Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Primăria Bucureștiului, o miză a alegerilor anticipate

Arthur SUCIU

Alegerile pentru Primăria Generală a Bucureștiului din această primăvară pot fi caracterizate ca fiind fără miză politică imediată. Ele au însă o miză într-un viitor apropiat, în eventualitatea în care vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.Algerile parlamentare anticipate sunt încă departe de a deveni o certitudine. Faptul că Traian Băsescu sau alți lideri ai Alianței PNL-PD agită ideea în mod insistent nu e de ajuns pentru a fi puse în practică. Ele sunt însă o posibilitate demnă de a fi luată în calcul, în condițiile în care și forțele politice din opoziție - PSD și PPRM - vor deveni în curând nerăbdătoare să își încerce șansele să ajungă la putere. În eventualitatea unor alegeri anticipate, organizate în toamna lui 2005 sau primăvara lui 2006, controlul asupra Primăriei Bucureștiului este esențial. De asemenea, în ordinea importanței va conta și controlul asupra celorlalte reședințe de județ. Fără Traian Băsescu ca locomotivă electorală, singura posibilitate a Alianței de a câștiga anticipatele rămân personalitățile cu priză locală.

 

Alegerile pentru București nu sunt o miză pentru guvernare

 

Câștigarea sau pierderea Primăriei Generale a Bucureștiului de către Adriean Videanu nu are nici un efect semnificativ asupra evoluției guvernării gestionate de Alianța PNL-PD. Rezultatele guvernării nu depind de faptul că te afli la conducerea Primăriei Capitalei. În al doilea rând, un primar general de la un cu totul alt partid decât Alianța PNL-PD nu ar însemna mare lucru. În contextul actual, ar fi un primar legat de mâini și de picioare. La nivelul Consiliului General al Municipiului București, Alianța PNL-PD deține o majoritate confortabilă, care-i permite să blocheze inițiativele unui primar de altă culoare politică. Așa cum între 2000 și 2004, majoritatea PSD din Consiliu l-a ținut în loc pe Traian Băsescu.

 

Primăria Capitalei nu reprezintă o miză pentru alegerile din 2008

 

Oricât de minuțios ar fi elaborat și aplicat programul de guvernare al Alianței PNL-PD, gestionarea puterii într-o coaliție fragilă cu UDMR și PUR, dar și contextul social și economic al integrării în Uniunea Europeană generează o serie de necunoscute care așază pe un teren de nisip orice plan pe care actualii guvernanți și-l fac cu privire la păstrarea puterii și după 2008.

Când are loc în calendarul electoral obișnuit, care o situează înaintea alegerilor parlamentare, competiția pentru Primăria Generală a Capitalei reprezintă un cap de pod a cărui câștigare oferă șanse suplimentare unei formațiuni politice să atace cu succes și scrutinurile ulterioare.

Se poate spune că alegerile pentru Primăria Bucureștiului din vara lui 2004 au fost momentul de încleștare maximă dintre principalele două formațiuni politice - PSD și Alianța PNL-PD - care-și făceau planuri să ajungă la guvernare. Acum însă alegerile sunt prea îndepărtate de momentul 2008 ca ele să fie determinante pentru următorul ciclu electoral.

 

Alegerile bucureștene au produs alternanța la guvernare

     

Vara trecută, confruntarea dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană a fost complet politizată. A fost de fapt o confruntare pe viață și pe moarte între Alianța PNL-PD și PSD. Miza a fost atât de importantă, încât electoratul Alianței PNL-PD l-a propulsat pe candidatul acesteia câștigător din primul tur. Faptul că Traian Băsescu l-a scos din cursă pe Mircea Geoană, candidatul PSD, încă din primul tur nu înseamnă că a fost o confruntare dezechilibrată. PSD a aruncat în cursă unul dintre cei mai atipici pesediști de care dispunea în rândul personalităților sale de mare notorietate. De asemenea, imaginea lui Geoană ca ministru de Externe era inevitabil pozitivă, iar resurse logistice au fost folosite cu nemiluita de-a lungul campaniei. Din punctul de vedere al competitorilor, premisele au fost favorabile unei încleștări echilibrate. Contextul antagonismului dintre PSD și Alianța PNL-PD a făcut ca votul să fie exclusiv politic. Băsescu a fost propulsat din primul tur la funcția de primar general al Capitalei datorită dorinței electoratului bucureștean de a înlătura PSD de la guvernare. Rezultatele alegerilor locale - pozitive pentru Alianța PNL-PD, formațiunea politică care se identifica drept alternativa la guvernare - au confirmat că PSD are șanse foarte mici să mai păstreze puterea. Mai mult, faptul că, în ciuda rezultatelor sub așteptări obținute de Alianță în alegerile parlamentare, Traian Băsescu a câștigat în turul al doilea președinția României, influențând decisiv formarea noului guvern, arată că valul schimbării a pornit de la Primăria Generală a Capitalei.

 

O campanie relaxată pentru Alianța PNL-PD

 

Alianța l-a desemnat candidat în mod oarecum surprinzător pe Adriean Videanu, unul din oamenii de bază ai lui Traian Băsescu din Guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Această nominalizare a indicat seriozitate din partea Alianței, Videanu fiind unul din liderii marcanți ai PD. Sugerând că fostul scaun al lui Băsescu este "sfânt" și nu poate fi ocupat de oricine, Alianța a încercat să păstreze de partea sa opțiunea majoritară a electoratului bucureștean. Totuși, campania lui Videanu este destul de puțin vizibilă. Ea pornește de la premisa că cetățenii sunt sătui de alegeri și e oportun să faci o campanie decentă. În schimb, PSD a pornit cu handicapul nominalizării lui Marian Vanghelie, una din personalitățile de care liderii centrali ai partidului s-au disociat. În nominalizarea sa a contat foarte mult disensiunile dintre filiala bucureșteană, condusă de Dan Ioan Popescu, și conducerea centrală, reprezentată de Adrian Năstase. De altfel, pornind de la aceste dispute dintre șefii centrali ai PSD, Vanghelie caută să adune voturi din rândul electoratului bucureștean care-l antipatizează puternic pe Năstase. Singura șansă a lui Vanghelie este o campanie de imagine atipică, care să-l scoată pe candidatul PSD din clișeele care-i dau identitatea.

 

Videanu are prima șansă

 

Dat fiind contextul politic general favorabil Alianței PNL-PD, dar și situația particulară a componenței Consiliului General, prima șansă o are desigur Adriean Videanu. Sondajele de opinie efectuate până în acest moment îl arată pe candidatul PNL-PD ca având în jur de 40% din opțiunile de vot. Candidatul PSD, Marian Vanghelie, este cotat cu 20% din opțiunile de vot. Spre deosebire de vara trecută, când Băsescu și Geoană adunau aproape 85% din opțiunile de vot, acum principalii doi candidați nu strâng decât 60%. Aceasta înseamnă că miza nu este suficient de mare pentru a polariza la maxim opțiunile de vot, astfel că celorlalți 16 candidați le rămâne un spațiu de manevră de 40%.

 

Surprizele vin de la Vanghelie

 

Spre deosebire de Videanu, Marian Vanghelie și-a luat în serios rolul de candidat. În ciuda șanselor reduse, dar avându-l în spate ca strateg-șef pe fostul pretendent la primărie Sorin Oprescu, candidatul PSD București abordează campania în forță, dinamic, vioi. Felul în care este propulsat Vanghelie printr-o campanie similară celei care l-a adus pe Băsescu în 2000 în fruntea primăriei arată că această confruntare electorală nu exclude surprizele. Ceea ce în mod normal părea să fie cea mai proastă nominalizare pe care organizația PSD București putea să o facă se dovedește a fi o soluție cu potențial de succes în suburbiile Capitalei. Profitând de disiparea unui număr important de voturi către candidați precum Cristian Popescu "Piedone" (PBND), Ralu Filip (independent) și Anca Petrescu (PPRM), profitând de prezența la vot mai mică decât în vara trecută, Vanghelie poate aduna suficiente voturi cât să ajungă în turul doi, ceea ce este suficient pentru a complica starea de spirit a electoratului Alianței PNL-PD și a liderilor acesteia.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: