Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

PSD pornește ofensiva în Ardeal

Claudiu PĂDUREAN

Toamna aduce importante mișcări de trupe pe scena politicii. Epicentrul este localizat în Transilvania, unde noua echipă instalată la conducerea PSD încearcă să pornească o ofensivă de proporții. Este însă posibil ca actuala bătălie dintre Putere și Opoziție să se transforme într-un război de uzură, din care actualele partide parlamentare să iasă șubrezite, întocmai cum țările europene care au luat parte la primul război mondial au fost sleite de războiul de tranșee din Franța.Președintele social-democraților, Mircea Geoană, împreună cu foștii miniștri Ioan Rus, Ecaterina Andronescu, Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș au participat la Cluj la o dezbatere intitulată "Dialoguri social-democrate", care a avut loc la jumătatea lunii august. Discuțiile de la Cluj, care avut loc la Casa de Cultură a Studenților, s-au axat pe tema educației și cercetării.

Alegerea nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-o strategie a PSD. În primul rând, Transilvania este bazinul electoral tradițional al partidelor de dreapta. Liderii PSD încearcă să șubrezească simpatia de care se bucură actuala guvernare și să înfrângă Alianța PNL-PD cu propriile ei arme, după ce arsenalul tradițional al Partidului Social-Democrat, axat pe protecție socială, a dat greș în toamna anului trecut. Apoi, PSD folosește cuvântul "dialog" pentru a încerca să atenueze imaginea de partid unde jocurile se fac în culise. Stenogramele conducerii PSD publicate în presă anul trecut au arătat că această imagine corespundea realității. Un alt amănunt este faptul că discuțiile au avut loc la Casa de Cultură a Studenților și s-au adresat publicului universitar în condițiile în care la Cluj Alianța PNL-PD a câștigat alegerile locale și generale beneficiind de sprijinul masiv al studenților, care reprezintă aproape un sfert din populația orașului și o treime din totalul alegătorilor. Mai mult, PSD a decis să deschidă dezbaterea pe tema educației și pe cea a cercetării tocmai la Cluj, în condițiile în care ministrul PD al Educației și Cercetării este profesorul clujean Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai. În cadrul universității clujene, există o serie de rivalități între Mircea Miclea și fostul ministru al Educației, Andrei Marga, iar PSD ar putea specula aceste neînțelegeri. Fostul negociator-șef cu Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, are o bună imagine în mediul academic clujean. El este în prezent directorul Institutului de Relații Internaționale din cadrul universității clujene. În sfârșit, ofensiva PSD a început de la Cluj pentru că noul lider, Mircea Geoană, a fost propulsat la conducerea partidului tocmai de liderul grupului de la Cluj din PSD, fostul vicepremier Ioan Rus.

 

Regionalizarea din PSD, deocamdată doar la nivelul discursului

 

În aparență, echipa cu care PSD vrea să cucerească Transilvania este cea a reformatorilor. La o privire mai atentă însă, Mircea Geoană și Ioan Rus par reformatori doar în comparație cu Ion Iliescu ori Octav Cozmâncă. Potrivit relatărilor "Academiei Cațavencu", tatăl lui Mircea Geoană a fost un influent general de Securitate. Ioan Rus a fost președintele Asociației Studenților Comuniști din Cluj. Mai mult, deși echipa lui Mircea Geoană a câștigat alegerile interne din PSD promițând schimbarea partidului, prea puține lucruri s-au schimbat în principalul partid de opoziție. În PSD continuă să existe aceleași grupuri de interese ca în perioada în care acest partid se afla la guvernare. Nici unul dintre liderii marcanți ai PSD nu a fost exclus din partid din pricina acuzațiilor de corupție care au fost formulate de presă ori de adversarii politici. Rodica Stănoiu, Hildegard Puwak, Marian Oprișan ori Mircea Beuran continuă să fie purtători de imagine pentru PSD. De asemenea, proiectul de regionalizare a partidului, care l-a propulsat în prim-plan pe Ioan Rus, pare să fie îngropat într-un sertar. De la Congresul PSD, niciodată nu s-au mai reunit liderii Grupului de la Cluj, care să formeze acele organe la nivel regional pe care pesediștii ardeleni le cereau cu îndârjire la începutul anului. Așa că toată această mișcare pare acum o stratagemă pusă la cale înainte de congres pentru a asigura menținerea lui Ioan Rus pe un post de vicepreședinte al partidului, indiferent de rezultatul alegerilor. Singurul câștig palpabil a fost votul secret care împreună cu negocierile dintre diferitele grupări din PSD au asigurat alegerea lui Mircea Geoană în locul fostului președinte al României, Ion Iliescu.

 

Năstase, chemat să respecte ierarhia de partid

 

Președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că la Cluj partidul său vrea să pregătească o serie de soluții pentru guvernare, dar nu în laboratoarele partidului, ci în cadrul unor dezbateri publice cu alegătorii. Aceste dezbateri ar aduce și un plus de imagine pentru PSD. Mircea Geoană afirmă că vrea să folosească o rețetă utilizată anterior cu succes și de alți lideri social-democrați europeni, cum ar fi premierul britanic Tony Blair. Întrunirea de la Cluj a fost și un prilej pentru a clarifica raporturile de putere din interiorul PSD, după contrele verbale dintre Geoană și președintele executiv al partidului, Adrian Năstase. Liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, a declarat că legitimitatea noului președinte al PSD nu poate fi pusă la îndoială și că statutul partidului cuprinde clar descrierea fiecărei funcții. Cu alte cuvinte, i-a sugerat lui Adrian Năstase să respecte ierarhia de partid.

Fostul ministru al Informațiilor Publice, Vasile Dâncu, a developat și o parte din strategia de comunicare a PSD. El a recomandat conducerii partidului să dea dovadă de austeritate comunicațională și a adăugat că în acest moment ieșirile publice ale liderilor PSD le-ar putea eroda imaginea. Și asta în contextul în care președintele executiv al partidului, Adrian Năstase, dă dovadă de apetitul obișnuit pentru ieșiri mediatice. Mai mult, Dâncu a apreciat că în acest moment există un adevărat Babilon comunicațional, în care toată lumea se înghesuie să dea declarații presei. Se pare că până acum strategia lui Dâncu a dat roade. Liderul PSD, Mircea Geoană, l-a depășit în topul încrederii pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, dar se află în urma președintelui Traian Băsescu. Și asta în condițiile în care până acum principalul merit al lui Mircea Geoană a fost faptul că a știut când să tacă.

 

PSD acuză dictatura portocalie

 

La Cluj însă, în ciuda austerității comunicaționale teoretizată de Vasile Dâncu, liderii principalului partid de opoziție au pornit un atac la baionetă împotriva actualei Puteri, o adevărată dictatură portocalie, și a declarat că se va plânge Comisiei Europene, Parlamentului European și Congresului Puterilor Locale și Regionale de pe lângă Consiliul Europei în legătură cu încercările Puterii de a-i înlocui pe conducătorii Camerelor parlamentare, dar și pe șefii consiliilor județene dominate până acum de PSD. Ioan Rus a adăugat că peste tot în lumea democratică se poartă negocieri, doar actuala Putere din România are tendința de a obține puterea absolută. Interesant este faptul că aceste remarce vin din partea reprezentanților unui partid care până anul trecut a racolat masiv reprezentanții Opoziției de atunci și care a fost înfrânt în alegeri tocmai pentru că electoratul era îngrijorat de perspectiva transformării PSD într-un veritabil partid-stat. Potrivit monitorizărilor făcute de societatea civilă, în perioada 2000-2004, când PSD se afla la guvernare, acest partid a racolat jumătate din primarii Opoziției de atunci. De altfel, reprezentanții Congresului Puterilor Locale și Regionale au criticat dur modul în care PSD se folosea de banii publici pentru a exercita presiuni asupra aleșilor locali ai fostei Opoziții. Cu toate acestea, acum Mircea Geoană reclamă abuzurile actualei Puteri și declară că de fapt ar putea fi pus sub semnul întrebării criteriul politic de aderare la Uniunea Europeană.

Mai departe, el a insistat pe faptul că PSD nu este pregătit să preia guvernarea în acest moment. PSD este în opoziție, are timp să experimenteze și vrea să se schimbe, aceasta este esența mesajului transmis de Mircea Geoană la Cluj. El a afirmat că actuala Putere trebuie să guverneze, dar a adăugat că, dacă integrarea europeană va fi ratată, contextul politic se va schimba, la fel atitudinea PSD față de unele teme, cum ar fi cea a alegerilor anticipate.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: