Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

"Războiul Stelelor", o afacere de miliarde de dolari

Cătălin BARBU

Totul a început cu un crochiu de poveste scrisă de mână cu creionul pe o hârtie galbenă. Așa începe povestea unui imperiu de miliarde de dolari, cunoscut astăzi ca universul "Star Wars", în 1974, când regizorul George Lucas a început să scrie scenariul celui mai mare succes din istoria Holywoodului.Luna trecută a avut loc premiera celui de-al treilea episod al primei trilogii (al șaselea film apărut în ordine cronologică). Premiera a demonstrat că interesul publicului rămâne la cote ridicate și după aproape 30 de ani de la apariția pe ecrane a primului film din serie - care, de fapt, era episodul IV.

Regizorul însuși a ajuns în această perioadă să dețină o avere de circa trei miliarde de dolari, în vreme ce sumele produse de franciza Star Wars în întreaga lume depășesc PIB-ul unui stat sud-american ca Paraguayul, de exemplu, cifrându-se la nu mai puțin de 20 de miliarde de dolari.

Succesul inițial al serialului lansat în 1977 a fost posibil și datorită faptului că era complet diferit de tot ce existase până atunci și multe filme care au urmat apoi - ca de pildă mai recentul "Stăpân al inelelor" - nu ar fi fost posibile fără el.

 

Un nou episod - afaceri mai profitabile

 

Există toate premisele ca povestea de succes să continue. Unii analiști consideră că Hasbro - compania care are drepturile de producție asupra figurinelor "Star Wars" - va avea venituri de 225 milioane dolari numai în urma lansării noului episod din "Star Wars" - "Răzbunarea lui Sith". Este adevărat, lucrurile nu au fost întotdeauna atât de profitabile pentru Hasbro. Copiii anilor '90, care nu erau atât de familiari cu figurile personajelor epopeii spațiale, nu s-au grăbit să cumpere jucăriile la fel ca în anii '70 sau '80 în vreme ce costul francizei rămăsese același. De aceea, Hasbro a renegociat recent înțelegerea sa cu LucasFilm.

Acum, LucasArts, divizia de jocuri video a lui Lucas, se pregătește pentru noile versiuni ale jocului omonim pentru Playstation 2 și Xbox, ca să nu mai amintim de jocurile pentru computerele PC sau MacIntosh.

Dar acestea sunt doar o parte din veniturile unei adevărate industrii: industria Star Wars. Să analizăm pe rând componentele afacerii.

 

Biletele de cinema

 

Indubitabil, este una dintre cele mai de succes realizări cinematografice din istoria filmului. Se estimează că până și spectatorii ocazionali au văzut seria de două sau trei ori, ca să nu mai vorbim de fani care probabil nici măcar nu mai țin minte de câte ori au văzut-o. Pe acest lucru a contat și George Lucas, care și-a relansat serialul de câteva ori. Astfel, dincolo de lansarea inițială în 1977, episodul original a fost relansat în 1982 și apoi în 1997 în ediții remontate și îmbunătățite digital. La fel s-a întâmplat cu episodul următor, "Imperiul contraatacă" din 1980 și "Întoarcerea lui Jedi" din 1983.

În perioada de 28 de ani de la premieră, cele trei filme, împreună cu mai noile "Amenințarea fantomei", 1999, "Atacul clonelor", 2002, au generat venituri de 5,67 miliarde dolari (este vorba de o sumă actualizată la rata inflației). La prețul de azi al unui billet de film în SUA, asta înseamnă peste 900 de milioane de bilete vândute până în prezent la unul dintre aceste filme.

 

Jucării

 

La vremea când George Lucas și-a asigurat drepturile de merchandising pentru episodul original din 1977, singurele obiecte de merchandising posibile erau tricourile imprimate. Dar copii din întreaga lume voiau jucăriile care imitau personajele preferate, voiau vehiculele spațiale și, mai presus de toate, voiau săbiile laser. Astăzi, pachetul complet pe care îl poate comanda un copil - care include TOATE jucăriile posibile - însumează 21.000 de dolari. De-a lungul timpului, ele au fost produse de mai multe companii, printre care Kenner, General Mills și, recent, Hasbro. Conform declarațiilor oficiale ale LucasFilm, aceste produse au adus încasări totale de nouă miliarde de dolari. Asta înseamnă aproximativ un miliard de copii înarmați cu săbii laser de jucărie.

 

Casete video

 

În cei 28 de ani, seria "Star Wars" a apărut în diferite formate video de mai multe ori chiar de cât poate număra R2-D2 (unul dintre roboții din serial, care a apărut în toate episoadele). Primele trei episoade fuseseră vândute în nu mai puțin de 4 milioane de exemplare numai până în 1986, indicând fie o anumită răceală a publicului, fie o reticență față de prețul uriaș al pachetului, de nu mai puțin de 80$. În 1995, un set de casete al trilogiei inițiale nemodificate s-a vândut în 28 milioane de bucăți înainte de a fi retrase deliberat de pe piață, la un preț de 20$. Dar se pare că fanii nu se săturaseră și astfel, doi ani mai târziu, LucasFilm, în asociere cu 20th Century Fox Entertainment, a reușit să vândă încă 20 de milioane de copii. Astăzi, vânzările de DVD-uri, începând cu "Amenințarea fantomei" din 2001, "Atacul clonelor" din 2002 și un nou set de DVD-uri ale trilogiei inițiale au avut încasări de 800 milioane de dolari, ceea ce face ca încasările totale din casete video sau DVD-uri să ajungă la impresionanta sumă de 2,8 miliarde de dolari (ajustate la rata inflației).

 

Jocurile video

 

Entuziasmați de aventurile lui Luke Skywalker, milioane de copii din întreaga lume visau să-și transpună în viață fanteziile eroice. Acest lucru a fost făcut posibil prin jocurile video și PC. Primul joc a apărut pe străvechiul Atari 2600. Parker Brothers a cheltuit 10 milioane de dolari pentru a promova jocul, bazat pe secvențele de luptă de pe planeta înghețată din "Imperiul contraatacă".

Au urmat apoi alte jocuri pe sistemele Nintendo și computere personale la începutul anilor '90, care-i puneau pe jucători în cockpitul navelor de luptă din serial.

Per total, încasările din aceste jocuri au ajuns până în prezent la nu mai puțin de 1,5 miliarde de dolari.

 

Publishing

 

Scenariul original al "Star Wars" se încheia cu episodul "Întoarcerea lui Jedi" din 1983. O dată cu moartea lui Darth Vader și a împăratului, imperiul răului fusese învins și alianța triumfase. Ce mai rămânea de făcut pentru Luke Skywalker, Prințesa Leia și Han Solo? Se pare că destule, cel puțin în paginile romanelor care au început să apară regulat din 1991 cu "Moștenitorul imperiului", romanul lui Timothy Zahn, publicat de Bantam Books. După opt ani de "secetă" în care nu apăruse nimic legat de serial (următorul episod avea să apară abia în 1999, cererea fanilor s-a dovedit suficientă pentru încă două romane care aveau să se vândă în total în 15 milioane de exemplare, generând venituri de aproape 200 de milioane de dolari. Au urmat apoi altele, dar vânzările au început să scadă pe măsură ce au apărut noile episoade. LucasFilm estimează că există peste 70 de milioane de printuri care, de-a lungul timpului, au generat venituri de peste 700 de milioane de dolari.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: