părere că piața bursieră din România se îndreaptă cu pași mari către maturitate, iar sumele de bani care sunt tranzacționate în fiecare zi se află într-o continuă creștere. De asemenea creșterile economice susținute din ultimii ani și un bun management al riscului au transformat piața românească într-o piață atractivă pentru investitorii străini.

Administrația clujeană încearcă, în ciuda bâlbâielilor, să țină pasul cu trezirea orașului. Clădirile vechi din centrul orașului au intrat în renovare generală, lucru ce poate duce treptat la creșterea numărului de turiști, mai ales că în Cluj construcția de hoteluri a devenit una dintre afacerile la modă. Rețeaua de canalizare a orașului va fi schimbată în întregime de către compania franceză Sade, în cadrul unui proiect în valoare de 80 de milioane de euro finanțate de Uniunea Europeană prin programul Samtid. Bazele proiectului au fost puse de fosta conducere PSD a Consiliului Județean. De asemenea, au început lucrările pentru asfaltarea a 288 de străzi. Proiectul se va derula în următorii patru ani, iar valoarea sa este de peste 60 de milioane de euro. El va fi finanțat printr-un credit al municipalității.(C. P.)

Publicat în : Politici regionale  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: