Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Beneficiile pomului de Crăciun

Marina HERGHELEGIUPomul de Crăciun tradițional

 

Pomul de Crăciun este benefic și pentru trup, nu doar pentru suflet. Aceasta este concluzia cercetărilor finalizate de curând în Finlanda, țara de origine a lui Moș Crăciun.

De multă vreme medicina tradițională folosește scoarța pinului, coniferul cel mai des utilizat ca pom de Crăciun, ca remediu pentru diverse afecțiuni, de la simple răni până la stări patologice cutuse. Preparatele din coajă de pin scad tensiunea arterială, ameliorează tusea în astmul bronșic, reduc simptomele în diverse boli cardiace și au efecte bune chiar și în cancerul cutanat.

Proprietățile medicale ale unui copac atât de răspândit au stârnit în mod firesc curiozitatea cercetătorilor. Rezultatele obținute sunt remarcabile și urmează să fie publicate la sfârșitul acestui an în revista Societății Americane de Chimie .

 

Efectele terapeutice ale pinului

 

Cel mai frecvent dintre coniferele folosite ca pom de Craiciun este pinul scoțian (Pinus Sylvestris). Oamenii de știință au izolat circa 28 de substanțe chimice din scoarța sa, majoritatea cu efecte terapeutice importante. Dintre acestea, cele mai multe aparținfenolilor, o clasă de substanțe cu puternic efect antiinflamator. Extractul din scoață de pin, înalt purificat, sub formă de supliment nutritiv sau chiar medicament, ar putea fi folosit în viitor ca un potent antiinflamator. Medicamentele folosite în prezent în acest scop au numeroase efecte secundare, mai severe fiind cele pe stomac și rinichi. Principalii consumatori de astfel de substante sunt pacienții cu boli inflamatorii cronice, tip artrită, care necesită cure îndelungate, practic toată viața.

Testările produselor din coajă de pin s-au realizat până în prezent pe cobai. Ele au evidențiat acțiunea împotriva oxidului nitric și prostaglandinelor E2, substanțe produse în exces de celulele antiinflamatorii (macrofage) în afecțiuni inflamatorii și alte leziuni însoțite de inflamație. Fenolii blochează astfel inflamația încă din prima sa etapă.

Cel mai important efect antiinflamator al extractului din coajă de pin înalt purificat s-a obținut la o concentrație de 50 micrograme pe mililitru. La acest nivel s-a realizat inhibarea oxidului nitric, substanță responsabilă de până la 63% din simptomele artritei și ale bolilor circulatorii. Aceeași concentrație duce și la inhibareasintezei de prostaglandine al căror exces determină durerea și simptomatologia artritei în procent de până la 77%. Blocarea producerii de PGE2 are la bază inhibarea unei enzime numite COX2, mecanismul fiind comun cu cel al majorității medicamentelor antiinflamatorii de ultimă generație.

Fenolii mai au și rol antioxidant, contribuind astfel la scăderea consecințelor îmbătrânirii asupra celulelor.

Există și produși conținuți în extractul din scoață de pin ale căror caracteristici nu au fost încă definite. Deși produsul experimental nu pare să aibă efecte toxice celulare, dr. Kalevi Pihleja, profesor de chimie la Universitatea Turku din Finlanda și conducătorul studiului, nu recomandă administrarea preparatelor din coajă de pin câtă vreme cercetările nu precizează în ce măsură sunt sigure toate componentele din extract.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: