Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Despre dioxină

Marina HERGHELEGIU

 Ce sunt dioxinele

 

Termenul de "dioxine" se referă la un grup de câteve sute de substanțe cu structură chimică și proprietăți biologice asemănătoare. Toate aceste substanțe au potențial toxic și cancerigen. Cea mai toxică și cea mai studiată este 2,3,7,8 tetraclorodibenzo-p-dioxin (TCDD). O singură substanță din grup poate fi sintetizată artificial, difenil policlorinat (PCBs). Din cauza riscului toxic și cancerigen mare pe care-l presupune manipularea sa, în prezent această substanță nu mai este produsă industrial.

Majoritatea dioxinelor sunt obținute prin procese naturale,în cele mai multe cazuri apărând ca o consecință a activităților umane obișnuite. Aceste substanțe rezultă din procese de combustie, cum ar fi arderea deșeurilor menajere sau a combustibililor (lemn, cărbune, petrol), ca și din incendierea naturală a pădurilor. Fumul de țigară conține și el dioxine. Toxicul poate rezulta și din procesul de înnălbireprin clorinare a hârtiei simple sau a celei de ziar, ca și din alte procese industriale.

Cercetările realizate până acum arată că dioxina provenită din surse antropologiceo depășește mult cantitativpe ceadin surse naturale.

 

Efectele dioxinelor

 

Rezultatele diverselor studii au evidențiat efectele adverse ale dozelor mari de dioxină asupra sănătății omului.

Toate ființele de pe planetă, inclusiv omul, sunt expuse la dioxină, deoarece aceasta, prin activitățile specific umane, este larg răspândită în mediul înconjurător. De aceea efectele nocive asupra organismului depind de mai mulți factori, printre care nivelul expunerii, adică doza de toxic, durata și frecvența contactelor organismului cu substanța.

Efectul caracteristiceste cloracneea. În afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (înroșirea pielii pe zone limitate), decolorare zonală și creșterea excesivă a părului în special pe față și în partea superioară a corpului.

Un alt organ afectat de aceste substanțe este ficatul, dar intensitatea reacțiilor la acest nivel este moderată.

Principalul pericol al expunerii la acest toxic îl reprezintă riscul cancerigen la adulți.

Studiile au arătat că expunerea la doze mari de dioxină sau la doze mici, dar pe perioade îndelungate crește considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetările efectuate pe animale de laborator au evidențiat efecte nedorite pe creștere și dezvoltare.

Dioxinele și mediul

 

Eliberarea dioxinelor în aer permite transportul lor la distanțe mari. De aceea aceste substanțe se găsesc oriunde în lume.

În apă, dioxinele tind să se sedimenteze. În felul acesta ele pot fi transportate mai departe sau ingerate de pești ori alte organisme acvatice. Descompunerea dioxinelor în mediu necesită foarte mult timp. De aceea ele se pot concentra în lanțul alimentar, animalele ajungând să aibă în corp concentrații mult mai mari decât plantele, apa, solul sau sedimentele.

Tendința toxicului este de a se acumulaîn țesutul adipos. Astfel, deși tot mediul înconjurător este contaminat cu dioxine, cele mai multe astfel de substanțe sunt preluate din alimentație, peste 95% provenind din ingerarea grăsimilor de origine animală.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: