Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Irak - între haos și democrație

Cristian BANU

Irakul se află la jumătatea distanței dintre democrația promisă de președintele Bush și haos. Ultimele evenimente demonstrează că liniile de falie din societatea irakiană s-au accentuat și s-au multiplicat.Nașterea dificilă a Constituției

 

Aliniați efortului de reconstrucție politică dirijat de Statele Unite, șiiții au început să se lupte între ei. Prea puțini sunniți acceptă să participe la construirea noului sistem politic, cei mai mulți preferând să stea de-o parte atunci când nu se opun prin forța armelor. Kurzii nu uită proiectul înființării unui stat propriu pe ruinele Irakului. Nici vecinii Irakului nu sunt toți interesați de stabilitatea țării.

La ora închiderii ediției, parlamentul irakian nu reușise să adopte noua Constituție, toate termenele finale fiind depășite. Guvernul și-a exprimat chiar intenția de a anunța intrarea în vigoare a legii fundamentale fără a mai ține seama de legislativ. Trei sunt problemele care țin în loc, la această oră, adoptarea proiectului Constituției. Prima este problema federalizării. Sunniții se opun ferm federalizării Irakului și au și motive: stăpâni pe situație pe vremea regimului Baas, azi nu mai reprezintă decât o minoritate și sunt concentrați în regiunile aride ale Irakului, lipsite de petrol. Pentru sunniți, federalizarea nu este altceva decât primul pas spre fragmentarea Irakului. Șiiții, în schimb, dominați și de multe ori masacrați de sunniți înainte de căderea regimului condus de Saddam Hussein, insistă pentru includerea statului federal în Constituție. Nici șiiții nu sunt însă un bloc unitar: în ultimele zile au avut loc confruntări violente la Najaf și în cartierul șiit din Bagdad - Sadr City - între diferite facțiuni. Criza a fost atât de mare încât primul ministru, Ibrahim al-Jaafari, a fost silit să apară la televiziune pentru a lansa un apel disperat la calm.

Sunniții insistă că problema federalizării trebuie amânată și "pasată" viitoarei Adunări Naționale, cu atât mai mult cu cât kurzii beneficiază deja de un statut de autonomie. Sunniții insistă și pentru menționarea apartenenței Irakului la "națiunea arabă și islamică", ceea ce nu este valabil pentru kurzi sau alte etnii din Irak.

Al doilea obstacol în calea Constituției este divergența privind partidul Baas. Unii cer interzicerea prin Constituție a fostului partid de guvernământ. Sunniții, care au fost cei mai numeroși membri ai partidului Baas, susțin că nu este necesară o prevedere explicită în Constituție deoarece partidul a fost interzis deja printr-o lege specială.

În fine, a treia problemă este legată de delimitarea prerogativelor între președinte și primul ministru.

 

Trecutul nu iartă

 

Problemele actuale ale Irakului își au originea, ca în cazul tuturor statelor care trec forțat de la un regim la altul, în trecut. Fie el mai îndepărtat sau mai apropiat. Potrivit unui grup de experți, care au redactat recent "Cartea Neagră a regimului Saddam Hussein", de la preluarea puterii de către partidul Baas, și-au pierdut viața două milioane de oameni. Patrick Baudouin, președintele de onoare al Federației Internaționale a Drepturilor Omului, afirmă că politica lui Saddam Hussein poate fi condamnată din perspectiva crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a genocidului. Baudouin vorbește și despre deplasările forțate de populație, despre torturarea și asasinarea adversarilor politici.

Și, într-adevăr, trecutul Irakului este cutremurător: campania împotriva kurzilor s-a soldat cu 100.000-180.000 de morți. În bombardamentul cu arme chimice de la Halabja au murit 5000 de kurzi. 8000 de membri ai tribului condus de figura legendară a kurzilor, Mustafa Barzani, au dispărut fără urmă.

Nu sunt uitate crimele împotriva șiiților din sud, a cetățenilor irakieni de origine iraniană, utilizarea armelor chimice - gaze neurotoxice și sarin - asupra iranienilor, crimele din timpul invadării Kuweitului.

Sunt tot atâtea motive pentru care procesul reconcilierii și renașterii irakiene este dificil și pare fără sfârșit.

 

Armata americană rămâne în Irak

 

Numărul tot mai mare de soldați americani morți în Irak a declanșat o amplă discuție în Statele Unite. În ciuda pierderii de popularitate în sondajele de opinie și a protestelor tot mai dese, președintele Bush a reafirmat că armata americană va rămâne în Irak și va câștiga războiul împotriva terorii. Pentagonul a anunțat chiar că noi unități vor fi trimise în Irak pentru a asigura securitatea și stabilitatea în preajma referendumului din octombrie.

Nici nu se poate altfel. Singurul lucru care împiedică în acest moment colapsul Irakului este prezența trupelor americane și ale țărilor coaliției. Plecarea militarilor străini ar declanșa războiul civil. Dar pentru a rămâne și pentru a reuși în tentativa de a construi un nou Irak, coaliția trebuie să învingă rebeliunea insurgenților, să asigure necesarul de trai al populației și să construiască instituțiile și mecanismele democratice. Unul dintre aceste noi instrumente este armata irakiană, în plin proces de reconstrucție.

Armata irakiană numără circa 82.000 de soldați, distribuiți în peste 100 de batalioane de poliție și infanterie. Cei mai mulți recruți au făcut parte din armata al cărei comandant suprem a fost Saddam Hussein. Principala problemă o reprezintă pregătirea slabă a ofițerilor. În schimb, soldele sunt atractive: între 300 de dolari pentru un soldat și 800 pentru un ofițer. Argumentul financiar, dar și influența imamilor au dus la înrolarea a 3000 de sunniți în ultimele luni. Viața noilor militari nu este deloc ușoară: sute dintre ei mor în atentate sau în operațiunile împotriva rebelilor.

Reconstrucția Irakului este poate mai dificilă decât se așteptau politicienii americani, cu atât mai mult cu cât apare tot mai evident că în momentul lansării războiului nu existau planurile pentru Irakul post-Saddam. Situația este acum la limită, în ciuda optimismului președintelui Bush. Presiunile interne la adresa Casei Albe sunt tot mai puternice și creșterea numărului victimelor în rândul militarilor americani le va spori. Washingtonul nu-și poate permite însă un al doilea Vietnam.

În plus, Irakul nu este decât o piesă dintr-un puzzle, iar prăbușirea sa poate antrena căderea altor piese. Destrămarea Irakului ar fi urmată de apariția unei entități statele kurde și implicit crearea condițiilor pentru destabilizarea Turciei, una dintre piesele cele mai importante ale NATO. Alipirea șiiților la Iran sau apariția unei entități șiite dominate din umbră de Teheran ar destabiliza întregul Orient Mijlociu. Mai mult, eșecul tentativei de construire a unui Irak democratic ar spulbera șansele democratizării întregii lumi islamice. Pe de altă parte, este de așteptat ca instabilitatea din Irak să continue atâta timp cât Iranul se va simți amenințat de Statele Unite. Sunt tot atâtea motive pentru care democratizarea Irakului rămâne sub semnul întrebării.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 29

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: