Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dolarul se întoarce

Cristian BANU

Așa cum preconizam în urmă cu două luni, "contraatacul" FED a avut consecințe pozitive, dolarul apreciindu-se vreme de peste șase săptămâni, părând a marca sfârșitul trendului descendent. Deși este încă prea devreme pentru a vorbi despre o inversare sigură de trend, estimările privind economia și moneda americană sunt pozitive.Analiștii sunt de părere că dolarul aduce venituri mai mari - în condițiile în care se va confirma politica FED de creștere a dobânzii cu un sfert de punct la fiecare ședință - și, cuplat cu problemele politice care se prefigurează în Europa, este posibil să apară un "punct de cotitură" în care pragul de rezistență al monedei europene să fie rupt, după care moneda americană va continua un proces de apreciere mai accelarată.

De la mijlocul lui martie, moneda americană a crescut de la 1,34$/1 euro la 1,25$/1 euro. Citat de Bloomberg, Joachim Fels, economist la Morgan Stanley, Londra, a declarat că "se pare că suntem martorii inversării trendului pentru euro. În opinia mea, cred că paritatea euro/dolar ar putea fi atinsă în următoarele 18 luni".

 

O economie în derivă

 

Indubitabil, economia europeană este în derivă. Amendarea pactului de stabilitate va duce la creșterea datoriilor guvernamentale către 3% din PIB în majoritatea țărilor din regiune, în condițiile în care Franța și Germania au depășit din totdeauna aceste limite.

Italia este în recesiune - a doua în ultimii ani. Pe primul trimestru, creșterea economică a Franței a fost de numai 0,2%, sub nivelul preconizat.

Investitorii constată că euro nu are perspective încurajatoare. Informațiile economice sunt din ce în ce mai sumbre, iar veștile din planul politic stârnesc serioase îngrijorări.

Sondajele de opinie relevă că electoratul din Franța și Olanda intenționează să respingă Constituția europeană, care stabilește noi reguli pentru Uniunea Europeană lărgită. Ea nu va putea să intre în vigoare decât dacă este adoptată de toți cei 25 de membri. În ciuda campaniilor agresive, cetățenii francezi continuă să nu dorească adoptarea Constituției europene.

În urma rezultatelor slabe ale economiilor proprii - creșterea Germaniei pe primul trimestru este de 1% -, miniștrii Economiei din Germania și Italia au început să critice politica Băncii Centrale Europene. "Germania a devenit o victimă a preocupării BCE pentru stabilitatea prețurilor. Banca ar trebui să analizeze foarte atent rata mică de creștere economică a țării." Retorica populistă, intervenționistă, este deja vizibilă în Germania, unde social-democrații lui Schroeder sunt pe cale să fie îndepărtați de la putere. Aceleași idei se regăsesc în Franța - să ne amintim declarațiile ministrului francez de Finanțe, foarte critice la adresa "dumpingului" fiscal al țărilor din Europa de Est.

Pe de altă parte, întărirea monedei europene a avut și un impact pozitiv. Ea a forțat companiile europene să devină mai eficiente și să reducă din costuri. Acest lucru a însemnat eliminarea unor locuri de muncă și contracte de muncă mai flexibile. Dacă trendul de scădere al euro se menține, este posibil ca economia europeană să dea unele semne de îmbunătățire.

Pe de altă parte, au crescut presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a mări rata dobânzii de referință - în prezent la un minim istoric de 2% -, pas pe care BCE refuză deocamdată să-l facă de teamă ca prin această măsură moneda europeană să nu înceapă să se aprecieze din nou.

 

Vești bune din SUA

 

De dincolo de Ocean, în schimb, vin numai vești bune. Numărul noilor cereri de șomaj a scăzut cu aproape 20.000. Deși aceste date trebuie privite cu o oarecare circumspecție datorită Paștelui, este clar că asistăm la o îmbunătățire graduală - dar totuși neregulată - a pieței muncii în SUA. Rata șomajului a ajuns în aprilie 2005 la 5,2%, comparativ cu 5,4% în februarie sau cu 5,5% în aprilie 2004.

În aprilie, companiile americane au adăugat 274.000 noi slujbe - comparativ cu 146.000 în martie. În 2004, în SUA au apărut 2,2 milioane de slujbe noi - cele mai multe din ultimii cinci ani.

Vești bune sunt și din zona deficitelor bugetare, care au înregistrat scăderi semnificative, deficitul comercial ajungând la 55 de miliarde dolari, cel mai scăzut în 6 luni. De asemenea, guvernul a anunțat cel mai mare surplus bugetar.

Creșterea economiei americane este ajutată și de scăderea masivă a prețurilor la petrol, care au ajuns acum la un minim de 47$ barilul și se păstrează în estimările inițiale de 3,5-3,6% - spre deosebire de zona euro, acolo unde, chiar și în condițiile unei deprecieri a menedei europene care să ducă la o creștere a exporturilor și a vânzărilor, nu va depăși 1,6%.

 

Tunurile pe China

 

Trezoreria SUA a dat Beijingului un termen de șase luni pentru modificarea politicii de curs valutar. În momentul de față, China păstrează o rată fixă care distorsionează piețele din întreaga lume și împiedică ajustarea balanței comerciale.

Este posibil ca acum Congresul SUA - în fața căruia a trimis Trezoreria raportul - să aibă o reacție ceva mai violentă.

Senatorul democrat Charles Schumer a înaintat o lege către Congresul american prin care propune instituirea de sancțiuni comerciale Chinei în cazul în care aceasta nu-și va reevalua cursul valutar în următoarele șase luni.

Raportul Trezoreriei SUA nu a fost formulat ca un potențial conflict între SUA și China, ci ca urmare a dezechilibrelor globale provocate de politica autorităților chineze.

Banca Națională a SUA a numit China un "manipulator al cursului valutar" și va monitoriza foarte atent cum se va dezvolta piața de schimb în următoarele luni în vederea raportului care va fi prezentat în toamnă. Ultima oară când SUA au acuzat o țară de manipulare a fost în 1994.

Păstrarea unei rate fixe de schimb de 8,28 yuani pe dolar a permis o creștere a deficitului comercial bilateral la 162 miliarde de dolari și a condus la o creștere a deținerilor de monedă străină de la 139 miliarde de dolari la 610 miliarde.

Introducerea unui curs liber de schimb ar putea ajuta în schimb SUA să reducă deficitul comercial general și să-și îmbunătățească astfel performanțele economice, contribuind pe mai departe la aprecierera monedei americane. Nu trebuie uitat că autoritățile americane au declarat tot timpul că doresc o monedă puternică. Fiindcă, până la urmă, o monedă slabă afectează grav interesele politice ale SUA.

 

Prognozele FMI rămân nemodificate

 

Rodrigo Rato, directorul FMI, a declarat că prognoza pentru o creștere globală de 4,3% rămâne neschimbată. Deficitele americane nu au fost încă suficient corectate și rămân mai departe un risc important și afectează creșterea economică globală. Se dovedește că prețul de 50 $/baril nu a fost prea mare și nu a avut darul de a încetini creșterea economică. Pe de altă parte însă, Italia și Portugalia nu au reușit să-și controleze deficitele bugetare și Banca Centrală Europeană trebuie să rămână prudentă, sugerând chiar că "posibilitatea unei scăderi a ratei dobânzii nu trebuie exclusă". "Credem că nici un tip de măsură nu trebuie exclus dacă slăbiciunile economiei europene devin mai pronunțate", a mai declarat el.

Pe de altă parte însă Banca Centrală Europeană a declarat că nu are de gând să crească ratele dobânzii - rămase de aproape doi ani la un minim istoric de 2% - și exclude cu desăvârșire o eventuală scădere, îngrijorată că aceasta ar putea inflama inflația.

 

În aceste condiții, există toate premisele ca aprecierea dolarului față de moneda europeană să continue și chiar să capete un ritm mai accelerat. Cel mai probabil, "momentul psihologic" va fi la anunțarea rezultatelor referendumului din Franța. În cazul unui "Nu", moneda europeană va începe o depreciere ceva mai accelerată.

Publicat în : Economie  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: