Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Botoș/Budușan

Claudiu PĂDUREAN

De mai mulți ani, o serie de juriști clujeni sunt implicați la vârf în reforma sistemului judiciar. În perioada guvernării CDR, secretarul de stat Gheorghe Mocuța ocupa postul cel mai înalt. Însă cel mai cunoscut dintre magistrații proveniți de la Cluj din acea perioadă este procurorul Ovidiu Budușan, fostul șef al secției anticorupție din Ministerul Justiției.În timpul guvernării PSD, noul procuror general al României, Tănase Joița, a încercat să obțină excluderea lui Budușan din magistratură. Imediat după înlăturarea lui Budușan, care instrumentase printre altele celebrele dosare "Adrian Costea" și "Jimbolia", un alt magistrat clujean a intrat în lumina reflectoarelor. Este vorba de succesorul lui Tănase Joița în funcția de procuror general, Ilie Botoș. El a fost contestat vehement de ONG-ul din care provine ministrul Justiției, Monica Macovei - este vorba de APADOR-CH. În plus, este posibilă numirea lui Ovidiu Budușan pe postul de consilier al Monicăi Macovei. Pe undeva, se poate vorbi de un destin "în oglindă" al celor doi clujeni. Situația seamănă cu cea a gemenilor legendari Castor și Pollux. În perioada în care unul dintre ei ajunge într-o funcție importantă, celălalt cade în dizgrație și viceversa.

 

Budușan, "nașul" lui Ion Iliescu

 

Revenirea lui Ovidiu Budușan în echipa care conduce Ministerul Justiției pare să fie pregătită de ascensiunea fostului său adjunct, cu care a rămas în relații mai mult decât apropiate. Este vorba de procurorul clujean Doru Dobocan, care a fost desemnat noul șef al serviciului secret al Ministerului Justiției. Ovidiu Budușan a fost considerat unul dintre cei mai capabili procurori clujeni în perioada în care activa în magistratură. Printre dosarele de care s-a ocupat acesta se numără "Adrian Costea", în care fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost acuzat că ar fi tipărit ilegal afișe electorale pe socoteala unui om de afaceri de origine română stabilit în Franța, Adrian Costea. Ulterior, Costea, care a candidat la Președinția României, a dezvăluit întreaga afacere. Scandalul nu l-a putut împiedica pe Ion Iliescu să câștige alegerile prezidențiale din anul 2000. Un alt dosar răsunător în care au fost implicați clujenii Ovidiu Budușan și Doru Dobocan a fost "Jimbolia", în care mai mulți oficiali din Guvernul Văcăroiu au fost acuzați că ar fi închis ochii sau ar fi fost implicați direct în traficul ilegal de produse petroliere vândute în Iugoslavia în ciuda embargoului internațional decretat împotriva acestei țări. Scandalul a avut un imens ecou internațional. De asemenea, echipa magistraților clujeni a fost implicată în soluționarea dosarului referitor la traficul ilegal de arme spre țări din Africa aflate sub embargou și care se desfășura prin intermediul rețelei conduse de israelianul Shimon Naor.

Ovidiu Budușan era procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. La cererea ministrului Justiției din perioada 1996-2000, liberalul Valeriu Stoica, a fost delegat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție și a devenit șeful secției anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă instanța supremă, echivalentul PNA de astăzi. După instaurarea guvernului PSD, Ovidiu Budușan a fost obiectul unei adevărate execuții de presă. Budușan a fost acuzat că ar fi expediat în Franța, mai precis judecătorului Henri Pons de la Tribunalul de Mare Instanță din Paris, documentele legate de afacerea "Costea", cerute printr-o comisie rogatorie. Numai că documentele fuseseră expediate cu acordul scris al Ministerului Justiției. De asemenea, lui Budușan i s-a reproșat că ar fi tergiversat soluționarea unor dosare și i-a fost retrasă delegarea la Parchetul General. Tănase Joița a convocat un consiliu de disciplină care a decis excluderea lui Ovidiu Budușan din magistratură. El a contestat această sancțiune în cadrul unui proces în care avocata lui Budușan era chiar actualul ministru al Justiției, Monica Macovei. Ovidiu Budușan a reușit să-și demonstreze nevinovăția și a obținut reprimirea în rândurile magistraților. În acea perioadă, el s-a adresat Ambasadei Franței la București și a cerut azil politic. Ulterior, procurorul clujean și-a dat demisia și a intrat în avocatură. În prezent, el este avocatul controversatului om de afaceri Dinu Patriciu, fondatorul companiei Rompetrol.

 

Ilie Botoș, profesor la o universitate controversată

 

După anul 2004, lucrurile s-au inversat, iar în paralel cu ascensiunea stelei lui Ovidiu Budușan a început apusul pentru Ilie Botoș. Procurorul clujean a fost criticat în repetate rânduri de noua Putere instalată după alegerile din toamna anului 2004, care este nemulțumită de fenomenul pe care oficialii guvernamentali și europeni îl denumesc "ineficiența actului de justiție". Concret, procurorilor li se reproșează lipsa de rezultate în combaterea marii corupții. Recent, după reținerea omului de afaceri Dinu Patriciu, organizația APADOR-CH, condusă până în noiembrie 2004 de actualul ministru al Justiției, Monica Macovei, a cerut demisia lui Botoș, care însă a refuzat. Ilie Botoș a fost implicat și în niște controverse de presă care nu țin neapărat de calitatea sa de șef al procurorilor din România. Procurorul clujean este cadru universitar la Universitatea Bogdan-Vodă. Această universitate este succesoarea Universității Româno-Arabe, fondată printre alții de controversatul om de afaceri palestinian Khaled Matar. Acesta a făcut să curgă valuri de cerneală la Cluj. Despre Matar s-a spus ba că ar fi fost unul dintre agenții fostului lider al statului palestinian, Yasser Arafat, ba că ar fi fost informator al Securității infiltrat printre studenții arabi din Cluj. După anul 1990, Matar a devenit membru al Partidului Unității Naționale Române, în perioada în care șeful acestuia era actualul secretar general al PRM, Gheorghe Funar. Senatorul Funar spune însă că nu-și amintește să fi stat vreodată de vorbă cu Khaled Matar, care a dispărut în cele din urmă din România după ce a fost condamnat penal pentru infracțiuni economice. Din când în când, la bursa zvonurilor din Cluj apare informația că Matar ar fi apropiat de Al Qaeda, însă niciodată aceste informații nu au fost confirmate. Universitatea Româno-Arabă, înființată în anul 1994, a mers mai departe și s-a transformat în anul 1996 în Universitatea Bogdan-Vodă. Președintele ei este omul de afaceri Mohammed Jaradat. După anul 2000, universitatea a intrat în grațiile puternicilor zilei. Nu doar faptul că profesorul Ilie Botoș a ajuns procuror general demonstrează acest lucru, ci și prezența fostului ministru de stat Ioan Rus la inaugurarea sediului acestei universități ori faptul că fostul decan al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai, profesorul Liviu Pop, care este și membru în Comisia de Integritate Morală a PSD, a ținut de asemenea cursuri la universitatea respectivă. La fel fostul negociator-șef cu Uniunea Europeană din timpul guvernării PSD, deputatul Vasile Pușcaș, care este în prezent și director al Institutului de Relații Internaționale a UBB.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 27

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: