Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Consecințele medicale ale atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Marina HERGHELEGIU

Datele obținute după 11/09/01 arată că efectele traumei psihice se pot transmite între generații foarte devreme în relația părinte-copil, posibil chiar în stadiul intrauterin.

Studiile au fost realizate la Centrul pentru Sănătatea Copilului de la Universitatea Columbia și la Spitalul Mont Sinai.Scurt istoric

 

Atacul terorist din 11 septembrie 2001 a îngrozit și a șocat o lume întreagă. Consecințele pe termen scurt și lung ale evenimentelor de atunci au fost profund negative atat uman și social, cât și economic, politic și strategic, iar evoluția lor în timp este greu de prevăzut. Printre alteleacestă manifestare de ură atât de crud exprimată a dus la declanșarea unui nou război în Golful Persic după un altul în Afganistan, cu multă ură înmagazinată de ambele părți, cu mii de morți și mult mai multe tragedii personale. Practic istoria a consemnat în septembrie 2001 încă o dată, dacă mai era nevoie, că ura naște ură, o lecție pe care, după câte se pare, nu a reușit încă să o învețe nici una dintre părțile aflate în conflictul armat din Asia-, dar al cărei preț îl plătesc cu viața mult prea multe victime, adesea colaterale.

Se știe acum că, în dimineața lui 11/09/01, 19 militanți musulmanifundamentaliști aparținând organizației teroriste Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale americane. Două dintre ele au lovit succesiv, în intervalul dintre orele 9 și 10 a.m., cele două blocuri gemene ale World Trade Center din New York, al treilea a lovit Pentagonul, iar ultimul s-a prăbușit în Pennsylvania ratând ținta. Numărul persoanelor decedate în urma acestor evenimente a fost de aproximativ 3.000 (la WTC) la care se adaugă circa 200 (la Pentagon) și cele 40 de persoane din al patrulea avion. Numărul victimelor este însă mult mai mare dacă se ține cont de toți cei care au avut de suferit medical (și nu numai) de pe urma acelei zile de coșmar, iar evaluarea este departe de a se fi terminat.

Efectele constatate asupra sănătății martorilor și participanților la operațiunile de salvare pot fi sistematizate în două categorii - în plan orizontal (asupra celor aflați în zona zero sau vecinătate) și în plan vertical (asupra copiilor celor care au decedat și a copiilor care s-au născut din mamele însărcinate aflate în zonă în momentul atacului).

 

Victimele adulte

 

Pentru a depista și trata consecințele medicale ale atacului terorist, SUA au finanțat un proiect federal care s-a derulat din 2002 până în aprilie 2004, iar de anul acesta s-a prelungit pentru încă cinci ani. Numit Programul de Screening Medical al Lucrătorilor și Voluntarilor de la World Trade Center, proiectul a evaluat până acum circa 12.000 de specialiști și voluntari care au participat la operațiunile de salvare din zona afectată. Se consideră că peste 40.000 de persoane au inhalat praf, fum și funingine.  

Screening-ul s-a realizat la centrele medicale Saint Sinai și Edinborough din New York în colaborare cu alte spitale.

Afecțiunile diagnosticate sunt în special cele de tract respirator și psihologice sau mentale. S-au găsit pacienți cu astm, bronșite, sinuzite, silicoză. Se așteaptă ca în timp să apară cazuri de cancere și alte afecțiuni respiratorii severe.

Ca boli psihice sau mentale s-au întâlnit mai frecvent diferite forme de anxietate și depresie și mai ales sindromul de stres posttraumatic (PTSD). Rezultatele statistice arată că cel puțin jumătate din salvatorii de la WTC suferă în urma acestui șoc de o afecțiune psihologică sau mentală care necesită tratament.

 

PTSD

 

Conceptul de sindrom posttraumatic de stres este cunoscut încă de la începutul secolului trecut, fiind fundamentat de Pierre Janet și utilizat de Freud în psihanaliza copiilor. Diagnosticul este însă utilizat sistematic în psihiatrie doar de câteva decenii, mai ales după războiul din Vietnam. Afecțiunea poate fi vindecată prin psihoterapie și/sau tratament medicamentos. Tratamentul a fost sistematizat în forma actuală de doctorul Eric Lindemann de la Facultatea de Medicină Harvard, psihiatru la Spitalul General Massachusetts din Boston.

Sindromul apare după evenimente sau experiențe înfricoșătoare la care viitorul pacient participă direct sau este doar martor, adesea evenimentul sau experiența amenințând viata sau soldându-se chiar cu decesul unei alte persoane. În mod normal, aceste momente produc o frică profundă, sentimente de neajutorare și oroare, însoțite de manifestări vegetative de stres. PTSD cuprinde atât trauma, cât și reacția persoanei la traumă, durează mult (în formele acute poate depăși o lună, iar în cele cronice trei sau chiar șase luni), depinde se pare de expunerea anterioară la traume și de ereditate, și are consecințe invalidante îndelungate în diverse planuri (social, profesional etc.). Acestea constau în retrăirea experienței sau a evenimentului sub formă de coșmaruri îngrozitoare, sau imagini sau momente din acea perioadă apărute brusc în memorie peste zi. Pacientul are un comportament evitant față de ceea ce-i reamintește de cele petrecute, iar vigilența sa față de acestea crește. Victima este iritabilă, are izbucniri necontrolate de furie, tulburări de somn și de concentrare, răspunsuri exagerate la șocuri etc.

Se estimează că circa 10% din totalul populației are un episod de PTSD în viață, apariția sindromului fiind precipitată de războaie (15% din 500.000 de participanți la războiul din Vietnam), agresiuni fizice sau psihice, violuri, răpiri (ca acelea din Irak, de exemplu) și amenințări cu moartea.

 

Victimele copii

 

În urma atacurilor teroriste din septembrie 2001, circa 3.000 de copii au rămas orfani de cel puțin un părinte, aproximativ 100 fiind născuți după evenimente. Este greu de apreciat chiar și astăzi, la câțiva ani de la tragedie, consecințele pe termen lung ale reacției de doliu a copiilor, ca și ale afectării psihologice produse atât de pierderea suferită, cât și de retrăirea cronică a dramei prin mediatizarea constantă și repetată a acesteia.

Studiile încheiate anul trecut și realizate la Centrul pentru Sănătatea Copilului de la Universitatea Columbia și la Centrul Medical Beth Israel pe circa 400 de cazuri arată clar că toți copiii născuți din gravide care s-au aflat în preajma WTC în 11 septembrie 2001 au venit pe lume după o gestație prelungită, având dimensiuni și greutate mici pentru vârsta gestațională respectivă. Acest fapt se explică prin expunerea fătului la multiplele toxice din zona atacurilor, prin stresul mamei sau prin amândouă.

Mai mult decât atât, la acești copii, nivelul cortizolului determinat salivar are valori scăzute, corespunzătoare celor de la mama cu PTSD. Acestparametru este un indicator important al PTSD, fiind identificat la toți pacienții cu acest diagnostic. Scăderea cortizolului în organismul copiilor arată că ei vor avea semnele sindromului la vârsta la care acesta se va putea manifesta clinic. Concluzia studiului este uimitoare deoarece până acum se asocia PTSD doar la copiii supraviețuitorilor Holocaustului. De aceea el a fost considerat ca fiind indus de depresia părinților (care sufereau deja în urma traumei), ca și de povestirea repetată a evenimentelor.

Datele obținute după 11/09/01 arată că efectele traumei psihice se pot transmite între generații foarte devreme în relația părinte-copil, posibil chiar în stadiul intrauterin.

Studiile au fost realizate la Centrul pentru Sănătatea Copilului de la Universitatea Columbia și la Spitalul Mont Sinai.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: