Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Taxa pe (lipsa de) Valoare Adăugată

Cristian BANU

Până la urmă, povestea cu TVA-ul a intrat deplin în ceață. Nu se știe dacă va fi 21, 22 sau 19%. În general, nu se știe nimic.Stând strâmb și judecând drept, cam toate măsurile luate de actuala guvernare în materie economică sunt justificate și corecte. Micșorări de impozite într-o parte, majorări în alta, ajustări într-o parte, aranjări în alta. Este adevărat, unii au de pierdut, alții câștigă. Nu există măsuri economice care să poată satisface pe toată lumea.

Ceea ce deranjează însă și a bulversat complet mediul de afaceri îl reprezintă lipsa de viziune. Faptul că aceste măsuri nu au fost luate toate o dată. De câteva ori, premierul Tăriceanu s-a răstit la ziariștii care-l întrebau de mărirea TVA. Acum, aceasta a devenit o măsură "probabilă" aflată "în discuție".

La fel a fost cu impozitele pe dividende, dacă vă aduceți aminte. Și cu alte câteva măsuri de politică economică la care distinșii noștri politicieni s-au repezit ca niște cocoși să le dezmintă, pentru ca apoi să cedeze "în fața argumentelor".

În momentul de față, între cele două partide importante ale coaliției de guvernare se duce o luptă în surdină. O luptă fratricidă, copilărească. Orgolioșii de la PNL refuză să împartă cu alții "tortul" încercând să tragă cât mai mult spuza pe turta lor, în vreme ce dincolo democrații se comportă asemenea unui copil care, în lipsa altor argumente, strigă "Da', bă', da' tatăl meu este mai tare ca tatăl tău!". Mizând pe procentul de 70% al lui Traian Băsescu, democrații își fac singuri curaj și se visează cel mai puternic partid din România, deși liderii săi stau cu săru' mâna pe la Cotroceni. Și orice derapaj de imagine al tătucului riscă să-i ducă înapoi la cotele de avarie de dinainte de alegeri. Miniștrii săi s-au fofilat cel mai bine și liderii săi parcă ar fi în opoziție.

Nici liberalii nu sunt mai breji. Premierul Tăriceanu a devenit cel puțin la fel de orgolios ca predecesorul său, care are grijă să-i flateze orgoliul și să ațâțe vrajba dintre cele două partide în speranța că propriul partid va scăpa teafăr din hayssamiada declanșată de la Cotroceni.

Oricât de mult nu s-ar mai înghiți cele două partide de guvernământ, ele sunt din păcate condamnate să rămână împreună. PD, oricât de mult ar fi umflat de pompa de la Cotroceni, nu are cum să guverneze singur, iar PNL, în ciuda ochilor dulci pe care-i face PSD-ului (și reciproc) nu se poate asocia cu acest partid fără a-și pierde orice urmă de credibilitate. Și atunci? Ce rost are? În loc să-și concentreze energiile pe actul de guvernare, cele două partide își trag la gioale pe unde apucă. Și, în loc să măsoare de trei ori și să taie o dată, ei procedează ca în celebra povestioară cu anteriul lui Arvinte, care tăia de la poale ca să peticească la coate...

Până acum, bâlbele fiscale s-au ținut lanț și nu a stat nimeni să cuantifice câte pierderi au însemnat ele. Și vom continua să ne întrebăm de ce în Ungaria sunt mai multe companii din Forbes 500 decât în România, deși e o țară nici pe jumătatea României. Și de ce e Ungaria în UE și noi tremurăm încă pe la poartă. Numai să nu se destrame până când intrăm noi.(C. B.)

Publicat în : Economie  de la numărul 27

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: