Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cercetare privind rolul serviciilor publice în dezvoltarea locală

Dragoș DINCĂ

 

În perioada 16-30 aprilie 2005, am realizat o cercetare cu privire la rolul serviciilor publice în dezvoltarea locală. La chestionarul conceput au răspuns 120 funcționari publici din administrația publică locală a Municipiului București, urmărindu-se identificarea percepției acestora asupra serviciilor publice la a căror furnizare participă direct.Cei intervievați au reprezentat 41 de bărbați și 79 de femei, repartizarea pe categorii de vârstă fiind următoarea: 18-30 de ani - 32%, 31-45 de ani - 32%, 46-60 de ani - 35%, peste 60 de ani- 1%.

În funcție de ultima școala absolvită, se remarcă o pondere mai importantă pentru studiile universitare (55%) și postuniversitare (27%), în timp ce studiile liceale și postliceale au avut o pondere de 13%, respectiv 5%.

În ceea ce privește experiența funcționarilor intervievați, este de remarcat că cei mai mulți (44%) au o experiență de 2-5 ani, fiind urmați de categoria celor cu o experiență de 6-15 ani (32%). O experiență de până la doi ani o au 15% din cei intervievați.

Prima întrebare a chestionarului a vizat gradul de mulțumire al celor intervievați față de serviciile oferite de propria instituție.

Se constată că în general cei intervievați se declară mulțumiți de serviciile oferite: 50% mai degrabă mulțumit și 10% foarte mulțumit. Ponderea celor nemulțumiți este destul de neînsemnată, de doar 5%. Răspunsul la această întrebare ne sugerează că cei implicați direct în furnizarea diferitelor servicii publice locale consideră nivelul calității acestora mulțumitor. Să fie o atitudine generală sau un răspuns cenzurat de prevederile Codului de conduită? Și într-un caz, și în celălalt lucrurile sunt foarte grave. O atitudine generală de mulțumire este în total dezacord cu percepția utilizatorilor de servicii publice și demonstrează o preocupare redusă față de calitate și performanță. În cel de-al doilea caz poate fi vorba de o lipsă de interes față de o evaluare obiectivă a activităților instituțiilor publice locale.

Observând principalele probleme locale, în viziunea funcționarilor publici se poate constata că deficiențele majore sunt în zona persoane sărace, locuințe, locuri de muncă, demonstrând mai degrabă un mediu economic nefavorabil și o slabă implicare a autorităților locale în ceea ce reprezintă dezvoltare economică locală.

În ceea ce privește serviciile publice edilitare, în topul problemelor au fost situate drumurile, curățenia, siguranța străzii, disciplina în construcții.

Așadar, pe de o parte, instituțiile publice oferă servicii într-un mod mulțumitor, dar există probleme în zona acestor servicii, unele chiar de bază, care țin de un minim al administrației.

Trebuie subliniat și procentul însemnat al celor care nu au răspuns sau nu au știut.

Răspunsurile de la prima întrebare sunt confirmate de faptul că relația dintre administrație și cetățean nu este percepută ca fiind o problemă, identificându-se o anumită stare de mulțumire și o atitudine indiferentă din partea celor chestionați.

În ceea ce privește responsabilitățile în materie de dezvoltare locală, persoanele chestionate au apreciat că rolul cel mai important trebuie să-l joace primarul (32%) și consiliul local (27%).Este de apreciat că se conștientizează responsabilitățile nivelului local de autoritate, dar se minimizează rolul cetățenilor și al agenților economici în acest proces.

Este de remarcat, de asemenea, că guvernul și prefectul însumează 18 procente, destul de mult în opinia mea, într-un sistem care se dorește descentralizat, bazat pe principiile autonomiei locale și subsidiarității.

Interesantă este percepția asupra componentelor dezvoltării locale. Astfel, dezvoltarea socială este cel mai puternic legată de nivelul local (corelat cu întrebarea nr. 2 - cele mai mari probleme sunt cele sociale). Trebuie remarcat însă că știința și cercetarea sunt cel mai puțin integrate în ceea ce înseamnă dezvoltare locală, evident și serviciile aferente fiind slab reprezentate.

Putem constata că funcționarii publici consideră că serviciile publice cu impact major în dezvoltarea locală sunt repararea drumurilor publice, transportul în comun și salubrizarea, cu alte cuvinte servicii publice edilitare. Paradoxal, deși știința și cercetarea nu au fost menționate la întrebarea anterioară, acum se consideră că serviciul public de susținere a învățământului are un rol important în dezvoltarea locală.

Remarcăm de asemenea că, deși au fost menționate ca probleme protecția socială, locurile de muncă etc., nu se acordă o importanță adecvată serviciilor care ar putea soluționa astfel de probleme.

Constatăm, dacă mai era nevoie, că nu se conștientizează rolul pe care îl joacă autoritățile locale în dezvoltarea economică și faptul că nivelul local este responsabil de propria dezvoltare.

 

*

*                          *

Persoanele implicate direct în furnizarea diferitelor servicii publice și în activități ce vizează dezvoltarea locală sunt departe de a avea o viziune de ansamblu asupra acestor procese, uneori chiar neînțelegându-le. Viziunea lor nu este depărtată de a persoanelor care nu au nici un fel de legătură cu aceste aspecte. Această stare poate avea ca explicații fie o slabă pregătire a funcționarilor publici, fie o lipsă accentuată de interes față de obiectul muncii depuse.

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: