Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Contextul de securitate din Orientul Mijlociu

Raul MARIAN și Arthur SUCIU

Interviu cu domnul Jacob Goldberg, consilier pe probleme de politică externă al ex-premierului israelian Ehud Barak, expert în problematica Orientului Mijlociu și în drept internațional.

În prezent, principala problemă aflată pe agenda politicii externe a Israelului se referă la planul unilateral al premierului Ariel Sharon de retragere din Fâșia Gaza și Cisiordania. Domnule Goldberg, vă rugăm să ne spuneți opinia dumneavoastră în legătură cu acest subiect.

Decizia Israelului de a se retrage din respectivele zone a fost unilaterală, luată încă din timpul Intifadei. Între timp, la conducerea Autorității Palestiniene a ajuns un nou lider, Mahmud Abbas, care a înțeles cât de periculoasă este această retragere unilaterală pentru securitatea din Gaza și Cisiordania, ea putând genera un vacuum de putere care ar permite organizațiilor teroriste palestiniene să-și extindă ramificațiile în aceste regiuni. De aceea, în prezent, conducerea palestiniană se află sub o enormă presiune, încercând să includă decizia unilaterală a Israelului într-un acord bilateral care să prevadă și modalitățile prin care instituțiile palestiniene vor prelua controlul în aceste regiuni. Consider că, imediat după alegerile din Palestina, Mahmud Abbas este obligat să negocieze și să încheie un astfel de acord cu Israelul pentru a evita haosul și anarhia în urma retragerii forțelor israeliene.

 

Considerați că această retragere poate avea loc în contextul persistenței violenței în zonă?

Consider că, în contextul continuării actelor teroriste, guvernul israelian se va afla sub o extraordinară presiune, cu atât mai mult cu cât politica de retragere unilaterală a fost și este puternic contestată de diverse forțe politice. Continuarea violenței va exacerba conflictul din cadrul societății israeliene, dintre dreapta și stânga politică, și va submina poziția premierului Ariel Sharon. Cu alte cuvinte, dacă Israelul constată că retragerea din Gaza și Cisiordania nu are nici un impact în diminuarea violenței, s-ar putea să fie nevoit să-și revizuiască politica de retragere. Și asta cu atât mai mult cu cât, după retragere, violența va înceta în respectivele teritorii și va fi redirecționată spre teritoriul Israelului. Sumarizând, pot afirma că implementarea planului de retragere ar putea fi împiedicată de continuarea violenței în zonă.

 

Cum apreciați relațiile dintre Israel și Autoritatea Palestiniană, după moartea lui Yasser Arafat?

Moartea lui Arafat a reprezentat un punct de cotitură. Așa cum am putut observa, atâta timp cât Arafat a fost liderul Autorității Palestiniene, nu s-a putut înregistra nici un progres pe calea păcii. Din contră, violențele și actele teroriste au continuat și chiar s-au intensificat. După moartea sa și după alegerea noului lider, în câteva zile, a fost semnat, de către Sharon și Abbas, un acord de încetare a focului. De asemenea, consider că Mahmud Abbas este capabil să introducă reformele necesare în cadrul instituțiilor palestiniene, să accentueze rolul regulilor și al legilor și să diminueze practica deciziilor personale moștenită de la Arafat. Toate acestea sunt lucruri pozitive. Din păcate, Mahmud Abbas a acordat prea multă libertate de acțiune unor organizații teroriste precum Hamas și Jihadul Islamic, libertate care ar putea fi folosită nu doar împotriva Israelului, ci chiar împotriva lui Abbas.

 

Considerați că noile autorități palestiniene pot controla Hamas și alte organizații similare?

Cred că sunt capabile, însă nu știu dacă doresc acest lucru sau dacă doresc să adopte cea mai bună strategie în acest sens. Pe de o parte, înțeleg că Mahmud Abbas nu dorește să riște un război civil între el, conducerea palestiniană și Hamas. Pe de altă parte, consider că strategia lui de a încerca să aducă liderii acestei organizații în interiorul conducerii palestiniene, de a încerca să-i integreze în loc să-i confrunte s-ar putea să nu fie cea mai bună strategie, putând avea un efect de bumerang. Aceasta deoarece atitudinea pasivă a lui Abbas față de activitățile Hamas îi permite respectivei organizații să se reînarmeze și să desfășoare o politică independentă față de cea oficială, față de politica Autorității Palestiniene. După părerea mea, nu este normal ca un lider care pune accentul pe instituții și legi să permită, în același timp, existența în cadrul societății a unor grupări militare care au propria agendă politică. În cele din urmă, cred că liderul palestinian va avea de suferit de pe urma propriilor decizii.

 

Cum evaluați, în linii mari, actualul context de securitate din Orientul Mijlociu?

În ceea ce privește mediul de securitate între Israel și Palestina, pot afirma că, în urmă cu două luni, situația era mult mai bună. Acordul de încetare a focului era mai bine respectat comparativ cu situația prezentă când organizația Hamas a reînceput atacurile împotriva orașelor israeliene. Curajul liderilor respectivei organizații teroriste va crește în continuare atâta timp cât autoritățile palestiniene nu vor întreprinde nimic pentru a-i opri, fapt ce va crește numărul atacurilor. Așadar, contextul de securitate se va înrăutăți atâta timp cât liderii Hamas înțeleg că Mahmud Abbas fie nu dorește să-i oprească, fie este prea slab să o facă și atâta timp cât vor ști că nu întâmpină nici un risc continuând acțiunile violente. Cu cât Abbas este mai pasiv, cu atât activitățile teroriste se vor înmulți. Cu toate acestea, consider că încă suntem într-o perioadă de tranziție, de tatonări între diverșii lideri palestinieni, adevăratul test urmând a avea loc după alegerile din Palestina care sunt programate în luna iulie.

 

Cum descrieți actualul context politic intern din Israel?

În mod cert este un context fluctuant, care suferă profunde schimbări generate de mai multe evoluții cumulative. Mă refer, în primul rând, la faptul că, în prezent, premierul Sharon, implementează o politică total opusă aceleia pe care a anunțat-o în timpul campaniei electorale care l-a adus la putere. Populația care l-a votat se află într-o confuzie totală deoarece cel care a susținut construirea de colonii le spune acum coloniștilor că trebuie să-și părăsească locuințele. Ceea ce complică situația este faptul că partidul de guvernământ, Likud, care de departe este cel mai important partid din Israel deținând în parlament 40 de locuri comparativ cu doar 20 deținute de următorul partid ca importanță, este divizat. Există, în cadrul Likud, o grupare care-l susține pe Sharon și un grup important de lideri, numiți în Israel "rebeli", care se opun politicilor guvernului, contestându-i autoritatea. Un al doilea fapt interesant se referă la sprijinul stângii, Sharon putând supraviețui la putere doar atâta timp cât Partidul Muncii va participa la guvernare și îi va susține deciziile. Este un paradox care nu poate continua foarte mult, mai ales după finalizarea planului de retragere din Gaza și Cisiordania, programată în luna august. Este greu de guvernat o țară în aceste condiții și de aceea consider că în Israel vor avea loc alegeri anticipate.

 

Interviu realizat de Raul MARIAN și Arthur SUCIU

Publicat în : Interviu  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: