Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Misterul din spatele ușilor închise

Roxana IONICI

O vizită istorică - astfel a calificat presa internațională prezența în Israel a președintelui rus, Vladimir Putin. Se poate spune că Putin și-a ales un moment oportun, în care relațiile dintre cele două state sunt destul de apropiate, însă nu poate fi omisă și existența unor probleme nerezolvate.Dintr-un motiv evident de a consolida influența Rusiei în Orientul Mijlociu, președintele Vladimir Putin a întreprins un turneu diplomatic în regiune. Cairo și Ierusalim au fost principalele escale. În ceea ce privește Egiptul, Putin este primul lider al Rusiei care a vizitat această țară după Nikita Hrușciov, în 1964. Într-adevăr, a fost un moment istoric, ținând cont și de faptul că a fost prima vizită oficială efectuată vreodată de un președinte rus în Israel. Se poate spune că Putin și-a ales un moment oportun, în care relațiile dintre cele două state sunt destul de apropiate, însă nu poate fi omisă și existența unor probleme nerezolvate: pe de o parte, rușii vând armament Siriei, fapt pe care israelienii îl consideră un act împotriva securității, iar, pe de altă parte, israelienii nu doresc să extrădeze Moscovei câțiva importanți oameni de afaceri de origine evreiască, refugiați în Israel de teama justiției ruse. Totuși, având în vedere atenția deosebită pe care liderii israelieni au acordat-o evenimentului, este foarte clar că a fost vorba despre o vizită mai puțin obișnuită.

 

Vine țarul!

 

Astfel a început principalul jurnal de știri al postului de radio public israelian, în timp ce, la Tel Aviv, pe aeroportul Ben Gurion, gazdele au desfășurat covorul roșu. În momentul sosirii la reședința președintelui israelian, Moshe Katzav, Vladimir Putin a fost întâmpinat cu toate onorurile militare. Liderul rus a susținut la Ierusalim consolidarea cooperării cu Israelul în combaterea terorismului și a manifestărilor naționalist-extremiste. Președintele Katzav i-a cerut lui Putin să se implice în combaterea atitudinilor antisemite în Rusia. Nu a fost omis nici rolulUniunii Sovietice în victoria împotriva Germaniei naziste, rol pentru care președintele israelian și-a exprimat gratitudinea, cu câteva zile înaintea aniversării a 60 de ani de la eveniment, iar Putin i-a oferit o statuetă a artistului georgian Zurab Zereteli, reprezentând șase bărbați înconjurați de un gard de sârmă ghimpată, aluzie clară la Holocaust. A urmat și un moment de reculegere la Memorialul Yad Vashem și o întâlnire cu reprezentanții numeroasei comunități ruse din Israel, care, în prezent, a depășit un milion de persoane.

Sosit la Ierusalim după o vizită în Egipt, Putin a primit încă de la prima întâlnire, cea cu președintele Moshe Katzav, o replică intransigentă la decizia Moscovei de a vinde rachete antiaeriene Siriei. În puținele momente în fața ziariștilor, președintele Putin a apărat intenția țării sale de a vinde astfel de armament Damascului. Cum acestea au o rază scurtă de acțiune, a subliniat președintele rus, nu ar putea atinge teritoriul Israelului. Dar președintele Katzav nu a părut foarte convins.

Anterior, diplomații israelieni i-au dat liderului de la Kremlin o altă replică rece: împreună cu Statele Unite, ei au calificat ca "prematură" propunerea lui Putin, enunțată la Cairo, de a organiza la Moscova o conferință internațională pentru Orientul Mijlociu, cu participarea Cvartetului (Rusia împreună cu Statele Unite, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană formează Cvartetul pentru Orientul Mijlociu). Israelul are însă o soluție proprie la această problemă: acceptă ideea unei conferințe, faza a doua a "Foii de parcurs", dar deocamdată nu a început aplicarea planului propus de Cvartet. După cum se știe, planul de pace internațional, prezentat în iunie 2003, a rămas literă moartă, iar Statele Unite și unii analiști politici consideră planul Israelului de retragere din Fâșia Gaza și din câteva implantări izolate din Cisiordania un pas important pe calea reluării negocierilor de pace. "Conferința de pace pe care o propunem decurge din necesitatea relansării negocierilor de pace" în Orientul Mijlociu, a afirmat Putin, adăugând că examinează un nou calendar al reuniunii. Pe de altă parte, Autoritatea Palestiniană, prin vocea vicepremierului Nabil Shaath, a salutat propunerea președintelui rus, afirmând că va coopera în vederea pregătirii statutului final al negocierilor, ca urmare a acordului de încetare a focului și a proiectatei retrageri a Israelului din teritorii.

 

Planul de pace

 

Din punct de vedere al Israelului, aplicarea planului de pace se află în faza încercărilor de a pune capăt terorismului palestinian, iar premierul Ariel Sharon nu și-a ascuns dezacordul în problema vânzării celor 50 de vehicule blindate rusești forțelor palestiniene. Oferta, lansată de liderul rus cu ocazia vizitei sale în Cisiordania, a fost anunțată anterior vizitei de către reprezentantul Autorității Palestiniene la Moscova, Chairi el Aridi.

Mai mult, Israelul și-a manifestat îngrijorarea față de capacitatea militară a Iranului, la a cărei consolidare contribuie și Rusia. Pentru a mai relaxa atmosfera întrevederii cu premierul Ariel Sharon, Vladimir Putin a semnalat o schimbare de poziție a Rusiei în disputata problemă nucleară iraniană. Înainte de a cere gazdei sale extrădarea oligarhilor ruși, Putin a afirmat că Teheranul trebuie să depună eforturi mult mai mari pentru a convinge comunitatea internațională că nu dorește să obțină armament strategic sub masca programului nuclear civil. Președintele Federației Ruse, țară care este principalul furnizor de tehnologie și material nuclear al Iranului, s-a declarat încredințat că Teheranul intenționează să folosească energia atomică în scopuri pașnice, însă trebuie să abandoneze încercările de a-și produce singur combustibilul nuclear și să renunțe la obstrucționarea inspecțiilor internaționale.

În privința relației militare dintre Rusia și Israel, cele două părți s-au aflat pe un teren comun. Israelul a ajutat deja la pregătirea forțelor de securitate din Rusia pentru acțiuni pe care Moscova le numește "operațiunile antiteroriste din Cecenia". Acum, cele două țări au hotărât să mai facă un pas important: au convenit să-și comunice reciproc date obținute de serviciile de informații.

În concluzie, bilanțul sejurului lui Vladimir Putin la Ierusalim poate fi definit, în cel mai bun caz, în termeni moderați. Liderul de la Kremlin s-a văzut nu numai primit cu onoruri pentru gestul său fără precedent în istoria politică rusă, de a vizita Israelul, ci și confruntat cu întrebări la care se răspunde greu, temeri și chiar suspiciuni, privind livrările de arme rusești în Siria sau exportul de tehnologie nucleară în Iran. La prima problemă, Putin a încercat o explicație, și anume decizia de a vinde numai rachete sol-aer și interzicerea exportului rachetelor cu rază lungă de acțiune. Analiștii se întreabă însă ce se poate întâmpla dacă aceste arme vor ajunge în mâinile unor extremiști sau cum poate fi garantat faptul că nu vor intra în posesia grupării pro-siriene și pro-iraniene Hezbollah, din sudul Libanului.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: