Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Direcția dreptei populare

Arthur SUCIU

Ca viitor membru al Uniunii Europene, România are nevoie de o forță de factură populară puternică. În același timp, este de așteptat în cel mai scurt timp o clarificare a spectrului politc, astfel încât, alături de PSD, partidul de centru-stânga, să apară o formațiune importantă de centru-dreapta. Este de dorit ca cele două proiecte să fie realizate de unul și același partid politic.Afilieri internaționale

 

Abia în ultimii ani, pe măsură ce s-a aprofundat procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, partidele politice au devenit cu adevărat interesate de legăturile și afilierile internaționale. Partidul Social Democrat, principala forță de opoziție, face parte din Internaționala Socialistă începând din 2003. Partidul Democrat, mai vechi membru al aceleiași internaționale, își pune de ceva vreme problema propriei identități doctrinare, fapt care poate conduce și la o nouă afiliere politică. Partidul România Mare, formațiunea retoricii antisistem, și-a schimbat deja liderul și denumirea (în Partidul Popular România Mare), având ca obiectiv dobândirea în viitorul apropiat a unei legitimități internaționale. Chiar și Partidul Național Liberal, afiliat la Partidul European Liberal, are între membrii săi susținători ai trecerii în barca popularilor. Nevoia de legitimitate internațională se explică prin dorința partidelor de a face parte dintr-un grup recunoscut și influent, în măsură să ofere protecție și prestigiu membrilor lor. Aceasta este și o confirmare a caracterului democratic al formațiunilor, o garanție a modernizării și a adecvării lor politice. Recent, România a primit din partea Parlamentului European avizul conform pentru Tratatul de Aderare la UE și importanța afilierii la anumite grupuri politice, capabile să susțină interesele României în cadrul Uniunii Europene, a fost mai vizibilă ca oricând.

 

Culoarul "popular"

 

Decăderea politică și electorală a PNȚCD a lăsat liber un culoar de afiliere la Partidul Popular European. Acesta este cel mai important grup din Parlamentul European. Influența sa în afacerile europene ar putea avea ca efect creșterea influenței interne a formațiunii românești afiliate. Atracția față de populari se explică și prin necesitatea realizării unui bloc politic capabil să facă o concurență reală marelui partid de stânga PSD. Este discutabil, însă, gradul în care o asemenea înregimentare politică are efecte pe plan intern în orice condiții. În ciuda susținerii popularilor europeni, Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat, partid care și-a schimbat anul acesta numele, devenind Partidul Popular Creștin-Democrat, nu a reușit să intre în Parlament. Aceeași soartă a avut-o Acțiunea Populară, un partid alcătuit din țărăniști rămași credincioși fostului președinte Emil Constantinescu. Urmând această logică, este de presupus că aderarea PPRM la Partidul Popular European nu va avea un efect electoral pozitiv. Având în vedere tipul de electorat al acestui partid, este de așteptat chiar ca popularitatea unui PPRM devenit popular să scadă. Aderarea PPRM la Partidul Popular European ar aduce, în mod aparent bizar, PPRM în aceeași grupare politică din care face parte și UDMR (afiliată la Partidul Popular European).

 

O problemă de centru-dreapta

 

Este foarte clar că afilierea internațională aduce beneficii partidelor și României dacă aceste partide sunt puternice. Așadar, în acest moment, chestiunea este interesantă numai în cazul PNL și al PD. Fostul președinte liberal Valeriu Stoica este inițiatorul ideii de fuziune "populară" a celor două formațiuni. Rodul acestei unificări ar fi un partid puternic de centru-dreapta, capabil să facă față socialiștilor întruchipați de PSD. Opțiunea populară, care nu exclude probabil și absorbția altor componente politice ca PPCD sau AP era argumentată și de nevoia de a realiza un compromis ideologic între un partid de centru-dreapta (PNL) și un partid de centru-stânga (PD). Ideea a întâmpinat rezistențe de la început și din ambele partide. Foarte mulți membri ai PNL s-au arătat ostili schimbării liberalismului atât de drag, considerând că o eventuală fuziune trebuie să aibă loc în jurul PNL, singurul partid parlamentar de centru-dreapta. În ciuda proastei relații cu Internaționala Socialistă, nici membrii PD nu au fost foarte încântați de trecerea la populari. PD este în prezent principalul partid de guvernământ. Tentația sa permanentă este aceea de a lua locul PSD pe partea stângă a spectrului politic. Această tentație este considerată însă ca fiind nerealistă de partizanii fuziunii cu PNL. Dovadă că PD nu și-a clarificat încă direcția de viitor este și dorința unui grup din partid de a adera, fără PNL, la Partidul Popular European.

 

Nici liberali, nici social-democrați

 

Trebuie spus că, în PNL, nu toți liberalii sunt liberali. Consistența ideologică a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu a fost diluată, mai ales prin fuziunea cu ApR, fosta formațiune a fostului pedeserist Teodor Meleșcanu. În al doilea rând, componenții partidului de astăzi sunt destul de departe de partidul liberal tradițional, creatorul României Mari și așa mai departe. La fel, nu toți pediștii sunt social-democrați. Din punct de vedere doctrinar, PD, ca participant la o guvernare de dreapta, este din ce în ce mai departe de conceptele politice promovate în Internaționala Socialistă. Pentru PD, problema rămânerii în Internațională este legată strict de raporturile de putere cu PSD și, evident, cu PNL.

 

Viitorul Partid Popular

 

Viitorul "popular" al celor două partide depinde de mai mulți factori, printre care: evoluția PSD sub noua conducere Mircea Geoană-Adrian Năstase, evoluția raporturilor dintre președintele ex-democrat Traian Băsescu și premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu, dinamica electorală a celor două partide (PD pare să fie în creștere, în timp ce PNL stagnează), proiectele viitoarei conduceri a PD, aleasă după congresul din luna iunie. Este previzibil că, pe fondul erodării la guvernare a Alianței, dar mai ales al înnoirii structurii de conducere, PSD va începe să-și reconsolideze poziția pe scena politică. Acest lucru va obliga PD la o repoziționare și o așezare mai clară pe direcția populară. În luna iunie va avea loc la București o reuniune a grupului parlamentar al Partidului Popular European, în care va fi, desigur, ridicată problema îngrijorătoare a situației creștin-democrației din România. Este de așteptat ca PPCD să anunțe, cu această ocazie, intenția sa de a fuziona cu unul din cele două partide: PNL sau PD. În acest caz, rolul PPCD ar fi identic cu cel jucat de PSDR în procesul de aderare a PSD la Internaționala Socialistă. Fuziunea cu PNȚCD, ciudățenia propusă de Viorel Cataramă la ultimul Congres PNL, ar putea părea în curând o soluție viabilă.(A. S.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 25

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: