Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dragostea sub microscop

Marina HERGHELEGIU

Se pare că, mai devreme sau mai târziu, fiecare om își caută "perechea". Dar cum se petrece căutarea și în ce constă acest proces? La această întrebare a încercat să răspundă un grup de cercetători de la Catedra de Psihologie a Universității din Pennsylvania. În acest scop a fost luat în studiu un grup de peste 10.000 de persoane anonime care solicitau întâlniri de scurtă durată intermediate de o firmă specializată în domeniu.Ne îndrăgostim în cel mult trei minute

 

Fiecare petrecere organizată de compania HurryDate aducea față în față câte 25 de bărbați și tot atâtea femei, fiecare având la dispoziție circa trei minute să-l cunoască pe celălalt. Profesorul Robert Kurzban, care a condus studiul, afirmă că, deși inițial unii subiecți aveau un anumit tipar în minte, iar alții nu, în scurt timp toți știau cu cine se consideră compatibili. În majoritatea cazurilor alegerea s-a realizat în primele secunde ale întâlnirii față în față.

Există încă prea puține date din care să reiasă cum se realizează selecția. În ciuda părerilor anterioare, factori considerați cu adevărat importanți - ca religia, educația, situația financiară - au un rol minimal în alegere.

Psihologii descriu de obicei procesul de construire a unei relații ca fiind asemănător realizării unei tranzacții în care oamenii își selectează partenerii pe baza unor calități substanțiale pe care le pot oferi, cum ar fi puterea și banii. Datele obținute din acest studiu infirmă vechea teorie, lansând ideea că, în timpul unei întâlniri directe dintre două persoane, informații ca preferințele pentru anumite lucruri sau conturile bancare nu intră în ecuația atracției interpersonale.

Rezultatele culese de cercetători cu această ocazie sunt reprezentative pentru întâlnirile de scurtă durată. Nu se știe încă dacă ele sunt valabile și în cazul relațiilor mai îndelungate.

 

Sindromul Romeo și Julieta

 

Relațiile amoroase secrete sunt subiectul operelor multor dramaturgi și scenariști, de multe ori ele constituind tentații și pentru persoane din viața reală. Profesorul W. Keith Campbell de la Universitatea din Georgia, împreună cu Creig Foster de la US Air Force Academy și-au propus săstudieze impactul pe care îl au aceste secrete asupra celor implicați.

Primele date au arătat că, la început, caracterul ascuns al relației o face mai ispititoare. Pe termen lung însă, tocmai acest ingredient îi este nefast. Persoanele angajate într-o legătură amoroasă secretă afirmă că, pe măsura trecerii timpului, calitatea relației scade. Rezultatele obținute dau ca fiind greșite convingerile obișnuite care clasifică romantismul ascuns ca amuzant și incitant. Un portret realist descrie o astfel de legătură mai mult frustrantă decât amuzantă. În plus, ea presupune un stres enorm atât pentru iubiți, cât și pentru familiile și prietenii acestora.

Adesea există motive reale pentru a nu da la iveală o anumitărelație. Interreligiozitatea, interrasialitatea, homosexualitatea sunt doar câteva dintre ele. Dar în toate cazurile, indiferent de motivație, secretul împinge familiile și prietenii într-o adevărată capcană, ei fiind divizați între loialitate și minciună.

Cercetările s-au bazat pe trei studii care au utilizat chestionare completate de studenții Universității din Carolina de Nord. Din primul studiu a reieșit că relația se degradează în circa două săptămâni, iar celelalte au confirmat această concluzie. Majoritatea subiecților au explicat decizia ascunderii unei legături amoroase nu prin amuzamentul pe care l-ar presupune, ci prin dorința ca ea să nu fie cunoscută familiilor sau prietenilor.

Rezultatele au mai evidențiat faptul că toate minciunile, frustrările și regretele pe care le implică o relație secretăduc la un sfârșit nefericit al acesteia, marcat de obicei de o formă sau alta de sacrificiu personal, in extremis putând fi dat ca exemplu finalul tragic al cunoscutei piese de teatru "Romeo și Julieta".

 

Simțul umorului ajută

 

O altă cercetare din aceeași sferă arată că simțul umorului joacă un rol important în atracția interpersonală. Eric Bressler, absolvent al Universității McMaster, care a analizat subiectul, afirmă că definiția dată acestei trăsături de caracter este diferită pentru femei și bărbați. În timp ce femeile consideră că o persoană are simțul umorului dacă le face să râdă, bărbații atribuie această calitate celor care le apreciază glumele.

Datele prelucrate statistic au evidențiat că femeile preferă bărbații care le fac să râdă în 62% din timpul petrecut împreună, iar bărbații aleg femeile care râd la glumele lor circa 65% din timp. Astfel se poate spune că femeile apreciază "producătorii" în măsură comparabilă cu cea în care bărbații apreciază "receptorii".

Bressler a mai găsit o asociere importantă între simțul umorului și tipul de relație stabilit între persoane de sex opus. Într-o simplă prietenie, bărbații preferă femeile care glumesc, în timp ce, pentru o relație sexuală, le aleg inevitabil pe cele care râd la glumele lor.

 

Artificii ale atracției

 

Femeile aflate la menopauză, fiziologică sau chirurgicală, au un libido scăzut.

Compania farmaceutică Vivus a găsit o soluție medicamentoasă pentru normalizarea apetitului sexual la această categorie de paciente. Este vorba despre un spray cu testosteron cu care se pulverizează hormonul pe pielea din zona abdominală timp de 4-16 săptămâni.

Produsul se află în a doua fază de testare clinică având acordul FDA (Food and Drug Administration)pentru studierea pe oameni.

Rezultatele de până acum arată dublarea numărului de evenimente sexuale satisfăcătoare la femeileaflate în studiu.

Produsul, denumitTestosteron MDTS (Metered doses testosteron spray), este primul în care calea de administrare a acestei substanțe este transdermică. El s-a dovedit eficient și la femei în premenopauză cu tulburare de libido hipoactiv sau HSDD (Hypoactive Sexual Desire Disorder).

Studiul, organizat în Australia, a durat 28 de săptămâni, a fost dublu orb, placebo controlat și s-a realizat pe mai mult de 250 de femei aflate în premenopauză cu o concentrație scăzută a testosteronului plasmatic și a libidoului. Pacientelor li s-a administrat o doză zilnică de Testosteron MDTS sau spray placebo în zona abdominală. Numărul de evenimente sexuale satisfăcătoare a crescut semnificativ la sfârșitul săptămânilor 4 și 16 la pacientele care au primit Testosteron MDTS față de cele care au primit placebo.

Nu s-au înregistrat efecte adverse importante. S-au raportat iritații cutanate ușoare și o discretă creștere a pilozitățiila un număr mic de cazuri, nesemnificativ statistic.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 25

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: