Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Luptă de imagine între Palate

Cadran Politic

Eliberarea celor trei jurnaliști români reprezintă un câștig real pentru întreaga societate românească, pentru administrația centrală în ansamblu și pentru șefii serviciilor secrete care și-au asigurat, în acest fel, rămânerea în funcție pentru cel puțin câteva luni de acum înainte.

Din păcate însă, și eliberarea, la fel ca toată povestea răpirii, devine un joc de imagine. Un joc foarte puțin subtil, constituit pe logica "învingătorul ia totul". În acest caz, învingătorul este președintele Traian Băsescu care și-a jucat, impecabil, rolul de salvator - de la telefoanele date personal rudelor celor implicați la vestea salvării, până la celebra de acum fotografie de grup de la sosirea în țară a jurnaliștilor răpiți. De altfel, situația de criză s-a potrivit ca o mănușă personalității conflictuale a președintelui Băsescu - un politician care s-a afirmat aproape exclusiv în situații de criză sau conflict. Faptul că președintele a avut o preocupare majoră în toată această perioadă l-a făcut să dispară oarecum din rolul de președinte-jucător în politica internă, menținând însă, în același timp, atenția asupra sa. Și-a asumat înfrângerea sau eșecul și a câștigat. Acum este salvatorul, imaginea sa nu a fost deloc erodată de bâlbele guvernării și, mai mult decât atât, și-a dovedit competența în raport cu premierul Tăriceanu care, spune chiar președintele, nu a fost capabil să răspundă "banalei" crize a inundațiilor.

De ce trebuie însă ca președintele și premierul să fie în competiție? Răspunsul este relativ simplu: pentru că așa cum este, de jure, construit sistemul politic românesc, rolul președintelui este mult prea mic pentru ambițiile politice ale celor care ajung în această funcție. În urma unor campanii electorale furibunde - pentru că, cel puțin până acum, candidatul la președinție reprezenta un soi de locomotivă pentru partid -, președintele realizează că are un rol destul de limitat, mai degrabă de reprezentare. Un rol care s-a potrivit ca o mănușă lui Ion Iliescu în perioada 1990-1996, atunci când a controlat executivul prin influența pe care o avea asupra partidului majoritar. Un rol de marionetă însă pentru un președinte care nu controlează partidul (sau partidele) aflate la guvernare, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Emil Constantinescu - în raport cu Victor Ciorbea și Radu Vasile și, într-o măsură mult mai mică chiar lui Ion Iliescu în timpul Guvernului Năstase.

Traian Băsescu se vrea însă un președinte-jucător, mult mai activ decât i-o cer atribuțiile funcției. Pentru a reuși să-și asigure un procent mare la capitolul "intenții de vot" în sondajele de opinie, Traian Băsescu trebuie să acționeze. Să-și suflece mânecile și să se ia la trântă cu cineva. Și pentru că a realizat (cel puțin așa sper) că e contraproductiv să te iei la trântă cu partenerii internaționali - de pildă Franța sau Germania -, iar PSD este mult prea preocupat de propria disoluție, cel mai potrivit partener de dispută a fost identificat în zona Palatului Victoria.

Așa s-a declanșat o adevărată luptă de imagine între întâi-stătătorii palatelor Cotroceni și Victoria, o bătălie care, cel puțin până la acest moment, are toate șansele de a fi câștigată de Traian Băsescu care administrează palme morale și critici acide, în egală măsură guvernului și premierului Tăriceanu. Acesta răspunde timid, prin vocea tinerilor liberali, lansând un avertisment la adresa președintelui. În același timp, se grăbește să egaleze popularitatea câștigată de Traian Băsescu în urma eliberării ostaticilor printr-un gest populist, pe măsura predecesorului său de la Palatul Victoria - și anunță anularea mult-criticatului abonament la gaze.

Din păcate pentru premierul Tăriceanu, punctele pe care acesta va reuși să le marcheze în lupta pentru imagine cu Traian Băsescu depind, aproape în exclusivitate, de miniștrii săi - o parte din aceștia aflându-se într-o adevărată competiție a gafelor, câtă vreme Traian Băsescu pierde sau câștigă, în exclusivitate, pe baza propriilor decizii. Desigur, așa cum primul ministru este "ajutat" de miniștri ca Sulfina Barbu, Mircea Cinteză și ultimul, dar nu cel din urmă, Ionuț Popescu, nici președintele Băsescu nu primește un plus de imagine din prestațiile doamnei consilier Udrea. Cu toate acestea, soarta Guvernului Tăriceanu pare mult mai îngrijorătoare, la acest moment, decât cea a președintelui Băsescu.

Interesante sunt însă planurile de viitor pentru că, și în cazul în care Guvernul Tăriceanu este remaniat sau schimbat în totalitate, un prim-ministru tot va trebui să avem. Și acesta, conform Constituției, nu va putea fi... Traian Băsescu. În aceste condiții, menținerea unei stări de încordare între cele două Palate - indiferent cât de obedient va fi primul ministru - pare o strategie benefică pentru președinte (care nu va plăti în acest fel nota de plată a guvernării),însă nu poate fi folosită la infinit. În nici un caz vreme de cinci ani. Și atunci, este interesant unde va identifica președintele un nou "inamic".  

Publicat în : Cover story  de la numărul 26

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: