Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Siguranță și încredere

Cezar DOBRE

Interviu cu dl chestor Marian Tutilescu, șeful Poliției Capitalei

Sunteți șeful Poliției Capitalei încă din februarie 2003. Care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră în cei doi ani care au trecut de la învestirea în această funcție ?

În perioada care a trecut din luna februarie 2003 și până în prezent, Poliția municipiului București a parcurs un proces de profesionalizare și de amplă schimbare organizațională. Acest proces s-a desfășurat pe mai multe planuri, măsurile luate în acest sens fiind de natură să conducă la gestionarea mai eficientă a climatului de siguranță publică din Capitală. Dacă ar fi să amintim aici numai câteva din proiectele implementate cu succes pe teritoriul municipiului București, m-aș opri cu siguranță asupra celui al Poliției de Proximitate, al creării zonelor de siguranță publică și nu în cele din urmă al operaționalizării, încă din luna mai a anului 2004, a dispeceratului 112.

Programe importante s-au realizat și în ceea ce privește relația cu cetățeanul, iar în plan intern acestea au vizat extinderea utilizării mijloacelor informatice de comunicare și gestionare a situației operative.

 

Care credeți că a fost principalul argument pentru menținerea dumneavoastră în funcție, având în vedere "tsunami-ul" pe care domnul ministru Blaga l-a abătut asupra Poliției Române?

În primul rând, nu cred că putem să numim "tsunami" ceea ce a constituit de fapt o evaluare a rezultatelor echipelor manageriale ale diferitelor structuri MAI. Și pentru că, așa cum vă spuneam, aceste schimbări la care faceți referire au venit în urma unor evaluări, consider că activitatea pe care am desfășurat-o de la învestirea în funcție și până în prezent, precum și rezultatele concrete, măsurabile ale acesteia au fost singurele criterii care au recomandat menținerea mea și a colegilor mei din echipa managerială la conducerea Poliției Capitalei.

 

De valul de schimbări în Poliție au fost afectați mai mulți ofițeri și agenți din subordinea dumneavoastră. Au lăsat aceste schimbări "goluri" la nivelul Poliției Capitalei? Dacă da, există cadre care să-i înlocuiască la acest moment pe cei pensionați sau destituiți?

S-a discutat destul de mult în ultimul timp în mass-media despre așa-numita criză de personal din structurile Poliției Române și implicit ale Poliției Capitalei. Trebuie însă să insist asupra acestui aspect și să arăt că nu poate fi vorba nici pe departe de o criză. Iar realitatea de zi cu zi îmi dă dreptate. Într-adevăr, a existat o perioadă, la începutul acestui an, când a fost înregistrat un număr mare de pensionări, mai mare decât cel normal, însă procentul acestora a fost doar de 2,7% din totalul efectivelor Direcției Generale de Poliție a municipiului București. Acest lucru nu a impietat în nici un fel activitatea Poliției Capitalei, care s-a desfășurat în mod normal, atribuțiile celor plecați fiind preluate de colegii lor care au rămas în slujba bucureștenilor.

O problemă mai delicată o constituie însă ocuparea funcțiilor de conducere rămase vacante, aspect care a generat un oarecare vid de autoritate. Constat însă că este vorba și de o schimbare de generații la nivelul acestor funcții, ceea ce cred că va avea efecte benefice în planul eficienței.

Având în vedere că sunteți responsabil de liniștea celui mai mare oraș din România, puteți să ne spuneți care sunt principalele probleme cu care se confruntă Bucureștiul din perspectiva criminalității?

Municipiul București nu diferă foarte mult ca problematică infracțională de celelalte orașe mari ale României. O pondere mare din totalul infracțiunilor constatate de către polițiștii Capitalei o au cele comise în dauna avutului public și privat, respectiv furturile, distrugerile și înșelăciunile.

Sunt de asemenea înregistrate infracțiuni contra persoanei, de la cele de omor și ucidere din culpă, până la cele de lovire și vătămare corporală.

Un capitol aparte către care se îndreaptă cu prioritate eforturile polițiștilor bucureșteni este cel al infracțiunilor stradale, în special a celor cu violență, care afectează grav climatul de siguranță civică.

Nu sunt neglijate nici crima organizată sau consumul și traficul de stupefiante, acestea reprezentând preocupări cotidiene atât ale lucrătorilor din cadrul formațiunilor specializate, cât și ale celorlalți polițiști bucureșteni.

 

Cu ce impedimente se confruntă ofițerii și agenții din subordinea dumneavoastră în rezolvarea acestor probleme?

De multe ori, în activitățile pe care ofițerii și agenții de poliție bucureșteni le desfășoară, profesionalismul și eforturile pe care le fac pentru menținerea unui climat de siguranță civică nu sunt suficiente. Acestea trebuie suplinite și de o bază materială care în multe cazuri este improprie atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ desfășurării în bune condiții a misiunilor în care aceștia sunt angrenați.

Alături de polițiști, la instaurarea și menținerea siguranței comunității locale trebuie să contribuie și fiecare dintre noi, cetațenii Bucureștiului. Cu toate acestea, de nenumărate ori, efectivele Poliției Capitalei nu au fost sprijinite chiar de către cei în beneficiul cărora funcționează acest serviciu public. În aceste condiții, trebuie să înțelegem cu toții că o societate mai sigură înseamnă siguranță pentru fiecare dintre noi și că agentul sau ofițerul de poliție este partenerul nostru în demersul de menținere a ordinii și liniștii publice și nu doar un reprezentant al unei instituții învestite cu exercițiul autorității.

 

Care sunt cele mai importante proiecte pe care le aveți în vedere pentru următoarea perioadă la nivelul Poliției Capitalei?

Așa cum aminteam în debutul acestui interviu, Poliția Capitalei parcurge un proces de profesionalizare continuă. În acest sens, una din preocupările mele este de a asigura locuitorilor municipiului București un serviciu la standarde calitative ridicate, în condițiile resurselor pe care le avem la dispoziție.

Extinderea aplicabilităților și a gradului de utilizare a aplicațiilor informatice în activitățile operative reprezintă o altă prioritate a acestei echipe manageriale, deoarece astfel punem la dispoziția polițiștilor mijloace moderne de gestionare a bazelor de date și a situației operative, creând astfel premisele pentru o mai bună adaptare și reacție față de fenomenul infracțional.

Un accent deosebit trebuie pus, așa cum arătam anterior, pe relația polițist-cetățean, relație care în opinia mea trebuie să evolueze spre un real parteneriat poliție-comunitate locală. În acest sens, polițistul de proximitate va constitui liantul între comunitatea locală și membrii săi, pe de o parte, și instituția Poliției, pe de altă parte, iar acest lucru reprezintă una din prioritățile actualei echipe manageriale.

Asigurăm și pe această cale locuitorii municipiului București că vom continua demersurile noastre pentru asigurarea unui climat de siguranță cât mai ridicat, în speranța că astfel vom putea clădi, pe temelii solide, acest parteneriat bazat, așa după cum arată și deviza Poliției Capitalei, pe "Siguranță și Încredere".

 

Interviu realizat de Cezar DOBRE

Publicat în : Interviu  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: