Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Iran - între alegerile prezidențiale și arma atomică

Dragoº TÃBÃRAN

 

17 iunie 2005. În Iran au fost organizate alegeri prezidențiale. A fost al nouălea scrutin organizat în Iran de la Revoluția Islamică din 1979. Precedate de câteva atentate cu bombe, de depunerea mai multor candidaturi decât s-ar fi așteptat electoratul, dar și de arestări în medii considerate suspecte de către autorități, alegerile prezidențiale iraniene au fost considerate un examen important al puterii, dar și un bun prilej pentru punerea în discuție a ordinii politice instituite de Revoluția Islamică. Dincolo de alegerea unui nou președinte, scrutinul a fost așteptat cu interes în Occident în urma discuțiilor aprinse pe marginea programului nuclear iranian.Un scrutin fără miză?

 

Teoretic, președintele este al doilea om în stat după liderul religios suprem, în prezent ayatollahul Ali Khamenei. Președintele conduce guvernul și gestionează afacerile curente ale țării, dar prerogativele sale sunt limitate de diferite organisme mai mult sau mai puțin formale, mai mult sau mai puțin dependente de conducerea religioasă a țării. Practic, puterea președintelui este contestată de puterea liderului religios suprem care are ultimul cuvânt în toate problemele care interesează statul. Ayatollahul este ales pe viață de adunarea liderilor religioși, stabilește direcțiile politicii interne și ale politicii externe, dar mai ales conduce forțele armate și serviciile de informații. Tot liderul religios numește șefii sistemului juridic, pe cel al mass-media electronice ale statului și își desemnează reprezentanți în toate organismele republicii. În realitate, liderul religios suprem conduce Iranul. Și atunci de ce un interes atât de mare pentru alegerile prezidențiale?

 

Lupta dintre trecut și viitor

 

La o generație distanță de Revoluția Islamică, Iranul este la ora marilor semne de întrebare. Societatea iraniană este dominată de numeroase clivaje din care cel mai important este cel dintre generația revoluției și generația tinerilor care privesc cu un ochi către trecut, dar cu celălalt spre Occident. 50% din iranieni au până în 35 de ani, cifră care spune foarte multe despre conflictele latente din societate.

Una dintre cele mai importante teme ale campaniei electorale a fost necesitatea restabilirii relațiilor diplomatice cu Statele Unite, întrerupte brusc de revoluția islamică și mai ales de criza ostaticilor de la ambasada Statelor Unite în 1979. Pentru Iranul oficial, America a fost de atunci Marele Satan, marele dușman care sprijină Israelul și care urmărește distrugerea cuceririlor revoluției. În campania electorală din acest an aproape toți candidații au optat pentru reluarea dialogului cu Washingtonul, semnal că există o presiune importantă din partea societății pentru deschiderea către exterior, pentru eliminarea izolării față de Statele Unite. Totuși șansele normalizării relațiilor cu America sunt mici în perspectivă imediată. Aproape toți candidații au fost de părere că Statele Unite sunt cele care ar trebui să facă primul pas.

A doua temă principală a scrutinului a fost economia. Angajat în ultimii ani pe drumul modernizării și diversificării industriale, Iranul rămâne în continuare dependent de o resursă majoră - petrolul. În consecință ofertele economice au fost limitate în dezbaterea electorală și s-au limitat la promisiuni populiste, de genul celei făcute de fostul președinte al Parlamentului, Mehdi Harrubi, care a promis fiecărui cetățean o stipendie lunară de aproximativ 55 de dolari americani. Alți candidați au optat pentru reducerea aparatului administrativ și unele privatizări, pentru numirea unor manageri competenți și combaterea corupției, dar reformarea economiei se lovește de opoziția totală a liderului religios suprem față de privatizări, în special în domeniul industriei petroliere.

Politica internă a fost o altă temă importantă a campaniei electorale. Tonul a fost dat în urmă cu opt ani, o dată cu alegerea președintelui Khatami, considerat la vremea respectivă un reformator și șansa Iranului pentru democratizare. Între timp, cercurile religioase au anihilat eforturile președintelui care, epuizat de rezistența acerbă la schimbare a conducerii religioase, a sfârșit prin a spune că puterea sa nu diferă de cea a simplului cetățean. În cei opt ani petrecuți în fruntea administrației politice oficiale a statului, Khatami s-a confruntat cu o gamă largă de presiuni din partea conducerii religioase, de la blocarea proiectelor legislative la închiderea mass-media reformiste, de la arestarea ziariștilor critici la adresa clerului implicat politic la închiderea profesorilor și a activiștilor politici simpatizanți ai reformelor politice. Anul trecut, Consiliul Gardienilor Revoluției - organism alcătuit din 12 lideri religioși aleși prin mecanisme informale - a blocat participarea la alegerile parlamentare a sute de aliați politici ai președintelui. În campania electorală pentru scrutinul prezidențial de anul acesta, majoritatea candidaților s-au pronunțat pentru adoptarea unor reforme politice interne, de la respectarea drepturilor omului la creșterea participării femeilor la viața politică și chiar la admiterea acestora pe stadioane.

Nici unul dintre candidați nu a pus sub semnul întrebării programul nuclear iranian sau poziția antiamericană a conducerii religioase pe această temă. Toți candidații au fost de părere că deciziile strategice, printre care și cea privind programul nuclear, aparțin liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Dintre cei 1014 candidați care au visat la titlul de președinte al țării, șapte au fost admiși în competiție, toți bărbați. Doi sunt lideri religioși șiiți, iar trei au făcut parte din Gărzile Revoluției, instrumentul cel mai intransigent al revoluției islamice. Pentru prima oară din 1979 alegerile prezidențiale au impus organizarea unui al doilea tur de scrutin. Își vor disputa victoria Akbar Hashemi Rafsanjani, considerat un lider religios pragmatic, și Mahmud Ahmadinejad, adept al liniei dure și considerat o adevărată surpriză a scrutinului. Politicienii reformiști au tras un puternic semnal de alarmă și au cerut electoratului să împiedice victoria lui Ahmadinejad, apropiat, prea apropiat de Gărzile Revoluției și de miliția paramilitară Basij, brațul armat al revoluției islamice din 1979.

Primul tur al scrutinului prezidential iranian a prilejuit un nou schimb de replici între Teheran și Washington. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a pus sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor din cauza implicării Consiliului Gardienilor Revoluției în selectarea candidaților. Imediat, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că rata înaltă a participării la vot, 63%, este o palmă la adresa "ignorantului" Bush. Indiferent de rezultatul final al alegerilor, Iranul și Statele Unite rămân pe poziții opuse. Este de așteptat ca retorica pe marginea programului nuclear iranian să se intensifice pe măsură ce Teheranul se apropie de punctul în care instalațiile sale nucleare vor funcționa la maximă capacitate. Un moment care va rupe echilibrul de putere în Orientul Mijlociu, un moment pe care atât Statele Unite, cât mai ales Israelul vor să-l evite.(D. T.)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 27

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: