Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Marele zid de foc chinezesc

Cristian BANU

În zilele noastre, orice computer conectat la internet trebuie să folosească un firewall ("zid de foc") pentru a se apăra de intruziuni, de diverse progrămele malefice, "viermi", ori viruși. În China, însă, Partidul Comunist a impus un firewall pentru a-i "apăra" pe cetățeni de eventualele influențe democratice.Golden Projects reprezintă o inițiativă chinezească în materie de telecomunicații lansată la începutul anilor 90, proiecte împărțite în patru faze.

 

Dezvoltarea infrastructurii informaționale

 

Prima etapă a fost lansată în anul 1993 și conținea patru proiecte. Primul lansat se numește Golden Bridge (Podul de aur) care a pus bazele infrastructurii Rețelei Informaționale Economice Chineze. Golden Gate (Poarta de aur), infrastructura vămilor; Golden Card (Cardul de aur), un experiment în zona plăților electronice, și Golden Sea, un sistem informațional menit să lege liderii Partidului Comunist, permițându-le acestora accesul instantaneu la date din întreaga țară.

A doua fază consistă în proiecte menite să aplice rețelele informaționale la reformele economice. În această categorie intră Golden Macro și Golden Tax, care leagă centrele fiscale din întreaga țară-, și Golden Intelligence, care reprezintă serviciul de internet chinezesc.

Faza a treia include proiecte care au de-a face cu aplicarea resurselor informaționale diferitelor sectoare economice: Golden Enterprise, care face legătura între rețele intranet ale principalelor 12.000 de companii chinezești; Golden Agriculture, Golden Health, Golden Information etc. Faza a patra, în derulare, include Golden Cellular și Golden Switch.

 

Golden Shield

 

Paradoxul inerent al aventurii chinezești în aceste proiecte tehnologice este că, în ciuda faptului că aceste noi tehnologii hrănesc idealurile democratice, cum ar fi libertatea cuvântului și libera circulație a informațiilor, guvernul chinez vrea să păstreze controlul totalitarist asupra modului în care acestea sunt utilizate. În acest sens, a apărut Golden Shield, printre ultimele proiecte "aurite", destinat introducerii controlului și cenzurii. Utilizând un masiv sistem de supraveghere, scopul programului Golden Shield este de a integra o bază de date uriașă online cu un comprehensiv sistem de supraveghere - care utilizează de exemplu recunoașterea amprentei vocale, recunoașterea feței, televiziune cu circuit închis, carduri inteligente sau supravegherea navigării pe internet. Golden Shield oferă informații instantanee despre fiecare cetățean chinez conectat.

Proiectul a fost lansat în noiembrie 2000. Sute de companii din peste zece țări au fost chemate la un târg specializat la Beijing, intitulat "Security China 2000". Printre organizatori s-au numărat Comisia Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez pentru Managementul Complex al Securității Sociale. Conform organizatorilor, Golden Shield a fost creat pentru "adoptarea unui sistem informațional avansat care să întărească forța miliției populare, să îmbunătățească viteza de răspuns a acesteia, precum și capacitatea de a lupta împotriva delincvenților".

Succesul Golden Shield este dependent de "restul lumii", deoarece chinezii nu au reușit să dezvolte nici una din componentele necesare proiectului, în ciuda faptului că se avansează rapid în majoritatea zonelor. De aceea, chinezii sunt nevoiți să se bazeze pe corporațiile vestice, fie prin achiziționarea componentelor, fie prin transfer tehnologic sau la schimb cu acordarea de privilegii comerciale.

 

Paradoxul chinezesc

 

Astfel, China se află în fața unui mare paradox. Pe de-o parte, guvernul înțelege că tehnologia informației reprezintă motorul economiei globale și creșterea economică a țării depinde în mare măsură de nivelul în care țara se va integra cu structura informațională globală. Pe de altă parte însă, este condusă de un partid totalitar, iar stabilitatea socială se bazează pe suprimarea oricăror activități antiguvernamentale. În câteva cuvinte: controlul politic depinde de creșterea economică, iar creșterea economică depinde de modernizarea tehnologiei informației care, în schimb, are potențialul de a submina controlul politic.

În aceste condiții, "marele zid de foc chinezesc" nu are nici o șansă de a rezista cât cel de piatră. El pârâie din toate încheieturile din cauza volumului uriaș de trafic pe care-l fac cetățenii chinezi. Guvernul știe că nu poate filtra la nesfârșit toate materialele "delicate" înainte de a intra în țară și astfel încearcă să țină în echilibru necesitățile de dezvoltare economică și securitatea necesară stabilității interne. În menținerea acestui echilibru o mână de ajutor o dau chiar companiile vestice care încep să capete un rol-cheie în menținerea nivelului de securitate solicitat de autoritățile chineze.

 

"Criminalitatea politică electronică"

 

China este singura țară din lume care a introdus în lege conceptul de "criminal politic electronic". Publicarea de articole pe internet poate constitui o infracțiune, iar "viziunile radicale" se pot solda cu închisoarea.

De la 15 aprilie anul acesta, Golden Shield monitorizează fiecare gând al tuturor chinezilor care utilizează internetul. Astfel că, în loc să deschidă o nouă eră a libertăților, internetul oferă autorităților chinezești posibilitatea unui control perfect care-i face de rușine pe eroii romanului orwellian "1984", căci Orwell a fost incapabil să-și imagineze ce pot realiza chinezii cu ajutorul tehnologiei occidentale. De la arestarea lui Lin Haiyin, primul "criminal electronic" chinez, până la arestarea recentă a scriitorului Shi Tao, nu mai puțin de 100 de intelectuali au fost arestați pentru delicte legate de internet. Tot internetul este responsabil pentru numărul în creștere de membri ai grupării Falun Gong executați, care a ajuns în aprilie la 1692.

Internetul chinez este plin de capcane. Pagini cu design atrăgător, pline de știri proaspete sau de fotografii atrăgătoare care îmbie la discuții abia așteaptă să sucească mințile naivilor. De îndată ce se atinge tastatura și se răspunde la mesaje începe imediat monitorizarea activității și bietul credul poate ajunge după gratii cât ai zice pește.

Într-o țară în care libertatea de exprimare fusese interzisă atâta vreme, internetul a părut un dar din ceruri. Numai că acum cei care-l utilizează se află sub lupa fratelui cel mare, care îi poate astfel supraveghea mai bine.(C. B.)

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: