Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

RAFO = JAFO

Pompiliu COMȘA

Unii l-au numit "jaful secolului" sau "jaful din Moldova". RAFO, societate mafiotă, este poate simbolul privatizării oculte din timpul unei guvernări măcinate de corupție. Megaescrocheria prin care rafinăria a ajuns pușculița PSD concurează cu șanse reale a lua nenorocitul titlu de "Cea mai gravă fraudă înregistrată în România în ultimii 15 ani'' cu Bancorex, FNI sau Jimbolia.Partidul RAFO are o notă de plată de 16.000 miliarde de lei, șterși de fostul guvern, ca un grav atentat la buzunarul românilor. Acum, FMI consideră că procedura falimentului este cea mai simplă cale de rezolvare a cazului. FMI cere expres ca în memorandumul ce urmează a sta la baza unui nou acord cu România să figureze lichidarea RAFO, devenită o emblemă a secătuirii sistematice, înainte și după privatizare, a banului public.

Ca obiectiv economic statul însă trebuie să-și recupereze creanțele de la această companie. Cabinetul Tăriceanu spune că auditul va arăta soluția cea mai convenabilă. Președintele Băsescu este mai tranșant: "La RAFO a fost delapidare".Asta în timp ce fostul premier Adrian Năstase a îmbrăcat haina de avocat al celor mici ce muncesc la RAFO. Oricum, orice furt calificat se face de undeva și de la cineva. Persoanele care s-au ținut de "prostii" au putut acționa timp îndelungat în perioada când la Bruxelles actualul președinte al Camerei Deputaților se angaja că va fi neiertător în combaterea corupției. Plus că la București se organiza o amplă dezbatere academică despre ce este aceea corupție și care sunt rădăcinile ei istorice. Una peste alta, țara vrea banii înapoi și pe deștepții acestui matrapazlâc în pușcărie.

 

Minerii de la RAFO

 

La intrarea în Onești se întinde pe sute de hectare o platformă petrochimică. Poartă-n poartă cu CAROM stă RAFO Onești, alambicul în care s-au "rafinat" timp de ani de zile zeci de miliarde de lei ce n-au mai ajuns niciodată la bugetul de stat. Ne-au spus-o cei 40 de lideri sindicali de aici, deși sunt doar 2606 salariați. Evenimente neașteptate au adus în atenția publică un orășel liniștit de provincie. Onești, fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, are 60.000 de locuitori. Dar și zeci de miliarde gaură la bugetul de stat, dosare penale pentru oameni grei ca Tender, Iacubov, Mihai Iacob, transformat în om de presă peste noapte, Ion Vrânceanu, liderul liberalilor vasluieni importat din părțile Bacăului, cel care nu este străin nici de falimentarea Vidișamp Huși prin deturnarea a sute de miliarde și care s-a lăudat peste tot cu jeep-ul dăruit lui Stolojan, sau fostul director general, Toader Găurean (nume predestinat), cel cu vilă de miliarde în spatele blocurilor de pe bulevardul Republicii, gard în gard cu vila lui Valentin Anastasiu, fostul boss de la rafinăria Dărmănești, cu toții baroni adevărați ai cotidianului, dar care curând pot poza în persecutați politic.

Se vorbește de firme-căpușă ale directorilor și de instalații de furat benzină. Chiar Agathon și Hrebenciuc sunt acționari la firma Barter Grup SRL, cu rol de căpușă pe lângă rafinările RAFO și Dărmănești. La firmă, pe ultima sută de metri a mai fost adus între acționari și președintele Camerei de Comerț și Industrie Bacău, Doru Simovici, care s-a ocupat de promovarea afacerii. Acum se ocupă și de construcții. Peste 11 miliarde de lei intrate în firmă au adus un profit de 94 milioane.

 

Datoria RAFO

 

Datoria RAFO înseamnă 20.000 de apartamente construite de ANL sau 2,5 milioane de lei pentru fiecare pensionar din România, acordul stand-by cu FMI în perioada 2001-2003 (440 milioane de dolari), valoarea BRD la privatizare (400 milioane de dolari), întregul program de modernizare a CFR Călători început în 2202, totalul investițiilor BERD în România în 2003, întregul program de relansare a învățământului rural, dar poate acoperi integral pensiile pe 2005 sau costurile autostrăzii București-Cernavodă (306 milioane de euro) și o parte din costurile tronsonului Cernavodă-Constanța în valoare de 250 milioane de euro.

 

Iacubov, falit de lux

 

Protejatul nr. 1 al PSD este după gratii, pus acolo de ceva timp de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție sub acuzația de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare. Sunt 19 învinuiți în dosar, nume unul și unul. Puțini știu însă că Iacubov, a cărui arestare a fost cerută de Băsescu încă din timpul campaniei electorale, nu mai este baronul de ieri, iar averea celuilalt protejat, Ovidiu Tender, este estimată la peste 100 milioane dolari, datoriile pe care le are atingând aproape 200 milioane dolari. Iacubov și-a vândut activele de la RAFO, hotelurile Scandinavia din Mamaia acum doi ani unui cetățean palestinian, după ce bunul său prieten Dan Matei Agathon l-a ridicat la rang de 5 stele, și Bulevard din Capitală, la finele anului trecut unui grup de firme din Capitală. Pe cale de a fi înstrăinată este și stațiunea Slănic Moldova. Mai rămâne complexul turistic și de agrement de la vechea cetate grecească Histria - Constanța, de unde s-ar putea recupera ceva bani. În rest, cu excepția mașinii de lux ultimul răcnet, un Aston Martin decapotabil, de culoare roșie, se poate pune sechestru doar pe datorii, banii lui fiind transferați peste hotare, se pare în Monaco. Plus că o parte din veniturile lui au fost trecute în proprietatea fostei neveste, de care a divorțat anul trecut. Sechestru asiguratoriu se vor pune pe societățile lui Iacubov care au datorii la stat de 10.000 miliarde de lei. Compania Imperial Oil mai deține doar rafinăria Dărmănești, adusă în sapă de lemn. RAFO, cumpărată pe nimica toată de la un alt prieten al său, Ovidiu Mușetescu, ex-ministrul Privatizării, după ce i-au fost șterse arieratele, care au fost trecute la datoria publică, iar patru ani nu a dat nici un ban la stat, acumulându-se din nou datorii de mii de miliarde, a fost vândută anul trecut firmei Balkan Petroleum. Marea datorie a RAFO a fost virată către AVAS, chipurile pentru a se salva locurile de muncă pentru 30.000 de oameni. Poveste similară cu cea a Petromidiei, deși aceasta avea doar 1441 de angajați. Timp în care devalizatorii cu spate politic își râdeau în barbă. Pentru ei, România este un fel de El Dorado, unde toată lumea se poate îmbogăți. Există și o scuză a guvernanților de ieri, de azi sau de mâine: "Nici un guvern postcomunist nu a putut lucra ca la carte în realizarea economiei de piață!"

Anul trecut, cu un nou management, societatea a demonstrat că este viabilă. Nu a ieșit pe profit, dar nici în pierdere. Gura târgului spune că salariul mediu net în combinat este de 9 milioane lei. Rafinăria pare a fi funcționat într-o mare măsură cu aprovizionări nu tocmai clare pe relația Est. Nimeni nu mai știe în ultima vreme cine aprovizionează RAFO cu țiței. Să fie Faber Invest, să fie altcineva? În momentul când a fost dat în consemn la frontieră, fostul director și administrator RAFO Onești, Toader Găurean, era reprezentant în România al firmei cu pricina, cu un salariu de 64 milioane lei.  

 

Final cu cătușe și viitor sumbru

 

Corneliu Iacubov și Toader Găurean rămân în arest, Curtea de Apel respingându-le recursurile formulate, deși procesul-verbal în baza căruia au fost arestați mai mulți oameni de afaceri nu a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor legale. Ei sunt acuzați de prejudicierea societății cu peste 700 miliarde de lei. Între timp, se strânge lațul și în jurul altor personaje de prim rang din acest proces. Ca și cum asta nu era de ajuns, amanta președintelui PNL Vaslui, Ion Vrânceanu, s-a spânzurat. Paul Ivașcu, directorul general, și Marin Anton, consilierul acționarului principal de la RAFO, susțin că în același dosar trebuie să răspundă și persoanele vinovate din Ministerul Finanțelor, care au lăsat să se acumuleze datorii imense fără să intervină. Autoritățile ignoră faptul că există o hotărâre judecătorească de reorganizare judiciară din 8 decembrie care nu poate fi anulată prin ordonanțe de urgență, ci tot printr-o decizie similară. Arestarea principalelor persoane care coordonează activitatea RAFO a dus la situația hilară ca procurorii care instrumentează dosarul să aprobe plățile societății. Societatea este sub imperiul Legii falimentului. Deși se apropie termenul când expiră suspendarea OUG, până acum nimeni nu a demarat vreo documentare în acest sens, a unui audit, a unei expertize financiar-contabile dorită de toți arestații. Reorganizarea rafinăriei va continua fără fuziunea dorită cu producătorul de cauciuc Carom. Acționarii companiei au fost convocați la 30 martie pentru a aproba conversia creanțelor bugetare și garantate în acțiuni, așa cum a fost stabilit în planul de reorganizare. Unii spun că în România anului 2005 este la modă mai mult să distrugi ceea ce ai decât să construiești. Doar așa poate fi interpretat rezultatul anchetelor declanșate de statul român la RAFO în momentul în care analiza economică arată cât se poate de clar că rafinăria moldoveană are un loc bine-meritat în strategia energetică a României. Argumentele aparțin chiar Ministerului Economiei. Lichidarea sau falimentul RAFO este miza unei bătălii aprinse între nume importante ale business-ului românesc. Surse din piața petrolieră au indicat că există cel puțin doi pretendenți cerți pentru preluarea rafinăriei: Dinu Patriciu, președintele Rompetrol, și Ștefan Vuza, președintele grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), ultimul făcând statului o ofertă de 90 milioane de euro. Cât îl privește pe primul, deși nu și-a plătit datoriile de 600 milioane dolari la stat, acesta oferă de zece ori mai puțin, dar dacă, așa cum afirmă cârcotașii, războiul dus împotriva lui RAFO este unul comandat politic, Patriciu va câștiga. E doar primul baron al PNL. Balkan Petroleum nu vrea să vândă rafinăria. Doar prin manevre politice, Guvernul, prin intermediul Ministerului de Finanțe, poate să dicteze lichidarea companiei.

Publicat în : Politici regionale  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: