Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Legea "ascunderii" averilor demnitarilor

Lavinia GRIGORE

Senatorii ne-au convins, pe sfârșit de aprilie, că nu este nici o păcăleală: chiar sunt demni de lipsa de încredere cu care îi "învestesc" alegătorii. Am spune că, prin maniera în care au tratat și finalizat dezbaterile asupra legii inițiate de ministrul Justiției, referitoare la noua formă a declarațiilor de avere, au demonstrat că sunt demni chiar de disprețul nostru, nu doar de lipsa de încredere.Cu același aplomb cu care colegii lor din legislaturile trecute au măcelărit legea accesului la dosarele Securității, senatorii au eliminat din formularele propuse de ministrul Justiției mai multe prevederi extrem de importante, cum ar fi:

• valoarea de impozitare a terenurilor și clădirilor;

• valoarea estimată a bijuteriilor si colecțiilor;

• angajamentul conform căruia: "Prezenta declarație constituie act public și răspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor";

• obligativitatea de a specifica numele și prenumele persoanei căreia un demnitar i-a înstrăinat un bun mobil sau imobil;

• obligativitatea rudelor demnitarilor de a-și declara veniturile din salarii;

• extinderea cuantumului declarării obiectelor de artă, a colecțiilor și a bijuteriilor de la 5.000 la 15.000 de euro.

 

Uniți în cuget și (ne)simțiri

 

Prin votul unora dintre colegii lor, parlamentarii Coaliției guvernamentale au reușit cu brio să facă jocul PSD și PPRM. Modificarea care a schimbat într-adevăr sensul legii a fost cea referitoare la la eliminarea paragrafului care-i obliga pe demnitari să răspundă penal pentru declarațiile de avere.

Decizia a fost luată la propunerea lui Șerban Nicolae (PSD), care s-a folosit de pretextul că această prevedere este "superfluă". Așa că senatorii au acceptat amendamentul cu 50 de voturi "pentru" și 46 "împotrivă". Potrivit listei de vot, din partea puterii au votat în favoarea amendamentului senatorii PD Marius Marinescu și cartela lui Radu Berceanu (acesta nefiind în sală), Radu Câmpeanu (PNL) și Ilie Stoica (PUR). Sesizând după o lungă perioadă de timp gafa pe care au comis-o, câțiva senatori ai Coaliției au încercat să dreagă busuiocul și să repete votul, susținând că admiterea unui asemenea amendament face ca actul normativ să-și piardă obiectul. Odată eliminat acest articol, aleșii neamului își pot declara doar ceea ce vor din avere, lăsând părțile mai puțin licite departe de ochii curioși ai electoratului.

Culmea tupeului parlamentar, după ce au masacrat proiectul de lege, senatorii au încercat să o lămurească pe Monica Macovei că votul lor a fost corect. Astfel că senatorul PPRM Gheorghe Funar și-a argumentat deplasat poziția sa de eliminare a obligativității de a specifica numele și prenumele persoanei căreia un ales îi înstrăinează un bun: "Dacă se duce la talcioc și-și vinde tot pentru că a ajuns la sapă de lemn?" Șeful Senatului, Nicolae Văcăroiu (PSD), a punctat și el: "Nu mai aruncați vina pe Uniunea Europeană. Parlamentul național decide! Nu ne obligă nimeni să mergem la sânge!"

 

Senat vs. UE

 

Așa cum era de așteptat, schimbarea proiectului de lege și votul Senatului au provocat nemulțumirea ministrului Justiției - Monica Macovei. Aceasta a apreciat că textul reprezintă un regres față de vechile declarații de avere: "Legea s-a votat cu modificări care o fac opacă", apreciind că senatorii au votat împotriva intereselor țării. "Senatorii au votat împotriva interesului acestei țări, care are nevoie de mecanisme eficiente în lupta împotriva corupției", a declarat Macovei, într-o conferință de presă.

Amendarea legilor privind averile și interesele demnitarilor - în sensul unui control perfect transparental conflictelor de interese și al averii - a fost unul din obiectivele anunțate de Macovei la preluarea mandatului de ministru al Justiției. De altfel, acest obiectiv reprezintă și una dintre principalele cerințe ale Uniunii Europene, pentru ca România să poată închide definitiv capitolul Justiție și Afaceri Interne. Proiectul inițial al Guvernului a fost extrem de bine primit de statele member ale UE și de Comisia Europeană, fiind privit ca un pas înainte pe drumul către eliminarea corupției. Monica Macovei arată că, prin forma adoptată de plenul Senatului, s-au produs schimbări care afectează transparența funcției publice, în sensul opacizării declarațiilor. "Nu comentez propunerile făcute de PPRM și PSD", a spus Macovei. Ea a refuzat să comenteze faptul că și senatori ai Alianței PNL-PD au votat eliminarea amendamentelor privind transparența declarației de avere.

 

Speranța moare ultima...

 

Ministrul mai are totuși o speranță: revenirea la forma inițială a legii în Camera Deputaților.

"Sper că legea va fi îndreptată la Cameră și că va reveni la forma inițială. Ministerul Justiției va susține în continuare legea așa cum a fost adoptată în Guvern. Singura concesie pe care o vom face va fi în sensul înăspririi prevederilor legale", a completat ministrul.

Ministrul Macovei a afirmat că este necesar să fie susținute declarații de avere cât mai detaliate. Acest fapt nu constituie un moft al ministerului pe care-l conduce sau al Guvernului, ci reprezintă un instrument necesar de control și de luptă împotriva corupției. În opinia ministrului, cei care au schimbat această lege arată că au ceva de ascuns și că se tem de transparență. Așa cum a fost modificată, spune Macovei, legea s-a transformat dintr-un instrument de măsură "într-o glumă", "într-o lege a secretizării averilor".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a reacționat cu promptitudine în urma votului din Senat, afirmând că nu trebuie exclusă posibilitatea ca proiectul să fie retrimis Parlamentului de către președintele Traian Băsescu, înaintea promulgării. "Nu vreau să spun că-i voi cere asta președintelui, deoarece știu că nu este nevoie să fac acest lucru. Știu că are responsabilitatea necesară pentru a adopta cea mai potrivită atitudine", a declarat premierul.

În eventualitatea în care deputații Coaliției de guvernământ, care dispun de o majoritate mult mai serioasă la Camera Deputaților decât la Senat, vor accepta și ei acest "pact cu diavolul" și vor vota legea în forma venită de la Senat, singura speranță a ministrului Macovei și a tuturor celor care au votat Alianța PNL-PD pentru mesajul anticorupție rămâne președintele Traian Băsescu. Însă, conform Constituției, președintele poate să respingă promulgarea o singură dată, după care este silit să o promulge în decurs de 10 zile, pentru că, având în vedere caracteristicile legii, nu există premisele pentru cererea avizului Curții Constituționale.

Chiar dacă, deși în Camera Deputaților a mai rămas o brumă de bun-simț (nu neapărat politic), nu se va ajunge la implicarea președintelui Băsescu, gestul senatorilor, indiferent de partidul din care fac parte, rămâne o sfidare nu doar la adresa Uniunii Europene și a electoratului, ci, în special, o sfidare la adresa propriului statut. Prin aceasta au demonstrat, încă o dată, că pentru ei politica nu este decât o profesie, de cele mai multe ori ilicită și nicidecum o vocație.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 25

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: