Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Doamna de fier a Americii

George ANGLIȚOIU

Condoleezza Rice, actuala șefă a diplomației americane, ar putea face istorie în anul 2008, în sensul în care ar putea deveni primul politician de culoare (afro-american) și în același timp prima femeiepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Dincolo de latura speculativă a acestei prognoze, o certitudine tinde să se înrădăcineze la Washington, anume aceea că noul secretar de Stat este o doamnă de fier, în stil Margaret Thatcher.



Sexul slab și marea politică

 

Sexul slab a contat în viața politică și în istoria marilor decizii doar atunci când fie vreo regină de talia Cleopatrei ori Elisabetei I au deținut prerogativa primă în stat, fie atunci când soțiile ori mai degrabă amantele au avut gustul și plăcerea unor intrigi tradițional bărbătești. Cât privește istoria SUA, putem invoca în acest sens influența semnificativă exercitată de prima doamnă din perioada New Deal-ului și a celui de-al doilea război mondial (Eleonor Roosevelt) ori de prima femeie-secretar de Stat și anterior ambasador la ONU, Madeleine Albright (războaiele din fosta Iugoslavie).

Comparația cu Margaret Thatcher nu este întâmplătoare, întrucât expresia holywoodiană "o femeie face carieră" se aplică în politică doar printr-o voință de fier dublată de expertiză politică. Sex-appeal-ul specific showbiz-ului este util, întrucât și viața politică grație surselor media a devenit un spectacol pentru mase, dar nu îndeajuns încât să te scoată din anonimatul casnic. Margaret Thatcher a avut ambiția să fie prima femeie-premier din istoria unei țări în care marea politică se făcea de secole în cluburi exclusivist-misogine, iar Condoleezzei Rice nu poate să nu-i surâdă perspectiva atingerii, în patria campionilor, a unui dublu record: prima femeie președinte, de culoare...

Doamna Rice beneficiază la acest moment de un culoar favorabil întrucât influentul vicepreședinte Dick Cheney a făcut deja publică intenția sa de a nu candida la alegerile prezidențiale din anul 2008, mai mult, lăsând loc speculațiilor conform cărora ar intenționa să se retragă undeva în 2006, din cauza problemelor cardiace acute cu care se confruntă. Noua doamnă de fier poate deveni astfel vicepreședinte, cea mai bună poziție politică pentru a candida la nominalizarea republicană. Competiția se prefigurează de pe acum a fi dură, printre posibilii contracandidați numărându-se fostul primar al New-York-ului, popularul Rudolph Giuliani, respectiv senatorul de Arizona, John McCain, adeseori descris în presă ca fiind cel mai influent politician republican "care nu locuiește la adresa Pennsylvania 1600" (Casa Albă).

Condoleezza Rice beneficiază, de asemenea, de atu-ul prezumat că ar fi singurul politician republican capabil să înfrângă o altă femeie, Hillary Clinton, soția fostului președinte Bill Clinton, actualmente senator democrat de New-York. Astfel, într-un joc prezidențial feminin, doamna de culoare ar putea fi singurul răspuns eficient (așa cum reiese din poluri de opinie republicane) pentru păstrarea Casei Albe, după dificilele mandate ale lui Bush junior.

 

Noul globetrotter american

 

Până la momentul deschiderii competiției oficiale pentru nominalizarea republicană, doamna Rice trebuie să fie performantă și să acumuleze noi puncte la capitolul imagine, făcând în fruntea Departamentului de Stat ceea ce știe teoretic cel mai bine, adică politică externă și de securitate. Nume celebru în lumea academică americană, profesoară emerită de relații internaționale la Universitatea Stanford, al cărei rector a fost între 1993-1999 (gestionând cu succes un buget anual de 1,5 miliarde dolari și conducând din punct de vedere științific și administrativ un colectiv de 1.400 cadre didactice și 14.000 de studenți), Condoleezza Rice l-a înlocuit de la conducerea diplomației americane pe moderatul Colin Powell, tensiunile dintre ei fiind adeseori invocate de presă. Consilierul pe probleme de securitate națională din primul mandat al lui George Bush îi reproșa constant șefului Departamentului de Stat moliciunea în promovarea liniei dure neo-conservatoare, manifestată de exemplu prin predilecția lui Colin Powell (primul secretar de Stat de culoare) de a încerca să soluționeze problemele de securitate internațională la telefon, nu printr-o susținută activitate de teren. Replica fostului șef al Departamentului de Stat a reieșit în presă abia după ce a părăsit cârma diplomației americane, apropiați de-ai săi precizând că motivul politic principal era acela că, de câte ori pleca în misiuni externe, cineva (recte Donald Rumsfeld, dar mai ales Condoleezza Rice) avea grijă "să-l înjunghie pe la spate". Luând în calcul tradiționala rivalitate între secretarul de Stat și consilierul prezidențial de securitate națională, indiferent de culoarea politică a Casei Albe, și privind rezultatul confruntării interne, reiese clar că doamna Rice este un politician de temut, care știe nu doar să ajungă printre primii la urechea președintelui, dar și să se facă auzită.

 

Stilul flip-flopping al talentatei doamne de fier

 

Mulți analiști pun realegerea lui George Bush pe seama impactului acuzației de flip-flopping (inconstanță-incoerență) la adresa contracandidatului democrat John Kerry.

Interesant este însă faptul că și Condoleezzei Rice această etichetă pare a i se potrivi, în mod paradoxal. De exemplu, într-un eseu publicat în ianuarie 2000 în prestigioasa revistă "Foreign Affairs", doamna Rice, în calitate de responsabil cu politica externă al candidatului republican de atunci George Bush, prioritiza o opțiune cvasi-izolaționistă, de retragere din zone mai puțin relevante pentru electorul american obișnuit, precum regiunea Balcanilor. Mai mult, în privința Rusiei, era prefigurat un mini-Război Rece (făptuit de altfel în primele luni ale noii administrații, atunci când acuzele reciproce, dar mai ale expulzările de diplomați pe motiv de spionaj au atins cote alarmante), pentru ca neanticipatul 11 septembrie să ducă Statele Unite spre un unilateralism intervenționist global și o apropiere de Rusia. De la preluarea mandatului de șef al diplomației americane, doamna Rice tinde să revină pe pozițiile critice la adresa stilului autoritar al președintelui Putin și a standardelor precare de democrație din Rusia. Ce compromisuri eficient-conjuncturale ne așteaptă însă la orizont, având în vedere campania antiteroristă din lumea islamică în care ajutorul Rusiei este esențial?

Or, în timpul audierilor în fața Comisiei naționale independente însărcinate cu cercetarea atacurilor teroriste de la 11 septembrie, Condoleeazza Rice a avut de suportat tirul critic al democraților dornici să afle de exemplu de ce nu au fost luate măsurile necesare de prevenire în pofida informațiilor secrete transmise de CIA, în special un memo adresat președintelui și intitulat "Bin Laden - hotărât să atace Statele Unite din interior". Răspunsuri evazive sau contradictorii (față de poziții publice anterioare) au marcat prestația doamnei Rice și la momentul audierilor din Senat pentru învestitura ca secretar de Stat, întrebările axându-se, de exemplu, pe chestiunea invocatelor (de către ea însăși explicit) arme de distrugere în masă ale Irakului ce se dovedesc a fi inexistente. Iar înșiruirea contradicțiilor ar putea continua...

Publicat în : Politica externa  de la numărul 25

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: