Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Rețeta unei Revoluții

Raul MARIAN

Când "Revoluția Trandafirilor" a avut loc în Georgia, majoritatea analiștilor au crezut că este un fenomen izolat, fără a se gândi că evenimente similare ar putea avea loc și în alte state din fostul spațiu sovietic. A urmat apoi "Revoluția Portocalie" din Ucraina și "Revoluția Lalelelor" din Kârgâzstan și lumea a început să se întrebe dacă nu este o reacție în lanț și dacă nu cumva aceste evenimente sunt conectate între ele sau cel puțin dacă nu cumva ele prezintă similitudini. Iar, dacă da, care sunt acestea. De unde a rezultat și întrebarea: care sunt condițiile pentru ca o revoluție să aibă loc și să fie încununată cu succes?Prin analizarea comparată a acestor trei evenimente am încercat să găsim o "rețetă". Și, făcând analogie cu procedeul de realizare a unui tort, am considerat că trebuie să începem prin...

 

A încălzi cuptorul

 

Pentru a coace blatul unui tort ai nevoie de un cuptor încălzit, iar pentru a "coace" o revoluție ai nevoie, cel puțin în cazurile analizate, de un cuptor de fabricație post-sovietică, mai precis de o țară din acest spațiu a cărei societate să fi rămas cu profunde cicatrici de pe urma dominației comuniste.

Este necesar ca la conducerea acestei țări să se afle un lider fost comunist, acum autocratic, cu tendințe dictatoriale. Așa a fost cazul Georgiei care până în momentul revoluției a fost condusă de Eduard Șevardnadze, fost ministru de externe sovietic, care a jucat un rol important în dizolvarea URSS și încheierea Războiului Rece. În Ucraina, timp de 10 ani s-a aflat la conducere Leonid Kucima care, printr-un stil de conducere autoritar, a reușit să creeze o mașinărie administrativă puternic birocratizată și fidelă, mulți ucraineni considerând că într-un fel sau altul acest personaj va rămâne la conducerea țării fie din umbră, fie invocând instabilitatea postelectorală pentru a-și reocupa funcția. În ceea ce privește Kârgâzstanul, la conducerea acestuia s-a aflat un personaj la fel de autoritar, președintele Askar Akayev.

Pentru a încălzi "cuptorul", deci pentru a înfierbânta situația din aceste state conduse de foști comuniști, este absolut necesar să "apeși butonul", ceea ce în situația noastră s-ar traduce prin a exploata populația respectivei țări, prin a o sărăci sistematic prin intermediul unei corupții generalizate ai cărei beneficiari să fie apropiații președintelui, preferabil familia și prietenii.

În Georgia, un stat foarte sărac după standardele europene, populația a asociat gradul ridicat de sărăcie cu corupția tolerată de guvernul controlat de Eduard Șevardnadze care a periclitat dezvoltarea economică a țării și cu familia acestuia, foarte bogată și care controla cele mai profitabile sectoare. Deși fiul președintelui nu deținea afaceri, ginerele lui Șevardnadze era proprietarul unuia din cei doi operatori de telefonie mobilă din Georgia, Magtikom, în timp ce nepotul, Nugzar, controla o mare companie petrolieră. În Ucraina, populația era iritată de modul rapid de îmbogățire a ginerelui președintelui Kucima, Viktor Pinciuk, care în urma căsătoriei cu Yelena Kucima se transformase foarte rapid dintr-un milionar într-un miliardar. Corupția și nepotismul președintelui Akayev au contribuit la mobilizarea populației din Kârgâzstan, fiica acestuia, Bermet Akayeva, devenind parlamentară în urma alegerii ei într-o circumscripție în care liderului opoziției, Roza Otunbayeva, i s-a refuzat dreptul de a candida.  

În momentul în care "cuptorul" este suficient de fierbinte, când populația sărăcită nu mai are nici o speranță în îmbunătățirea situației în care trăiește deoarece consideră autoritățile prea corupte și îmbogățite ilegal pentru a mai fi preocupate de soarta cetățenilor de rând, poți începe să...

 

Prepari blatul

 

...iar pentru aceasta ai nevoie de cele mai bune ingrediente. În primul rând îți trebuie făină de bună calitate, a se înțelege o opoziție unită și organizații active care să sprijine posibilele proteste ulterioare. Foarte importantă este drojdia, care să ajute la "creșterea" blatului, în cazul celor trei revoluții analizate acest ingredient constând în existența unor lideri ai opoziției, carismatici, precum Saakașvili în Georgia, Yușcenko în Ucraina sau Roza Otunbayeva și Kurmanbek Bakiyev în Kârgâzstan.

Momentul crucial, pentru introducerea blatului preparat în cuptor, îl reprezintă întotdeauna momentul alegerilor fie ele parlamentare, fie prezidențiale. Acesta este momentul oportun pentru ca blatul să crească, mai precis pentru ca populația, organizată de forțele de opoziție, să înceapă să protesteze împotriva falsificării, reale sau nu, nu prea are importanță, a rezultatelor alegerilor.

În Georgia, alegerile parlamentare din 2 noiembrie 2003 au fost considerate ca fiind falsificate, opinie exprimată atât de observatorii locali, cât și de cei străini. Datele exit-poll-urilor independente care confirmau această ipoteză au determinat partidele de opoziție să se unească în jurul liderului carismatic, Mihail Saakașvili, care le-a cerut georgienilor să protesteze pașnic împotriva guvernului controlat de Eduard Șevardnadze și să treacă la acțiuni de nesupunere civică. Demonstrațiile antiguvernamentale masive începute pe străzile capitalei Tbilisi au cuprins ulterior toate marile orașe din Georgia.

În Ucraina, revoluția a constat dintr-o serie de proteste și evenimente politice care s-au desfășurat cu repeziciune începând cu 21 noiembrie 2004, după închiderea urnelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Opoziția a acuzat puterea de fraudă electorală și intimidare a alegătorilor, solicitând populației să treacă la acțiune după ce, a doua zi, rezultatele oficiale îl dădeau câștigător pe candidatul puterii, Viktor Ianukovici, în timp ce exit-poll-urile realizate la ieșirea din secțiile de votare îl arătau câștigător pe candidatul opoziției, Iușcenko. Proteste masive ale populației au fost organizate în toate orașele Ucrainei, cele mai importante desfășurându-se în Piața Independenței din Kiev.  

Evenimente mai violente au avut loc în Kârgâzstan. Protestele au început înainte de anunțarea rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare desfășurat la data de 13 martie 2005. Inițial, ele au avut loc doar în partea de vest și sud a țării și au culminat cu ocuparea de către manifestanți a sediilor instituțiilor guvernamentale din orașele Jalal-Abad și Osh, acțiuni urmate de intervenția în forță a poliției. Deși divizate înainte de alegeri, forțele de opoziție s-au organizat în jurul a două personalități -Roza Otunbayeva, fost ministru de externe, și Kurmanbek Bakiyev, fost prim-ministru. La 24 martie protestele au cuprins și capitala Bishkek, unde zeci de mii de oameni au manifestat pașnic în fața clădirilor guvernamentale. Intervenția brutală a poliției și a susținătorilor președintelui Akayev i-a determinat pe manifestanți să ocupe aceste clădiri și sediul televiziunii de stat.

Desigur acestea sunt doar condițiile și ingredientele de bază în "prepararea" unei revoluții de succes, alți factori la fel de importanți fiind activitatea organizațiilor de tineret, rolul forțelor de securitate, sprijinul indirect al unei Mari Puteri, dacă se poate a Statele Unite, și bineînțeles "cireașa" de pe "tort".

 

Continuare în numărul viitor

Publicat în : Politica externa  de la numărul 27

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: