Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Tratatul de aderare peste 20 de ani - o viziune economică

Anton COMĂNESCU

Uniunea Europeană este partenerul ideal, fără cusur, frumos, bogat și deștept. Pe de o parte, această încredere oarbă în viitorul nostru în Uniune este de bun-augur și dă soliditate încă de la început alianței istorice la care am consimțit. Pe de altă parte, ar fi nevoie de puțin mai multă luciditate și pragmatism pentru pregătirea în vederea realităților cu care ne vom confrunta din ce în ce mai mult ca membri ai Uniunii.Semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană a fost, cum era și firesc, un moment protocolar, marcat de festivități speciale și de declarații ceremonioase din partea tuturor celor care au participat într-un fel sau altul la eforturile depuse pentru realizarea acestui moment istoric. De acum ne putem considera membri ai Uniunii și, dincolo de clauza de salvgardare sau de riscurile legate de Constituția europeană, aderarea noastră este un fapt cert. Mai mult decât atât, este parcă împlinirea unui destin, a unei necesități istorice. Pentru români, spre deosebire de toți ceilalți candidați, aderarea nu a ridicat niciodată semne de întrebare, scepticisme, reticențe. A fost ca măritișul pentru o fată cam săracă și cu beteșuguri: trebuia să se întâmple cu orice preț.

Peste 90% din români își doresc integrarea, deși sub 5% știu concret în ce intrăm. Asta și duce la concluzia că bucuria semnării acordului de aderare nu este umbrită de frica de viitor. Uniunea Europeană este partenerul ideal, fără cusur, frumos, bogat și deștept. Pe de o parte, această încredere oarbă în viitorul nostru în Uniune este de bun-augur și dă soliditate încă de la început alianței istorice la care am consimțit. Pe de altă parte, ar fi nevoie de puțin mai multă luciditate și pragmatism pentru pregătirea în vederea realităților cu care ne vom confrunta din ce în ce mai mult ca membri ai Uniunii. Și mă refer aici mai ales la efectele economice substanțiale care vor apărea în următorii ani și pentru care deocamdată nu suntem foarte pregătiți. Nu trebuie însă nici trecut de la euforie la griji inutile față de creșterile de prețuri, speculații financiare sau acapararea piețelor de către marile concerne europene. Sunt convins că, atunci când firmele românești se vor confrunta pe viu cu problemele ridicate de intrarea deplină în piața comună, managerii români vor avea inteligența și abilitatea să facă față presiunilor. Evident nu toți, dar asta va fi bine, va fi un examen necesar pentru întreprinzătorul român obișnuit cu afaceri la mica înțelegere, cu micul biznis în stil autohton.

Vom intra pe o piață unde concurența este pe cât de silențioasă, pe atât de dură. Marile concerne apar și dispar fără prea multă vâlvă, totul se petrece civilizat și elegant, dar nu mai puțin dur și necruțător. Piața europeană este o mașinărie uriașă, cu mii de reguli și obstacole, care-i călește pe cei bine dotați și îi devorează rapid pe cei slabi. Mai mult decât atât, Europa însăși se găsește din ce în ce mai mult sub presiuni economice externe.

La sfârșitul lunii aprilie, liderii europeni s-au reunit pentru a găsi soluții de a face față competiției cu China. Exporturile chinezești, mai ales cele de textile care invadează din ce în ce mai mult piețele europene, sperie firmele europene și îi îngrijorează pe politicieni. "Situația este gravă pentru industriile și slujbele europene. Trebuie să acționăm cât mai repede posibil", spunea la această întâlnire Michel Barnier, ministrul de externe francez, exprimând o preocupare împărtășită de nu mai puțin de 13 dintre cele 25 de state membre. Pe bună dreptate, China pare să devină în fiecare an un concurent din ce în ce mai de temut în comerțul mondial. Un studiu realizat de departamentul economic al CIA avertiza că în 20 de ani China ar putea deveni cea mai mare putere economică a planetei, surclasând rând pe rând Japonia, Uniunea Europeană și Statele Unite. Iar americanii par să fie mai prevăzători vizavi de această perspectivă, dacă judecăm după măsurile monetare și comerciale pe care le pregătesc cu minuțiozitate. Europa acționează deocamdată ceva mai pompieristic, luând măsuri doar atunci când pericolul este deja în curtea sa. Iar acum se pare că uriașul dragon chinez și-a vârât deja coada în afacerile cu textile ale europenilor. Un motiv bun pentru statele membre să lase la o parte micile diferende intracomunitare și să se alieze în fața acestui pericol real care va deveni din ce în ce mai serios în anii ce urmează.

Așa cum cineva remarca, Europa a făcut cele mai mari progrese în preajma perioadelor de criză. Amenințările, mai ales cele externe, par a fi o motivație bună pentru consolidarea construcției europene și însăși extinderea către est face într-o anumită măsură parte din această logică. Firmele românești trebuie deci să privească cu un ochi la piața europeană, cu regulile și concurenții ei de azi, iar cu celălalt la economiile asiatice care vor fi concurenții de mâine. Să sperăm deci că Tratatul de aderare pe care tocmai l-am semnat va fi nu doar un document politic de importanță istorică, ci va fi un pașaport pentru trecerea într-un nou stadiu de dezvoltare al economiei românești.

Publicat în : Cover story  de la numărul 25

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: